- O parte dintre problemele descoperite de Curtea de Conturi au fost semnalate și de Mihai Mihăilă, specialist IT la Direcția de Impozite și Taxe Locale a Primăriei Bacău, după cum a scris duminică Libertatea.
- Funcționarul a sesizat la DNA faptul că impozitul unei firme a fost micșorat de 50 de ori din pix. De atunci, bărbatul spune că e hărțuit la locul de muncă și a fost băgat în comisia de disciplină și i s-a tăiat accesul la platformele infomatice ale instituției.
Peste 113.800 de lei, prejudiciu rezultat din neîncasarea taxelor și impozitelor locale
Auditul financiar a fost făcut în perioada mai-iunie anul trecut și vizează bugetul și cheltuielile realizate de Primăria Bacău și de o parte din instituțiile din subordine în 2021.
„Au fost identificate unele nereguli financiar-contabile privind exactitatea și realitatea situațiilor financiare, neconformități privind implementarea sistemului de control intern managerial, abateri privind modul de stabilire, evidențiere și urmărire a încasării veniturilor bugetului local, precum și abateri economico-financiare cauzatoare de prejudicii”, sunt concluziile din raportul Curții de Conturi.
Auditorii au găsit mai multe probleme legate de cum au gestionat primăria și direcțiile sale bugetul local. De la faptul că nu au încasat și nici nu au monitorizat taxele și impozitele pe clădirile și terenurile concesionate de primărie sau pe imobilele nou construite de cetățeni până la lipsa unui inventar al patrimoniului și realizarea unor cheltuieli nejustificate.
Toate aceste nereguli, dar nu numai au făcut ca Primăria Bacău să aibă pierderi și abateri financiar-contabile de aproape 20,1 milioane de lei. Cel puțin.
Pentru că suma se referă doar la neregulile financiar-contabile găsite de auditori în urma unor verificări aleatorii, pe baza unui eșantion, suma poate fi mai mare.
Abaterile financiar-contabile înseamnă pe de-o parte prejudiciu adus bugetului, pe de altă parte, bani nedeclarați la buget sau venituri calculate greșit. În mare rezumat, pierderi și erori la calcule.
Din cele aproape 20,1 milioane de lei, peste 113.800 de lei sunt prejudiciu rezultat din neîncasarea taxelor și impozitelor locale, peste 660.200 de lei sunt plăți nejustificate, iar restul sunt abateri financiar-contabile.
Principalele probleme găsite de Curtea de Conturi
- Primăria nu a înregistrat corect mai multe investiții în evidența contabilă: s-a apucat să cheltuie bani din bugetul alocat unei investiții fără să țină cont că nu a plătit sau trebuie să plătească înainte alte lucruri pentru acel obiectiv;
- nu a făcut corect recepția unor imobile;
- amenzi greșite: a păstrat în evidența bugetului amenzi date unor persoane decedate;
- nu a încasat taxele pe terenurile și clădirile concesionate;
Nu a încasat impozite pe clădiri și terenuri: cetățenii și firmele nu și-au declarat, așa cum cere legea, imobilele la primărie, nici instituția nu a verificat asta, astfel că ani întregi oamenii nu și-au plătit datoriile;
- nu a încasat taxa de salubritate: unii contribuabili nu au declarat corect la primărie numărul de persoane care locuiesc în apartamente, ori, dacă au declarat, nu au plătit taxa de gunoi; auditorii au găsit 92 de persoane și 19 firme în situația asta;
- nu are un inventar al patrimoniului public și privat;
- a decontat nelegal anumite plăți: practic, primăria a plătit niște facturi pe care nu ar fi trebuit să le plătească
- mai multe licee administrate de primărie, cu bani alocați de la aceasta, au făcut cheltuieli nejustificate, pentru servicii pentru care nu au documente: cu contracte atribuite fără un referat de necesitate, fără caiet de sarcini, fără acordul primăriei, iar în unele cazuri, fără să se asigure întâi că au banii necesari pentru investițiile pe care voiau să le facă, reparații, amenajări, zugrăveli etc.
Primar: „Repararea se întâmplă în timp”
Unele nereguli au fost remediate în timpul controlului de audit. De exemplu, au fost șterse din evidență amenzile date persoanelor decedate între timp, iar pentru persoanele și firmele găsite cu taxa de salubritate neplătită DITL a emis decizii de impunere. Pentru alte probleme, Curtea de Conturi a impus primăriei termen de rezolvare luna octombrie 2022 și a trasat, de asemenea, o serie de măsuri.
Contactat de Libertatea, primarul Lucian Viziteu nu a știut să spună în ce stadiu se află instituția pe care o conduce cu corectarea erorilor de la buget și recuperarea prejudiciilor. Edilul spune că multe greșeli sunt istorice și dă vina pe administrațiile trecute.
„Ca orice raport al Curții de Conturi, ele se închid treptat. Există o întreagă echipă la nivelul primăriei care se ocupă doar să închidă măsurile trasate de Curtea de Conturi. O să avem un plan de măsuri ca să recuperăm banii, pentru a repara acele greșeli. Nu este o chestiune generalizată, sunt lucruri punctuale. Iar repararea se întâmplă în timp. Ne-am ocupat până acum să închidem probleme mai vechi, lăsate nesoluționate de ani de zile. Va veni Curtea de Conturi să verifice și vom puncta cu ei toate aceste lucruri”, a declarat Viziteu.
Cazul funcționarului care a făcut plângere la DNA
Unele dintre problemele descoperite Curtea de Conturi au fost semnalate și de un funcționar din Direcția de Impozite și Taxe Locale a Primăriei Bacău (DITL), după cum a scris Libertatea. Mihai Mihăilă, specialist IT, a atras de mai multe ori atenția conducerii instituției despre cum DITL a modificat din pix impozitul pentru apartamentul deținut de o firmă.
Compania Merkaba a cumpărat imobilul în 2007, dar nu l-a declarat. A făcut-o abia în 2021. Cu toate că trebuia să plătească un impozit de 55.584 de lei, a ajuns să achite numai 1.100 de lei.
Cazul a ajuns în atenția procurorilor, care i-a și trimis în judecată pe cei implicați. După ce a făcut plângere la DNA, Mihai Mihăilă spune că se simte hărțuit și amenințat la locul de muncă. A fost, de asemenea, băgat în comisia de disciplină și i-a fost interzis accesul la platformele informatice ale DITL.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
ScoreValentin • 17.01.2023, 12:49
Primarul Viziteu nu va face nimic sa corecteze lucrurile. Sefii de la DITL au facut ani de zile presiuni asupra angajatilor pentru a face lucruri ilegale. Cum sa le zică acuma sa corecteze ce anterior le-au impis in mod ilegal? O să vedeti vreodata pe directoarea Zamfir ca vine si face un control serios acolo, cu sanctiuni. Ea asteapta incontinuu sa vina DNA sa faca curatenie. Are o seninătate in a se uita la ce dispare din subordinea ei ceva de groază. Si nici nu ii pasă având in vedere ca e sustinută de primar. Primarul e BOSS deasupra tuturor si tot asa. Bacauanii rămân cu taxele crescute de anul acesta cu 30% (taxa de salubritate), angajatii DITL cu salariile mărite cu 17% iar smecherii care au pile la DITL nu platesc nimci si se uita bucurosi ca nu sunt la fel de fraieri ca si ceilalti.
Standup • 17.01.2023, 11:00
Demisia primarule! Ai esuat si esti jalnic ca primar, dar bun ca hot , poate nu asa bun de te au prins 😋