UPDATE ora 18:10. CCR a adus precizări oficiale după decizia de admitere a conflictului juridic dintre Parlament și Înalta Curte de Casație pe tema completurilor specializate în fapte de corupție.

UPDATE ora 18:00. USR a transmis că, prin decizia CCR de admitere a sesizării lui Florin Iordache, pe completurile specializate din Justiţie, actualii judecători ai Curții Constituționale au îndepărtat instituția de la rolul său fundamental de gardian al Constituției.

UPDATE ora 17:50. Reprezentanţii Opoziţiei au reacţionat după decizia CCR prin care s-a admis sesizarea lui Florin Iordache. PNL, prin vocea liderului Ludovic Orban, cere demisia judecătorilor CCR care au votat „în favoarea lui Dragnea”.

UPDATE ora 16.20. CCR a admis, miercuri, sesizarea privind conflictul dintre Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pe tema constituirii completurilor specializate în cazurile de corupţie, obiecţie făcută de Florin Iordache.

Judecătorii constituţionali erau în pronunţare pe sesizarea vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor Florin Iordache, însă aceasta a fost repusă pe rol, după ce Simina Tănăsescu, Cristian Deliorga şi Gheorghe Stan au fost numiţi judecători CCR pentru un mandat de 9 ani, schimbându-se astfel componenţa Curţii.

Pe 10 aprilie, Curtea a luat pentru prima oară în dezbatere sesizarea formulată de Florin Iordache, context în care acesta afirma că ÎCCJ a refuzat să constituie completuri specializate, aşa cum prevedea Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

În replică, preşedintele Înaltei Curţi, Cristina Tarcea, declara că Florin Iordache a formulat sesizarea în cazul completurilor specializate cu încălcarea voinţei Curţii Constituţionale, care a stabilit anterior, cu referire la funcţia de prim-ministru, că atribuţiile constituţionale nu pot fi delegate. Anterior, ea preciza că în ultimii 15 ani au fost soluţionate de Instanţa supremă 170 de dosare care intră sub incidenţa legii privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

Pe 25 martie, Florin Iordache anunţa că a sesizat CCR privind un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Instanţa supremă.

Sesizarea a fost făcută în perioada în care preşedintele de atunci al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi-a delegat atribuţiile către Florin Iordache.

PNL a atacat la CCR şi această delegare de atribuţii, însă sesizarea Opoziţiei a fost respinsă de judecătorii constituţionali.

Liviu Dragnea recunoştea, în aprilie, la Suceava, că decizia care va fi luată de CCR în cazul completurilor de trei judecători îl ajută și pe el, pentru că ar putea avea ca efect reluarea procesului în care este judecat.

„Bineînţeles că discuţia nu se poartă dacă ICCJ a acţionat legal sau nu, ci ce efecte ar putea avea… Ce efecte ar putea avea pentru mine? Că se reia procesul. Adică se reia toată această perioadă în care am stat până acum”, a spus președintele PSD.

Pe 27 mai, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. ICCJ a menținut decizia luată la judecata pe fond.

Potrivit unor surse, o posibilă consecință, în cazul în care CCR va admite sesizarea lui Florin Iordache, ar fi rejudecarea tuturor dosarelor de corupție în care s-au pronunțat hotărâri ale completurilor de trei judecători, inclusiv procesul lui Dragnea.

Citeşte şi: AUDIO: Claudia Nicolae, fosta consilieră a lui Carmen Dan și acum director la Agerpres, a mințit! Publicăm înregistrarea convorbirii telefonice care arată că demonstranții din 10 august au fost urmăriți de Guvern!

 
 

Urmărește-ne pe Google News