UPDATE. Decizia CCR în privința completurilor de trei judecători de la instanța supremă a fost amânată.
Pe 20 mai, Curtea Constituțională a amânat pentru data de 5 iunie luarea unei decizii în privința completurilor de trei judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, specializate în cazuri de corupție.
Sesizarea pe completurile de trei judecători a fost făcută de Florin Iordache după ce Liviu Dragnea i-a delegat acestuia atribuțiile la Camera Deputaților, în perioada în care liderul PSD se afla în concediu medical.
Deputatul consideră că și completurile de trei judecători de la instanța supremă ar trebui să fie compuse din judecători specializați în fapte de corupție, precum sunt cele de cinci judecători.
Curtea Constituţională a României trebuie să analizeze dacă există un conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor specializate în cazurile de corupţie. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a refuzat să constituie completuri specializate, aşa cum prevedea Legea 78/2000, a afirmat vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, în faţa plenului Curţii Constituţionale a României, la primul termen de judecată.
Potrivit Digi 24, specialiști în domeniul juridic spun că dacă CCR ar admite acum sesizarea lui Florin Iordache, nu l-ar mai salva pe Liviu Dragnea. În schimb, i-ar ajuta doar pe cei care nu sunt încă în etapa de apel sau care au fost condamnați definitiv de un complet de 3, cum ar fi cazul lui Radu Mazăre.
Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță, de un complet de trei judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare. Decizia a fost contestată și judecata a ajuns la un complet de cinci judecători, tot de la instanța supremă. Procesul în apel a fost amânat pe parcursul a mai multor termene de judecată, în urma controverselor referitoare la constituirea completurilor de cinci judecători.
Pe 27 mai, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. ICCJ a menținut decizia luată la judecata pe fond.
O posibilă consecință, în cazul în care CCR va admite sesizarea lui Florin Iordache, ar fi rejudecarea tuturor dosarelor de corupție în care s-au pronunțat hotărâri ale completurilor de trei judecători, inclusiv procesul lui Dragnea.
Practic, după o astfel de decizie, Liviu Dragnea ar putea face o contestație în anulare.
Citește și:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro