Proiectul pe care Guvernul Orban l-a trimis luni în Parlament ar putea fi modificat, din nou, de către deputaţi, după ce senatorii au corectat mai multe articole.

Imediat după votul din plen, va merge la promulgare, la preşedintele Klaus Iohannis.

Chiar dacă va fi promulgat imediat, un proiect de lege intră în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial, iar, înainte de a fi trimis în Parlament, este nevoie de două zile pentru atacarea lui la Curtea Constituţională.

Astfel, se depăşeşte termenul la care România va ieşi din starea de urgenţă, pe 15 mai. Premierul Ludovic Orban anunţă că Guvernul se va reuni, din nou, în şedinţă, joi, şi că este posibil să se elaboreze şi o Ordonanţă de Urgenţă, pentru starea de alertă.

În plus, spunea el, declararea stării de alertă se va face, potrivit legislaţiei în vigoare, de către Comitetul Special pentru Situaţii de Urgenţă.

PSD atrăgea însă atenţia că timp de trei zile, nu se pot putea aplica nici un fel de restricţii, pentru că legislaţia nu va fi în vigoare. Motivul, spuneau social democrații, este faptul că Guvernul a trimis prea târziu proiectul care reglementează măsurile din starea de alertă, în Parlament.

PNL acuză “decapitarea” proiectului Guvernului, în Senat: Românii să ştie că după 15 mai nu vor mai beneficia de protecţie!

Liberalii au atacat dur, marţi seară, forma reieşită din Senat a proiectului Guvernului Orban, care, spun ei, face imposibilă declararea din 15 mai a stării de alertă.

“Nu mai conţine nici una dintre măsurile care sunt necesare a fi adoptate pe durata stării de alertă începând din 15 mai, românii nu mai pot fi protejaţi, aţi anulat pur şi simplu faptele care formau conţinutul unor contravenţii pentru a-i putea sancţiona pe cei care încalcă această lege şi, ceea ce este cel mai grav, nu aţi făcut decât să faceţi imposibilă declararea din 15 mai a stării de alertă, pentru că aţi mutat competenţa de la Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, într-o procedură absolut greoaie”, a spus Iulia Scântei, senator PNL.

Din păcate, românii trebuie să ştie că din 15 mai, în forma aceasta a legii, nu vor putea să beneficieze de protecţia pe care au avut-o pe durata stării de urgenţă.

Iulia Scântei, senator PNL:

Ce judecă Curtea Constituţională

Miercurea trecută, Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională cu o excepţie de neconstituţionalitate referitoare la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, care reglementează starea de alertă.

Avocatul Poporului arată, în document, că delegarea unor atribuții de legiferare către autorități administrative, având ca finalitate restrângerea exercițiului unor drepturi sau libertăți fundamentale, încalcă principiul separației puterilor, precum şi prevederile constituționale potrivit cărora Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a țării.

Avocatul Poporului consideră că Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 21/2004, cu modificările și completările ulterioare, nu respectă principiul previzibilității legii prin definirea defectuoasă a “stării de alertă”, care, neavând consacrare constituțională, presupune o circumstanțiere detaliată, la nivel infraconstituțional, a cazurilor în care se poate declara.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat marți seară, la TVR, că proiectul de lege pentru starea de alertă trimis de Guvern la Parlament are două probleme, aceleaşi pe care le are şi Ordonanţa: nu există o definiţie a stării de alertă şi o limită de timp pentru aceasta.

Renate Weber mai spunea că, cel mai probabil, va exista o perioadă de câteva zile în care nici o stare de urgenţă sau de alertă nu va fi în vigoare pe teritoriul României.

 
 

Urmărește-ne pe Google News