„Somnul polifazic” este o metodă de a recupera somnul pierdut. Sau cel puțin așa se spune.  Acest program presupune să dormi patru ore și jumătate în timpul nopții și de două ori în timpul zilei, nu mai mult de 20 de minute, adică un total de puțin peste 5 ore de somn zilnic, potrivit buzzfeed.com.

Deși specialiştii nu sunt deloc încântaţi de somnul polifazic şi avertizează ca un astfel de program nu trebuie menţinut pe termen lung, Ryan Bergara s-a hotărât să facă acest experiment.

„Prima și a doua zi au fost extrem de dificile pentru mine. Îmi era greu să adun energia necesară pentru a merge la serviciu și pentru activitățile zilnice. În a cincea zi îmi era deja greu să mă concentrez, mi se închideau ochii. În a șasea zi au apărut durerile de cap și nu am avut niciun pic de motivație să fac nimic. Uitam ce voiam să spun”, a povestit Ryan.

Șapte zile a rezistat bărbatul în acest ritm. „Am avut nevoie de somn. Nu mai puteam. Am cedat. Tocmai m-am trezit. Încă nu mă simt bine. Sunt dezamăgit”, a mai spus el.

Alon Avidan, un medic specialist al universității UCLA, a vorbit despre efectele negative pe care „somnul polifazic” le poate avea asupra organimsului. Efectele includ timpul mai mare de reacție, probleme de memorie, probleme cognitive, lipsa creativității și iritabilitate.

„Somnul polifazic nu este o idee bună. Ideal este să dormi 8 ore. 5 ore și 10 minute poate fi ideal pentru persoanele care oricum nu dorm mult. Dar acești oameni sunt foarte rari. Este ca și când ai băga la cuptor o pâine, pe care o tot scoți din 10 în 10 minute. Nu se va coace cum trebuie”, a declarat medicul Alon Avidan.


EXCLUSIV/Imagine de arhivă. Ion Țiriac, unul dintre cei mai bogați români, a cântat folk prin anii 70


 

Urmărește-ne pe Google News