Alegerile locale erau programate să aibă loc în luna iunie, atunci când expirau cei patru ani de mandat al actualilor primari.
Guvernul Orban a prelungit mandatele aleşilor locali cu şase luni, până la finalul anului, după apariţia epidemiei de coronavirus. Şi trebuie să decidă când vor avea loc alegerile locale, dar şi cele parlamentare, care, potrivit Constituţiei, trebuie să fie organizate la sfârşitul acestui an.
“După evaluările făcute de epidemiologi, cel mai probabil în lunile iulie-august vom avea o reducere foarte mare a numărului de cazuri, dacă respectăm regulile şi văd că românii sunt serioşi. De asemenea, a scăzut numărul de îmbolnăviri sub 200. Pentru a face o campanie electorală, ai nevoie ca nivelul epidemiei să fie foarte scăzut şi de o perioadă de timp pentru campanie. Cel mai bun moment pentru locale ar fi sfârşitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie. Estimările privind valul al doilea este 15 octombrie – 1 noiembrie. Cam asta este pentru locale”, spunea recent, Ludovic Orban, la România TV.
Dincolo de aspectul procedural, miza acestei decizii a CCR este extrem de mare, iar partidele aşteaptă cu interes decizia judecătorilor constituţionali.
De ce s-au hotărât dintr-odată social-democraţii să mute decizia privind organizarea alegerilor de la Guvern, cum e în prezent, la Parlament?
Liderii PSD merg pe un raţionament pragmatic, electoral.
În acest moment, PNL, aflat la guvernare, într-o criză sanitară de proporţii, care se va prelungi cu una economică, se erodează de la zi la zi, trendul de scădere fiind deja vizibil în sondaje.
Astfel, liberalii vor să organizeze cât mai repede alegerile locale, pentru a profita cât mai mult de creşterea pe care o aveau după alegerile prezidenţiale din luna noiembrie.
PSD face opoziţie şi speră să crească în preferinţele electoratului, pe fondul nemulţumirilor legate de actuala guvernare.
Planul Guvernului Orban este să organizeze alegerile locale în luna septembrie, profitând de o posibilă retragere a epidemiei de coronavirus, înainte de apariţia unui nou val, în toamna acestui an, după cum avertizează specialiştii.
Deşi oficial nu o spun cu subiect şi predicat, cei de la PSD ar prefera însă o amânare a alegerilor locale, pentru ca PNL să scadă cât mai mult în sondaje, iar actualii primari PSD să îşi consolideze cât mai mult poziţia în preferinţele electoratului.
În plus, cei de la PSD au nevoie de timp pentru a finaliza negocierile cu Pro România şi ALDE, în privinţa candidaţilor la locale.
Gabriela Firea vorbea, la B1, duminică, despre aceste negocieri, care s-au oprit după apariţia epidemiei.
“Am avut înainte de pandemie câteva întâlniri legate de perspectiva încheierii unor alianţe politice şi/sau electorale. S-au desprins câteva idei şi anume o posibilă colaborare atât la alegerile locale, cât şi la cele parlamentare. Avem puncte comune. Sunt, fireşte, şi câteva subiecte care ne despart, unul mai ales mai stringent. Într-adevăr, pandemia a oprit aceste discuţii. Nu le-aş spune negocieri, pentru că uneori cuvântul negociere poartă în sine şi o notă peiorativă. Pare că eşti, cumva, în situaţia în care ce dai, ce primeşti şi, repet, poate fi interpretat ca un sentiment care în sine nu este foarte plăcut. Au fost discuţii”, a declarat Gabriela Firea
O altă problemă o constituie absenteismul la vot al electoratului PSD, pe fondul epidemiei. Cei de la PSD se tem că bătrânii nu vor ieşi la vot, speriaţi de riscul de a se infecta cu coronavirus, şi nici nu vor putea face campanie tradiţională, pas cu pas, prin sate.