Ce este mișcarea Tea Party?

Tea Party nu este un partid în sensul clasic al cuvântului, ci este, în esență, o mișcare politică din interiorul Partidului Republican, susținătoare a conservatorismului fiscal.

Mișcarea a fost lansată în 2009 de mai mulți activiști conservatori, care s-au pus de acord că trebuie să facă front comun împotriva agendei președintelui de atunci, Barack Obama, și, drept urmare, au organizat sute de proteste și demonstrații pe teritoriul SUA în primul an.

Această mișcare populară are mulți militanți și simpatizanți, care dețin opinii libertariene. Libertarianismul este o doctrină politică ce susține drepturile indivizilor de a achiziționa, păstra și schimba propriile bunuri. De asemenea, mișcarea are și mai mulți detractori.

Denumirea mișcării se referă la Boston Tea Party (n.n. – Ceaiul de la Boston), un eveniment care a avut loc la 16 decembrie 1773, în orașul-port și, totodată, capitala statului Massachusetts, care a contribuit decisiv la inițierea Revoluției Americane.

Ce a fost Boston Tea Party?

La 16 decembrie 1773, s-a produs un eveniment care avea să schimbe pentru totdeauna istoria Statelor Unite ale Americii.

Frustrați și nemulțumiți de faptul că Marea Britanie impusese o „taxă fără reprezentare”, un grup de 80 de coloniști îmbrăcați în haine de indieni mohawk au urcat la bordul a trei corăbii britanice aparținând companiei Indiilor de Est, care sosiseră la Boston încărcate cu ceai.

Coloniștii au distrus toate cele 342 de cufere cu ceai și au vărsat întregul conținut peste bord. Pentru acest gest major de sfidare la adresa dominației britanice, guvernul britanic a decretat închiderea portului și trimiterea de trupe la Boston până când compania Indiilor Orientale era despăgubită pentru pierderile sale, scrie History.com.

Punctul de vedere al coloniștilor era unul cât se poate de clar, și anume nu doreau să plătească impozite impuse de Parlamentul britanic, unde nu aveau drept de reprezentare. Ei considerau că, în acest fel, le este încălcat dreptul de cetățeni englezi. „No taxation without representation!” (n.n. – „Nici o taxă fără reprezentare!”) era un vechi principiu britanic.

Aceste măsuri drastice au provocat o mișcare de solidaritate a coloniștilor cu orașul persecutat, ajungându-se treptat la incidente care au aprins flacăra războiului de eliberare din SUA prin care cele 13 colonii americane aveau să-și câștige independența.

Acesta avea să fie actul de „inițiere” al Războiului de Independență din SUA prin care cele 13 colonii aveau să-și obțină independența.

De ce a avut loc Boston Tea Party?

În anii 1760, Marea Britanie era adânc îndatorată, așa că Parlamentul britanic a impus coloniștilor americani o serie de taxe pentru a ajuta la plata acestor datorii.

Legea Timbrului (Stamp Act), care a fost votată de Parlamentul Marii Britanii în 1765, avea ca efect impozitarea coloniștilor pe aproape fiecare bucată de hârtie tipărită pe care o foloseau, începând cu cărțile de joc și licențe de afaceri și terminând cu ziare și documente legale.

Următorul pas l-au reprezentat Legile Townshend (Townshend Duties), care impozitau anumite bunuri importate de coloniștii americani (vopsea, hârtie, sticlă, plumb și ceai) și care fuseseră adoptate de Parlamentul britanic în perioada 1767-1768.

Guvernul britanic considera că aceste taxele erau corecte deoarece o mare parte din datoriile sale fuseseră rezolvate luptând în războaie în numele coloniștilor. Aceștia, însă, nu au fost de acord și erau furioși pentru că erau impozitați fără a avea nici o reprezentare în Parlamentul britanic, ceea ce considerau o mare greșeală.

Masacrul de la Boston i-a înfuriat și mai tare pe coloniști

La data de 5 martie 1770, la Boston, au avut loc lupte de stradă între coloniștii americani și soldații britanici, care au rămas în istorie sub numele de Masacrul de la Boston.

Scandalul a început după ce un grup de coloniști scandalagii, iritați de prezența soldaților britanici pe străzile lor, a început să arunce cu bulgări de zăpadă, bucăți de gheață și scoici de stridii către o santinelă britanică ce păzea Casa Vamală din oraș.

Britanicii au primit întăriri, care au deschis focul asupra mulțimii, ucigând cinci coloniști și rănind alți șase. Masacrul de la Boston și consecințele sale au incitat și mai mult furia coloniștilor față de Marea Britanie.

În cele din urmă, Marea Britanie a abrogat taxele pe care le impusese coloniștilor, cu excepția taxei pe ceai. Nu dorea să renunțe la veniturile fiscale pentru cele aproape peste 450.000 de kilograme de ceai pe care coloniștii le beau în fiecare an.

Foto: Shutterstock.com

Citește și:  4 iulie, Ziua Națională a Statelor Unite. Americanii sărbătoresc astăzi Ziua Independenței

 
 

Urmărește-ne pe Google News