UPDATE ora 12.10 Curtea Constituţională a României a amânat, pentru 27 iunie, discuţiile privind validarea rezultatului referendumului naţional din 26 mai, au precizat, pentru AGERPRES, oficiali ai CCR.
Sursele citate au menţionat că pe rolul Curţii s-a înregistrat o contestaţie cu privire la una dintre întrebările de la referendum.
Hotărârea Curţii Constituţionale stabileşte dacă a fost respectată procedura pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia. Înaintea publicării în Monitorul Oficial, hotărârea se prezintă Camerei Deputaţilor şi Senatului, întrunite în şedinţă comună.
Biroul Electoral Central a anunţat, pe 3 iunie, rezultatele finale ale referendumului din 26 mai.
La prima întrebare, privind interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie, numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul „da” a fost de 6.459.383, în timp ce pentru „nu” au optat 1.059.678. Numărul voturilor nule: 403.530.
La întrebarea a doua, privind interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare, corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct CCR cu privire la ordonanţe, numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul „da” a fost de 6.477.865, iar pentru „nu” – 1.038.916. Numărul voturilor nule: 407.088.
Preşedintele Klaus Iohannis a chemat partidele parlamentare la consultări, în urma rezultatului referendumului.
Şeful statului a anunţat, miercuri, după consultările cu partidele, că le propune un Acord naţional pentru consolidarea parcursului european.
Pactul cuprinde, pe lângă prevederile din referendumul pe Justiţie, respectiv interdicţia amnistiei şi graţierii pentru fapte penale şi interzicerea OUG-urilor în domeniul penal, iniţiativa Fără Penali, precum şi modificarea legilor Justiţiei şi a Codurilor Penale, dar şi modificarea legislaţiei electorale, pentru facilitarea votului românilor în ţară şi în diaspora