Curtea Constituţională a României trebuia să dezbată, marţi, sesizările USR, PNL şi cea a preşedintelui Klaus Iohannis privind modificările aduse de Parlament Codului penal şi Codului de procedură penală. Judecătorii au amânat pentru a treia oară luarea unei decizii, următorul termen fiind stabilit pentru 26 iunie.

UPDATE 12:10: Judecătorii Curții Constituționale au amânat, marți, pentru a treia oară, luarea unei decizii privind sesizările USR, PNL şi ale preşedintelui Klaus Iohannis privind modificările aduse de Parlament Codului penal şi Codului de procedură penală.

G4Media citează surse din cadrul CCR care spun că pronunțarea a fost amânată pentru 26 iunie, după venirea noilor judecători. ”Decizia a fost să se ocupe completul reînnoit de această speță. Cei care-și termină mandatul poate nu mai dau dovadă de interes”, au explicat sursele citate.


Curtea Constituţională a amânat şi pe 22 mai şi pe 28 mai dezbaterile pe sesizările care vizează modificările aduse Codului Penal şi de Procedură Penală, făcute de PSD-ALDE, prin Parlament, în regim de urgenţă, după ce fostul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, a refuzat să semneze o Ordonanţă de Urgenţă care să cuprindă toate prevederile declarate deja constituţionale, la prima decizie a Curţii.

Refuzul ministrului a dus la remanierea acestuia din funcţie, la PSD şi ALDE au reluat activitatea comisiei conduse de Florin Iordache, în Parlament, pentru modificarea Codurilor.

Liviu Dragnea dădea semnalul schimbării lui Toader, într-o deplasare la Călăraşi.

„Eu cer guvernului în mod ferm să înceteze cu această discuţie la nesfârşit. Parlamentul începuse procedura de finalizare a votului pentru Codurile penale, după verificarea de la Curtea Constituţională. A fost o greşeală a PSD că a crezut în unii care au spus că vor da aceste Coduri prin Ordonanţe de urgenţă ca să ajungă la final să se meargă, din câte am înţeles, cu vreo 7 – 8 articole la Bruxelles într-o mare umilinţă. Deci, în ceea ce priveşte Codurile penale şi legislaţia respectivă, Parlamentul trebuie să-şi urmeze cursul pe care îl începuse”, a spus Dragnea.

Comisia Iordache a reluat lucrul şi a făcut modificările în procedură de urgenţă la cele două proiecte.

PNL şi USR au atacat imediat noile modificări la CCR. Sesizările se referă la Legea pentru modificarea şi completarea Legii 286/2009 privind Codul penal, precum şi a Legii 78/2000 pentru prevenirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, dar şi la Legea pentru modificarea şi completarea Legii 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru modificarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciară.

Uniunea Salvaţi România a depus, împreună cu PNL, două sesizări de neconstituţionalitate cu privire la proiectele de lege „prin care se aduc peste 300 de modificări nocive Codului penal şi Codului de procedură penală”.

USR consideră că toate aceste modificări vin în contradicţie nu doar cu statul de drept, ”şubrezind politica penală a României” şi favorizând infractorii, ci şi cu Legea fundamentală.

Şi preşedintele s-a adresat Curţii pentru controlul de constituţionalitate. Şeful statului reclamă în sesizare că legea privind modificarea Codului penal a fost deja supusă controlului anterior de constituţionalitate, prin Decizia 650/2018 CCR constatând neconstituţionalitatea unora dintre dispoziţiile sale.


Citeşte şi:

Politico: Viorica Dăncilă promite să renunțe la modificarea legilor justiției. „Acest subiect a făcut mult rău partidului și a polarizat societatea noastră”

Urmărește-ne pe Google News