Ei si-au publicat rezultatul cercetarilor proprii in editia din luna mai a revistei „Nuclear Phyhics B”. Potrivit acestora, Big Bang nu a fost momentul „zero” cand timpul, spatiul, materia si energia s-au nascut, ci doar o etapa in evolutia Universului. Pentru a putea face ordine in viata de zi cu zi si pentru o mai buna „gestionare” a evenimentelor din existenta unei civilizatii, oamenii au simtit nevoia de a se raporta intotdeauna la un important punct temporal din istoria lor. Astfel, este bine stiut ca vechii romani socoteau timpul de la „facerea Romei” – potrivit legendelor, anul 753 i. Ch. Crestinii aveau alt reper. Ei socoteau trecerea timpului luand ca reper „facerea lumii”, moment calculat pe baza scrierilor din Biblie.
In zilele noastre, istoria oricarui punct cu care luam contact, istoria oricarei forme de materie si energie este considerata ca avand punctul „zero” momentul formarii Universului, acel Big Bang, descris ca o imensa explozie in urma careia au prins forma roiurile de galaxii, galaxiile, stelele, planetele etc.
Nimeni nu a indraznit vreodata sa se intrebe cu voce tare ce a fost inainte de acest Big Bang sau sa ofere o explicatie credibila. Recent, iata ca trei fizicieni, Alessandra Buonanno, Thibauld Damour si Gabriele Veneziano, au lansat o ipoteza uimitoare, care se refera la faptul ca inainte de marea explozie ar fi existat, de fapt, un alt univers, primitiv, rece, fara pic de materie, care nu continea decat unde gravitationale si forme primare de energie. Potrivit acestor fizicieni, din acest univers ar fi aparut o „bula de spatiu-timp” care a dospit pana a ajuns la o temperatura extrem de ridicata si incarcata cu energie maxima. Aceasta „bula” ar fi provocat, de fapt, Big Bang-ul.
Potrivit lui Albert Einstein, dinamica spatiu-timp poate fi relativ usor explicata printr-un experiment pe care multi dintre noi l-am facut intr-un mod poate inconstient. Einstein spunea, in termeni oarecum stiintifici, ca forma de materie in miscare creeaza modificari, mai mici sau mai mari, in universul in care se deplaseaza, curbeaza dimensiunea spatiu-timp producand undele gravitationale. Concret si pe intelesul tuturor, o piatra aruncata intr-un lac modifica suprafata acestuia si creeaza in locul unde a cazut mici valuri concentrice. In acel univers primitiv, energia existenta in forma elementara a dus la aparitia unor unde asa-zise dilatonice ce au produs modificari majore ale dimensiunii spatiu-timp. In urma acestor modificari au aparut minuscule „bule” spatiu-timp. Unele de dimensiuni mici, care au disparut instantaneu, altele de dimensiuni ceva mai mari, care au dat nastere la universuri putin mai mici decat cel pe care il stim astazi. Cercetatorii italieni sunt de parere ca pentru aparitia Universului nostru ar fi fost suficienta o „bula” spatiu-timp de dimensiunea unui proton. Aceasta ar fi intrat in faza de inflatie, care a continuat sa se accelereze pana cand ar fi atins dimensiunea unei zecimi de milimetru, cat diametrul unui fir de par. In aceasta clipa apare materia. Rezulta o crestere infinita a temperaturii si a presiunii, urmeaza Big Bangul si de aici lucrurile sunt cunoscute.
Ramane de urmarit evolutia acestei teorii in plan stiintific si, eventual, de asteptat o alta posibila teorie care sa raspunda la intrebarea „Ce a fost inainte de universul rece si primitiv ce a dus la Big Bang si implicit la aparitia Universului?”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News