UPDATE ora 17.30 Curtea Constituţională a României (CCR) a admis, marţi, sesizarea PNL şi PMP în legătură cu unele modificări aduse Legii 393/2004 privind statutul aleşilor locali, care prevedeau ca mandatul consilierilor, primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene să nu înceteze de drept în cazul în care partidul pe listele căruia au candidat fuzionează cu alt partid.

Iniţiativa legislativă a fost adoptată de Senat, în calitate de cameră decizională, cu 77 de voturi ” pentru”, nicio abţinere şi 34 de voturi „împotrivă” și a fost atacată la CCR de PNL și PMP.

Noua formă a legii prevede“pierderea calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţilor naţionale pe a cărei listă de competitor electoral a fost ales, cu excepţia partidelor politice care au fuzionat, situaţie în care devine independent”.

Modificarea a fost criticată de Opoziţiei. PNL, USR, PMP susţin că legea este una proastă. Mai mult, liberalii şi useriştii spun că amendamentul favorizează aleşii locali ai PMP, partid care a fuzionat cu UNPR. În acest caz, Traian Băsescu a anunţat deja că protocolul de fuziune va fi denunţat, iar vechii progresişti vor pleca din partid. De altfel, unii au început deja să facă acest pas. Fostul lider UNPR Valeriu Steriu s-a înscris în PSD.

La rândul lor, cei de la PMP susţin că legea nu se va aplica retroactiv. „Legea, aşa proastă şi imorală, se va aplica abia din mandatul 2020, nu de acum”, a spus deputatul PMP Petre Movilă.

Președintele PMP, Eugen Tomac, a declarat, după votul din Senat, că adoptarea unei legi care să le asigure mandatul primarilor, consilierilor și președinților consiliilor județene chiar și în cazul în care partidul pe listele căruia au fost aleși fuzionează cu o altă formațiune politică este una abuzivă, inspirată din idiologia totalitară și are o singură țintă – PMP.

„Este limpede că PSD continuă linia politică a partidului-stat şi a început vânătoarea prin ţară. A face o lege exclusiv împotriva unui partid arată cât de disperat este PSD şi cum împinge limitele dincolo de orice pentru a racola nu doar parlamentari fără identitate şi principii politice, dar şi aleşi locali care pot fi şantajaţi. Singurul partid politic care a fuzionat de la alegerile locale din 2016 până în prezent este PMP, care a absorbit UNPR. Prin urmare, considerăm că această lege anticonstituţională este cu dedicaţie pentru cei care, deşi au votat în unanimitate pentru fuziunea cu PMP, astăzi vor să plece la matcă, cu tot cu adeziune, lucru pe care nu îl vom accepta. Vom contesta la CCR acest abuz îmbrăcat în lege de o majoritate parlamentară toxică”, afirma Eugen Tomac.


Citește și: Audierile la DNA, absențe motivate. Cât a chiulit Dragnea de la serviciul public și cum a transformat Parlamentul în Partid


 
 

Urmărește-ne pe Google News