Președintele rus Vladimir Putin a decis zilele trecute să-l numească pe Alexander Dvornikov noul comandant al „operațiunilor militare speciale” din Ucraina. Cu Dvornikov în fruntea trupelor aflate în Ucraina, probabil se va vedea „o îmbunătățire a tacticii rușilor”, după cum a confirmat sâmbătă pentru BBC un oficial militar occidental.

Pe de-o parte, pentru că generalul de armată, în vârstă de 60 de ani, are experiență în războiul din Siria.

Dvornikov a fost primul comandant al operațiunilor militare ale Rusiei în Siria, după ce Putin a trimis acolo trupe în septembrie 2015, pentru a sprijini guvernul președintelui sirian Bashar al-Assad, notează jurnaliștii CNN.

Dvornikov a condus trupele rusești în Siria din septembrie 2015 până în iunie 2016. Sub comanda lui, aeronavele rusești au sprijinit regimul Assad și aliații săi în timpul bătăliei pentru Alep, al doilea cel mai important oraş din Siria, cu peste 1,85 milioane de locuitori.

În timpul asediului, orașul a fost ținta bombardamentelor, cartiere dens populate fiind distruse de rachete. De altfel, trupele conduse de Dvornikov au provocat „un masacru în rândul civililor”, notează CNN.

În decembrie 2016, Alep a căzut în mâinile forțelor guvernamentale siriene, după patru ani și jumătate de lupte. Bombardamentele au ucis circa 21.000 de oameni.

Anterior, din 2000 până în 2003, Dvornikov a servit în lunga campanie „de pacificare” condusă de Rusia în nordul Caucazului, inclusiv în Cecenia, care a lăsat capitala regională, Groznîi, în ruine, notează CNN.

O abordare la fel de sângeroasă a fost folosită de forțele ruse în mai multe părți ale Ucrainei – armata a bombardat clădiri rezidențiale din marile orașe și a distrus aproape complet orașul-port Mariupol.

Pentru serviciile sale, Kremlinul i-a oferit lui Dvornikov titlul de „Erou al Federației Ruse” în martie 2016.

Numirea lui Dvornikov a venit după ce trupele ruse au eșuat în cucerirea Kievului și ocuparea Donbasului. Sunt obiectivele principale trecute pe listă de Moscova, pe care speră Putin speră ca Dvornikov să le bifeze până pe 9 mai, când Rusia sărbătorește Ziua Victoriei, marcând finalul celui de-al Doilea Război Mondial și înfrângerea Germaniei naziste.

Foto: Profimedia

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

Urmărește-ne pe Google News