La începutul verii, mai mulți părinți au protestat în fața Institutul Național de Medicină Legală (INML) acuzând că este tergiversată eliberarea expertizelor medico-legale necesare pentru declanșarea protestelor. Copiii unora dintre aceștia fuseseră operați de medici precum Gheorghe Burnei, alții luaseră infecții nosocomiale sau rămăseseră în scaun rulant după erori medicale.
Tot în această vară, legiștii institutului au trimis un memoriu către Ministerul Sănătății (MS) acuzând faptul că expertizele sunt întârziate din cauza conducerii „nedemocratice și autoritare”.
În această săptămână, Libertatea a prezentat cum instituția a fost executată silit în urma unui proces pe care propriii angajați l-au deschis pentru a-și primi drepturi salariale cuvenite din încadrarea în grupa a II-a de muncă. INML are de plătit 2,5 milioane de lei.
Ministerul Sănătății a trimis un corp de control în luna iulie și a publicat concluziile.
Expertizele vor fi aduse la zi până la finalul anului
În urma verificării, Ministerul susține că a constatat ceea ce legiști și aparținători au semnalat de luni bune: „existența unor întârzieri considerabile în soluționarea lucrărilor medico-legale”.
„Urmare a acțiunii corpului de control, conducerea instituției a stabilit un calendar pentru reducerea întârzierilor şi aducerea la zi a tuturor lucrărilor până la sfârșitul anului 2022”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.
Corpul de control al ministrului Sănătății a mai constatat „existența unei stări tensionate între angajații INML”, arată același document, iar „conducerea institutului a primit recomandarea de a instaura cât mai curând posibil relațiile de comunicare firești între angajații instituției, pentru a putea răspunde obligațiilor legale ce-i revin”.
Dotarea și redeschiderea sectorului de radiologie
Într-o scrisoare adresată de o parte din medici Ministerului era semnalat faptul că sectorul de radiologie nu funcționa. MS a solicitat reluarea activității.
„În urma verificării echipei de control s-a constat că sectorul de radiologie medico-legală era nefuncțional, din cauza lipsei de personal. Ministerul Sănătății a cerut reluarea imediată a activității sectorului de radiologie şi dotarea acestuia cu echipamentele necesare desfăşurării activităţii specifice de medicină-legală”, conchide corpul de control al MS.
Ziarul a aflat că aceste concluzii erau disponibile de fapt încă din luna august. Pe 15 august, ziarul le-a solicitat oficial, însă MS n-a răspuns nici măcar după ce le-a publicat pe site.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro