Cuprins:
„Cerere de anulare, alegeri prezidențiale în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024”, dată dosar 27.11.1024, scrie pe site-ul CCR.
Cine a cerut CCR anularea turului 1 al alegerilor prezidențiale
Candidații suveraniști care cer anularea alegerilor prezidențiale sunt Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie) și Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român).
Biroul Electoral Central (BEC) a publicat oficial, marți, cifrele finale ale scrutinului alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie. Procesul-verbal a fost transmis la CCR pentru validare.
Dosarele înregistrate pe litera f privind cererile de anulare a alegerilor prezidențiale se vor judeca joi, 28 noiembrie. Ședința este programată pentru ora 11.00.
Călin Georgescu a obținut 2.120.401 voturi, adică 22,94% din totalul voturilor valabil exprimate.
Elena Lasconi a obținut 1.772.500 de voturi, adică 19,18% din totalul voturilor valabil exprimate.
Turul doi al alegerilor prezidențiale va fi pe 8 decembrie, între Călin Georgescu și Elena Lasconi.
Curtea Constituţională trebuia să valideze, cel târziu până vineri, în lipsa unor contestaţii, rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale din România, să anunţe numele primilor doi candidaţi clasaţi care se vor confrunta în turul al doilea.
Termenul și calendarul de contestare a alegerilor prezidențiale
Curtea Constituţională a României are termen de validare a primului tur al alegerilor prezidenţiale data de 28 noiembrie, iar pe 29 noiembrie începe campania electorală pentru al doilea tur de scrutin.
În termen de 48 de ore de la primirea ultimului proces-verbal de la birourile electorale ale secţiilor de votare, şi anume 27 noiembrie, se trimite la Biroul Electoral Central procesul-verbal, împreună cu procesele-verbale primite de la birourile electorale ale secţiilor de votare, precum şi cu toate contestaţiile şi întâmpinările primite de competenţa Biroului Electoral Central, însoţite de ştampila biroului electoral.
Pe 28 noiembrie, BEC înaintează către CCR procesul-verbal, împreună cu procesele-verbale de constatare şi centralizare a rezultatelor votării întocmite de birourile electorale judeţene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate şi birourile electorale ale secţiilor de votare.
După primirea dosarului de la Biroul Electoral Central şi soluţionarea cererilor de anulare a alegerilor pentru fraudă electorală, CCR validează alegerile, iar rezultatul se publică în mass-media şi Monitorul Oficial, potrivit legii.
În urma acestor rezultate de la turul 1 al alegerilor prezidențiale, Nicolae Ciucă și-a dat demisia din fruntea PNL. De asemenea, și Marcel Ciolacu și-a dat demisia din funcția de președinte al PSD.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
boierasul. • 27.11.2024, 12:25
Ce atât circ cu aceste alegeri))) mai bine alege CCR președintele)))))