Pe 5 mai, Curtea Constituţională a României a stabilit că legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor, în februarie 2021, este neconstituțională, motivul principal fiind legat de nerespectarea unei proceduri, mai precis pentru că totul s-a derulat într-o procedură prea rapidă. Vineri, 10 iunie, CCR a publicat motivarea care se întinde pe 15 pagini.
Curtea Constituţională a explicat că, în februarie 2021, plenul Parlamentului a dezbătut şi a adoptat într-o singură zi legea, într-o procedură comună, fără ca dezbaterea să aibă loc în procedură de urgenţă în plenul Camerelor reunite.
„Se arată că, deși procedura s-a desfășurat accelerat, nu a fost una de urgență, ci de drept comun”, se menționează în motivare. „Prin urmare, se poate constata că, în condiţiile unei proceduri comune, o lege nu poate fi adoptată în termen de o zi, astfel cum s-a întâmplat în cauza de faţă”, a transmis CCR.
Totodată, Curtea a precizat un alt motiv pentru a declara neconstituțională legea eliminării pensiilor parlamentarilor.
Impetuozitatea şi graba cu care s-a acţionat (constituirea comisiei permanente de întocmire a raportului în şedinţa din 17 februarie 2021, întocmirea raportului în paralel cu desfăşurarea lucrărilor plenului/în pauza luată, luarea unei pauze a plenului pentru a permite finalizarea raportului, adoptarea legii în şedinţa din 17 februarie 2021) demonstrează cu prisosinţă faptul că procedura de adoptare a legii a fost una de urgenţă, fără să fi fost cerută/aprobată o astfel de procedură.
Motivare CCR:
Pe 17 februarie 2021, plenul Parlamentului a adoptat cu 357 de voturi pentru și 30 de abțineri abrogarea pensiilor speciale ale senatorilor şi deputaţilor. Apoi, peste 70 de foşti parlamentari au acţionat în instanţă Parlamentul invocând că legea este neconstituţională. Pe 5 mai, CCR a decis ca parlamentarii să aibă din nou pensii speciale, iar foștii parlamentari și-ar putea primi înapoi banii pierduți, inclusiv pentru perioada în care s-a aplicat legea și au rămas fără pensii.
Schema pensiilor speciale ale parlamentarilor
Pensiile speciale pentru parlamentari au fost reintroduse în 2015, la inițiativa PSD, prin modificarea statutului senatorilor și deputaților.
Indemnizația specială obținută de parlamentari începe de la 2.000 de lei pentru senatorii și deputații care au avut un mandat scurt, imediat după Revoluție, în perioada 1990-1992, și poate ajunge până la 12.000 de lei pentru cei care au deținut trei mandate de parlamentar. Cei mai mulți bani le revin președinților celor două Camere.
Indemnizația specială pentru un parlamentar: