Codul de procedură penală, amânat pentru luna septembrie
UPDATE ora 13.00 Curtea Constituţională a României a amânat miercuri, pentru 25 septembrie, dezbaterea sesizărilor PNL, USR şi pe cea a instanţei supreme în legătură cu proiectul de modificare a Codului de procedură penală, precum şi pentru modificarea Legii privind organizarea judiciară.
Judecătorii CCR au admis sesizarea cu privire la dreptul de liberă circulaţie şi şedere a persoanelor de acelaşi sex căsătorite, în spiritul deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.
„S-a admis în sensul că textele criticate sunt constituţionale în măsura în care recunosc dreptul la liberă circulaţie şi la şedere pe teritoriul României. Nu ne-am pronunţat cu privire la recunoaşterea căsătoriei. Am recunoscut în spiritul deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene”, a anunţat, miercuri, preşedintele CCR, Valer Dorneanu.
Curtea Constituţională a României discută miercuri sesizările PNL, USR şi pe cea a instanţei supreme în legătură cu proiectul de modificare a Codului de procedură penală, precum şi pentru modificarea Legii privind organizarea judiciară.
„Această lege este o adevărată lege a favorizării infractorului, pentru că prin sutele de amendamente pe care le-au formulat cei din PSD – ALDE şi pe care le-au trecut prin vot, nu veţi găsi nici măcar un amendament care să arate că se preocupă în vreun fel de protejarea drepturilor şi libertăţilor, a intereselor legitime ale părţilor vătămate, ale tuturor cetăţenilor de bună-credinţă”, afirma deputatul liberal Ioan Cupşa, după depunerea sesizării.
Opoziția afirmă că în acest proiect există peste 50 de articole neconstituţionale, neclare, iar unele „aproape de necitit”.
Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, proiectul lui Liviu Dragnea, la controlul de constituționalitate
Tot miercuri, judecătorii vor analiza sesizările preşedintelui Klaus Iohannis, a PNL şi a USR şi PMP la legea privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI).
Preşedintele Klaus Iohannis susține în sesizarea sa că legea încalcă mai multe articole din Constituţie şi cere să fie declarată neconstituţională în ansamblul său.
Deputaţii au adoptat proiectul de lege care înfiinţează Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii la începutul lunii iunie.
Opoziţia spunea că este „unul dintre cele mai mari jafuri din istorie”. Mai mult, PNL a ameninţat cu depunerea de plângeri penale pentru subminarea economiei naţionale, dar şi cu contestarea la Curtea Constituţională. Deputaţii PSD au ignorat protestele Opoziţiei şi au adoptat, pe articole, înfiinţarea FSDI. De altfel, şi organismele europene au criticat acest proiect.
O decizie este așteptată și pe legea manualului, atacată la CCR de către PNL şi USR.
„Practic, ministrul Educaţiei Naţionale şi Guvernul, în loc să se ocupe de problemele care sunt în şcoli, de faptul că urmează evaluări, Bacalaureat, înscrieri, de faptul că probabil sau aproape sigur elevii nu vor avea manuale şcolare la începutul anului şcolar, să se ocupe de infrastructură şi de alte probleme ale educaţiei din România, ei se ocupă de instituţionalizarea unui monopol şi, practic, vor să ţină tot învăţământul, toată producţia de carte şcolară în mâna lor”, declara Florica Cherecheş, după votul din Parlament deputatul PNL.
Decizie pe căsătoriile gay
În iulie 2016, Asociaţia ACCEPT şi Coaliţia antidiscriminare au prezentat cazul soţilor Relu Adrian Coman şi Robert Clabourn Hamilton, cetăţean american, care au dat în judecată statul român în urma refuzului de recunoaştere a căsătoriei lor, care a fost oficiată în 2010, la Bruxelles.
Ulterior, pe 29 noiembrie 2016, CCR, sesizată în acest caz, a decis suspendarea cauzei până la primirea răspunsurilor la un set de întrebări adresate CJUE, stabilind ulterior mai multe termene de control.
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a admis dreptul la şedere şi la libera circulaţie pe teritoriul UE a persoanelor de acelaşi sex care sunt căsătorite.
Sesizată de CCR, CJUE arată că noţiunea de „soţ”, în sensul dispoziţiilor dreptului Uniunii privind libertatea de şedere a cetăţenilor UE şi a membrilor familiilor lor, include soţii de acelaşi sex.