UPDATE 18.20 Fostul ministru al Justiţiei, Robert Cazanciuc, spune că se aşteaptă la o demisie de onoare din partea Laurei Codruţa Kovesi.

UPDATE 17.45 PNL susţine că, prin decizia de astăzi, CCR se compromite pentru că dovedeşte lipsă de credibilitate.

UPDATE 17.00 Curtea Constituţională îl obligă pe preşedintele Klaus Iohannis să o revoce pe Laura Codruţa Kovesi de la conducerea DNA.

UPDATE 16.15 Potrivit surselor citate de Agerpres, în plenul CCR, şase judecători au votat pentru decizia de conflict juridic, iar alţi trei au făcut opinie separată. Este vorba despre Livia Stanciu, Ştefan Minea şi Daniel Morar.

UPDATE 15.40: Ministrul Justiției a avut o primă reacție, după decizia CCR. Tudorel Toader a scris, pe pagina sa de Facebook, că judecătorii CCR au confirmat faptul că preşedintele României nu are nicio atribuţie legală asupra competenţelor procurorilor-şefi.

UPDATE 15.20: Preşedintele comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Eugen Nicolicea, susţine că şefa DNA ar putea fi revocată, în urma deciziei Curţii Constituţionale. Sunt mai multe scenarii, spune liderul PSD, şi trebuie aşteptată motivarea Curţii pentru a vedea cum poate fi rezolvat conflictul juridic de natură constituţională.

UPDATE 14.50: În urma deciziei CCR există două variante, susţine fostul judecător CSM, Cristi Danileţ, pentru Libertatea. Cea mai importantă dintre ele: obligaţia preşedintelui României de a o schimba pe Laura Codruţa Kovesi din fruntea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.


Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a anunţat că plenul Curţii, cu majoritate de voturi, a admis sesizarea premierului cu privire la acel conflict de competenţă, constatându-se conflict între ministrul Justiţiei şi preşedinte determinat de refuzului şefului statului de a da curs cererii de revocare a şefei DNA.

„Cu privire la calea de urmat şi la celelalte aspecte, le veţi primi imediat în comunicatul de presă, iar argumentele dezvoltate în decizie”, a precizat el.

Judecătorii constituţionali au dezbătut, pe 10 mai, sesizarea venită de la Guvern pe refuzul lui Klaus Iohannis de a o revoca pe Laura Codruţa Kovesi de la şefia DNA. Dezbaterea a durat aproximativ o oră şi jumătate, timp în care ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi consilierul prezidenţial Simina Tănăsescu au avut schimburi de replici acide. În argumentarea Administraţiei Prezidenţiale, nu există niciun conflict juridic de natură constituţională, preşedintele Klaus Iohannis având atribuţia legală de a refuza revocarea Laurei Codruţa Kovesi.

Pe de altă parte, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a spus că refuzul lui Klaus Iohannis de a schimba şefa DNA a dus la un blocaj.

“Ministrul Justiţiei are autoritate asupra procurorilor pe care i-o conferă articolul 132 din Constituţie, are criteriile de evaluare ale activităţii manageriale, preşedintele României nu are autoritate asupra procurorilor conferită de Constituţie, nu are instrumente de apreciere a activităţi profesionale”, a precizat Tudorel Toader.

Premierul Viorica Dăncilă a sesizat Curtea Constituţională, pe motiv că refuzul lui Klaus Iohannis de a o revoca pe şefa DNA a dus la un conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele României.

 
 

Urmărește-ne pe Google News