Citește și:
- Reacția președintelui Iohannis după decizia CCR de a respinge sesizarea Avocatului Poporului
- Dragnea, înainte de verdictul CCR: Nu îmi schimbă cu nimic nici atitudinea, nici cursul vieţii
CCR a respins ca inadmisibilă sesizarea Avocatului Poporului referitoare la articolul care interzice persoanelor condamnate să fie membri ai Guvernului.
„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a respins, ca inadmisibilă, excepția de neconstituţionalitate formulată. Pentru adoptarea acestei soluții, Curtea a constatat că, în esență, motivele invocate în sesizare constituie atât probleme de aplicare și interpretare a legii de către autoritățile publice competente, cât și aspecte de legiferare ce intră în competența Parlamentului. Decizia este definitivă și general obligatorie şi se comunică Avocatului Poporului”, transmite CCR, într-un comunicat.
Este vorba despre legea care l-a împiedicat pe președintele PSD, Liviu Dragnea, să fie propus pentru funcția de premier, așa cum și-ar fi dorit social-democrații. Dragnea a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumul, în care a fost găsit vinovat pentru fraudă electorală.
Avocatul Poporului a sesizat la începutul anului Curtea Constituțională cu privire la Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului şi a ministerelor, care prevede că nu pot fi membri ai Executivului persoanele care nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în situaţie de incompatibilitate.
Potrivit Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, „prevederile art. 2 din Legea nr. 90/2001 încalcă principiul echilibrului puterilor în stat, nu întrunesc cerinţele constituţionale de previzibilitate şi proporţionalitate a legii şi nu permit recunoaşterea dreptului la diferenţă pentru ocuparea, în condiţii de egalitate şi fără restricţii nerezonabile, a unei funcţii ce implică exerciţiul autorităţii de stat”.
Sesizarea a fost discutată de CCR și pe 7 martie 2017, dar judecătorii au amânat pronunțare încă două săptămâni, până pe 21 martie. Președintele CCR, Valer Dorneanu, a spus atunci că nu s-a putut ajunge la o soluție și că judecătorii CCR au nevoie de o analiză aprofundată asupra sesizării Avocatului Poporului.
„E cea mai grea soluţie pe care am avut-o de dat până acum, pentru că problemele sunt mai ales de apreciere politică”, declara, în luna martie, preşedintele Curții, Valer Dorneanu.