”A fost o așteptare grea pentru mulți dintre supraviețuitorii unor astfel de fapte, dar astăzi putem să le transmite un mesaj clar: că agresorii sexuali vor merge la închisoare și că răspunderea penală pentru viol și act sexual cu un minor va fi imprescriptibilă”, a declarat, după aflarea deciziei CCR, deputata Oana Bîzgan, iniţiatoarea proiectului de lege prin care se modifică Codul Penal.
Legea prevede creșterea pedepselor pentru agresiunile sexuale împotriva copiilor şi a fost adoptată la 30 iunie de Camera Deputaţilor. Prin majorarea limitelor de pedeapsă, niciun prădător sexual nu va mai putea fi condamnat cu suspendare, aşa cum se întâmplă acum în multe dintre procesele în care victime sunt copii abuzaţi sexual.
Guvernul a atacat legea, ”din perspectiva autorului infracţiunii”
Legea mai prevede că violul şi actul sexual cu un minor devin imprescriptibile, aşa cum sunt acum crimele şi infracţiunile de genocid, contra umanităţii şi de război.
Iar asta înseamnă că violatorii şi cei care abuzează sexual copii vor putea fi traşi la răspundere oricând, indiferent de cât timp trece de la data comiterii faptelor şi până la momentul în care ei sunt prinşi, dovediţi şi condamnaţi.
În iulie, după ce a fost adoptată de Parlament, legea a fost trimisă Preşedintelui României, pentru promulgare, dar Guvernul a reclamat la CCR că ar exista ”unele probleme de constituţionalitate”.
Imprescribilitatea ”pare arbitrară şi discriminatorie faţă de persoanele care săvârşesc infracţiunile de viol sau act sexual cu un minor”, se preciza în sesizarea CCR, semnată de Ludovic Orban.
Din perspectiva autorului infracţiunii, ar putea fi discutabilă aplicarea unui tratament diferit faţă de autorii unor alte infracţiuni pedepsite de legea penală la fel de aspru.
Sesizarea formulată de Guvernul României la CCR:
Azi, plenul CCR, cu majoritate de voturi, ”a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate formulată de Guvernul României”.
Condamnări cu suspendare şi zile de muncă în preajma copiilor
Cei care comit infracţiunea de act sexual cu un minor pot fi condamnaţi acum şi la 2 ani de închisoare, chiar dacă victima nu a împlinit vârsta de 13 ani. Iar agresorii nu fac nicio zi de puşcărie, căci Codul Penal prevede că, pentru pedepsele cu închisoarea de cel mult 3 ani, instanţa poate decide suspendarea executării pedepsei.
Dacă victima are între 13 și 15 ani, pedeapsa este de la unu la 5 ani, şi cei mai mulţi dintre prădătorii sexuali primesc condamnări cu suspendare. Ei sunt trimişi apoi muncească în folosul comunităţii la şcoli sau în centre de plasament, adică tot în preajma copiilor.
În ceea ce priveşte termenele până la care prădătorii sexuali pot fi traşi la răspundere penală, în cazul violului prescripţia generală intervine după 8 ani de la data comiterii faptei, dacă victima este majoră. Dacă cel violat e un copil, prescripția intervine după 10 ani.
După 5 ani se prescrie infracţiunea de act sexual cu un minor, atunci când victima are vârsta între 13 și 15 ani. Dacă victima nu a împlinit vârsta de 13 ani, prescripţia generală intervine după 8 ani.
Atunci când victimele sunt copii, termenele de prescripție încep să curgă de la data la care ei au împlinit 18 ani.
Ce modificări vor fi aduse Codului Penal, prin noua lege
Legea iniţiată de deputata Oana Bîzgan şi adoptată de Parlament majorează pedepsele astfel:
● Actul sexual comis de un major cu un minor care nu a împlinit vârsta de 14 ani se pedepseşte cu închisoarea de la 5 la 12 ani. Dacă victima are între 14 şi 16 ani, iar făptuitorul este major, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani. Actul sexual cu un minor nu se sancţionează atunci când diferenţa de vârstă dintre făptuitor şi victimă nu depăşeşte 3 ani.
● Violul se pedepseşte cu închisoarea de la 5 la 10 ani (acum, este de la 3 la 10 ani), iar dacă fapta a avut ca urmare vătămarea corporală sau a pus în pericol viața victimei în orice alt mod, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 12 ani (acum, e de la 5 la 12 ani).
● Dacă victima violului e un minor aflat în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului sau este membru de familie/conviețuiește cu făptuitorul, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani (acum, e de la 5 la 12 ani). Dacă cel care a violat un copil a mai fost condamnat înainte pentru o faptă similară, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani.
● Cu închisoare de la 5 la 12 ani vor fi pedepsiţi cei care comit infracţiunea de agresiune sexuală asupra minorilor, dacă ei au mai fost condamnaţi înainte pentru o infracțiune similară.
● Limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime pentru cei care comit infracţiunile de act sexual cu un minor, coruperea sexuală a minorilor şi racolarea minorilor în scopuri sexuale, dacă faptele sunt săvârșite de două sau mai multe persoane împreună sau de către o persoană care a mai comis anterior o infracțiune similară.
● Pentru traficul de minori, pedeapsa este de la 5 la 10 ani de închisoare (acum, e de la 3 la 10 ani).