• Cazul s-a petrecut în 2020. Oprit în trafic pentru viteză, Ioan Niculae a dat un telefon și i-a „convocat” la fața locului pe șeful Poliției Turnu Măgurele și pe cel de la Biroul Rutier, comisarul Victor Pințoiu, iar cel din urmă a început presiunile asupra agentului să schimbe procesul-verbal.
  • Comisarul care a ordonat subalternului să falsifice procesul-verbal a fost condamnat la o pedeapsă cu suspendare pe 28 martie. Decizia nu este definitivă.
  • Din dosar nu reiese cum a ajuns cazul la DNA.

„Cel mai bogat român” ani la rând

În dimineața de 29 mai 2020, un echipaj al Poliției Rutiere din Turnu Măgurele care supraveghea traficul rutier pe drumul național DN 52 a surprins un autoturism Range Rover rulând cu 148 km/h într-o zonă în care viteza maximă era limitată la 90 km/h. Cei doi polițiști au oprit autoturismul. La volan se afla milionarul Ioan Niculae. 

Omul de afaceri de 68 de ani și-a făcut averea din agricultură, fiind unul dintre cei mai mari cultivatori de cereale. Acesta deține grupul InterAgro, care administrează 50.000 de hectare de teren agricol. Ani la rând a fost „cel mai bogat român” în topul Forbes, cu o avere estimată în 2013 la 1,7 miliarde de euro. A avut și o echipă de fotbal, Astra Giurgiu, ajunsă la un moment dat campioana României.

Anchetă la Castelul Peleș după dezvăluirile Libertatea. Corpul de control al Ministerului Culturii a cerut actele contabile din 2019 și documente interne. Mărturia unui turist șocat de hoția angajaților
Recomandări
Anchetă la Castelul Peleș după dezvăluirile Libertatea. Corpul de control al Ministerului Culturii a cerut actele contabile din 2019 și documente interne. Mărturia unui turist șocat de hoția angajaților

În 2015 a fost condamnat definitiv la doi ani și jumătate de închisoare în dosarul „Mită la PSD” pentru finanțarea ilegală a campaniei electorale din 2009 pentru Mircea Geoană, iar în 2021 a fost condamnat la cinci ani cu executare pentru corupție în dosarul „InterAgro”. Acesta a fost eliberat anul trecut, după 15 luni de pușcărie. 

CURAJUL UNUI POLIȚIST care nu a vrut să închidă ochii. Presat insistent de șefi să-l facă scăpat pe milionarul Ioan Niculae, un agent de circulație s-a revoltat: „De ce persoanele mai sus-puse să nu fie sancționate?”
Omul de afaceri Ioan Niculae a fost condamnat definitiv la doi ani și jumătate de închisoare în dosarul „Mită la PSD”. Foto: Hepta

„Cine este șeful tău?”, prima întrebare a lui Niculae pentru polițistul care l-a oprit

Potrivit datelor din dosarul instrumentat de DNA, în momentul în care polițistul l-a informat că a fost surprins de radar circulând peste viteza legală, Niculae s-a arătat surprins și l-a întrebat pe agent: „Cine este șeful tău?” Agentul i-a răspuns. 

Milionarul l-a sunat pe șeful Poliției Turnu Măgurele, informându-l că un subaltern vrea să-i ia permisul.

„Imediat, acesta (șeful poliției n.r.) a mers la suspectul Pințoiu Victor, șeful Biroului Rutier din cadrul Poliției municipiului Turnu Măgurele, și i-a solicitat să îl însoțească deoarece este o problemă în trafic”, notează procurorii DNA în rechizitoriu.

Sondaj INSCOP la comanda Libertatea – Alegeri prezidențiale: candidații cu cele mai mari șanse să intre în turul 2
Recomandări
Sondaj INSCOP la comanda Libertatea – Alegeri prezidențiale: candidații cu cele mai mari șanse să intre în turul 2

Cei doi șefi au mers valvârtej pe DN 52. Până la sosirea lor, polițistul rutier care constatase viteza cu care a circulat Ioan Niculae completase procesul-verbal până la rubrica „mențiuni contravenient”. A menționat în document aplicarea amenzii în cuantum de 1.305 lei, 9 puncte de penalizare și sancțiunea complementară a reținerii permisului de conducere pentru o perioadă de 90 de zile, arătând că s-a depășit cu mai mult de 50 km/h limita de viteză admisă pe acel sector de drum. 

Ioan Niculae: „Era evident că eram victima unui abuz”

Contactat de Libertatea, Ioan Niculae a confirmat incidentul din trafic. „Exista declarația mea pe larg la DNA, confirmată și de un raport, un test tehnic făcut pe mașina respectivă care nu numai în cazul meu, ci și în alte cazuri dăduse erori foarte mari de viteză, chiar și de 30-40 km/oră în plus. Repet, nu numai în cazul meu, ci și în alte cazuri, inclusiv la o motocicletă. Ei m-au sancționat atunci, nu am avut nimic de ascuns”, a declarat Ioan Niculae.

Omul de afaceri nu a dorit să precizeze pe care șef din poliție l-a sunat pentru a se prezenta la locul unde a fost oprit de echipajul rutier. „Puteți citi declarația mea completă de la DNA și să publicați tot ce doriți. Era evident că eram victima unui abuz”, a completat Niculae.

De ce i-a arestat Curtea Supremă pe suspecții asasinatului de la Arad. Judecătorii invocă dovezi „fără echivoc” ale unor relații intime între inculpați
Recomandări
De ce i-a arestat Curtea Supremă pe suspecții asasinatului de la Arad. Judecătorii invocă dovezi „fără echivoc” ale unor relații intime între inculpați

Ce spun datele din dosar

Procesul-verbal întocmit de DNA în urma analizării înregistrărilor surprinse de radar în data de 29 mai 2020 îl contrazice pe omul de afaceri.

„Astfel cum rezultă din procesul-verbal de vizionare a imaginilor după înregistrarea vitezei maxime de 148 km/h a autoturismului condus de Niculae Ioan nu a existat niciun fel de fluctuație, viteza scăzând constant, fluctuațiile au apărut doar în momentul când în cadru apare autoutilitara de culoare albă, lucru datorat faptului că aparatul radar detecta atât viteza autoutilitarei de culoare albă, cât și autoturismului ce efectua depășirea, respectiv al martorului Niculae Ioan”, au explicat procurorii DNA.

Biroul de Metrologie Legală a transmis tribunalului că aparatul radar funcționa normal: „Funcția de autotestare efectuează testarea întregului ansamblu, semnalizând starea de funcționare normală sau, în cazul apariției unei neconformități, blocând sistemul, care în această situație nu mai poate efectua nicio măsurare.” 

Șeful poliției a mers să-l liniștească pe milionar

Odată ajunși la fața locului, șeful Biroului Rutier i-a întrebat pe cei doi agenți ce s-a întâmplat, iar șeful Poliției Turnu Măgurele a mers direct la mașina lui Ioan Niculae.

Potrivit DNA, după ce a vizionat înregistrarea radar, comisarul Pințoiu a avut o singură preocupare: să găsească o modalitate prin care lui Ioan Niculae să nu-i fie reținut permisul de conducere pentru 90 de zile.  

Astfel, i-a cerut agentului să anuleze procesul-verbal deja întocmit și să îi trimită o comunicare proprietarului autoturismului prin care să i se solicite să comunice cine a condus autoturismul la momentul sancționării. Această soluție, spun procurorii, i-ar fi permis lui Ioan Niculae să indice o altă persoană căreia să i se suspende dreptul de a conduce. 

Polițistul nu a vrut. Le-a spus șefilor că îl verificase pe Ioan Niculae în baza de date de trei ori înainte de întocmirea procesului-verbal, astfel că un fals putea fi descoperit foarte ușor.  

„Le-am spus șefilor mei că îmi este frică să procedez așa cum solicitau ei, riscându-mi meseria, dar aceștia insistau în continuare să anulez procesul-verbal. Datorită acestor insistențe și având în vedere funcția lor le-am spus verbal că voi proceda în modalitatea dorită de ei, respectiv să anulez procesul-verbal și să solicit proprietarului autoturismului datele persoanei care a condus autoturismul la data și ora la care a fost depistată”, a declarat polițistul la audieri.

Polițistul a încheiat până la urmă procesul-verbal în lipsa contravenientului 

Ioan Niculae a plecat de la fața locului la îndemnul celor doi șefi din poliție, deși polițistul nu încheiase întocmirea procesului-verbal. Ulterior, au plecat și cei doi șefi. În urma lor, cei doi agenți puși să închidă ochii în fața contravenției au răbufnit.

„Pe drum am discutat cu colegul meu despre această situație, în sensul că eram amândoi nemulțumiți că unele persoane care au o poziție mai sus-pusă și cunoștințe pot scăpa de sancțiunea contravențională, în timp ce alte persoane sunt sancționate pentru același tip de fapte. Nici unul dintre noi nu eram mulțumiți cu modul de rezolvare a lucrurilor propus de cei doi șefi”, a mai declarat agentul la audieri.

De teamă că se va alege el însuși cu dosar penal, polițistul care a încheiat procesul-verbal a decis să nu cedeze presiunilor. 

Odată ajuns la sediul poliției, a finalizat procesul-verbal, menționând că a fost încheiat în lipsa contravenientului, bifând rubrica unde se atesta că șoferul nu este de față la întocmirea procesului-verbal. De asemenea, a întocmit și procesul-verbal de aducere la cunoștința lui Ioan Niculae că trebuie să predea permisul de conducere în termen de 5 zile. A înregistrat procesul-verbal în registrul de contravenții. 

Apoi și-a informat șeful despre decizia sa, de față fiind prezent și colegul de echipaj.

CURAJUL UNUI POLIȚIST care nu a vrut să închidă ochii. Presat insistent de șefi să-l facă scăpat pe milionarul Ioan Niculae, un agent de circulație s-a revoltat: „De ce persoanele mai sus-puse să nu fie sancționate?”
Polițistul nu a cedat presiunilor și a încheiat procesul-verbal în lipsa contravenientului

Comisarul de la Rutieră le-a spus polițiștilor că „își ia mâna de pe ei”

Comisarul Pințoiu i-a reproșat polițistului că va avea probleme tot biroul pentru că l-a amendat pe Ioan Niculae, spunându-i că nu sunt văzuți cu ochi buni de superiori.

„Pințoiu Victor voia să spună că suntem rău-văzuți deoarece ne facem meseria în mod corect și sancționăm persoane cu relații în Turnu Măgurele. Nu îmi amintesc exact cuvintele spuse, dar acesta a lăsat să se înțeleagă că există persoane influente din afara poliției care au cunoștințe printre șefii IPJ Teleorman și Poliția Municipiului Turnu Măgurele și care ne vor răul, că până în acel moment el ne-a «ținut partea», dar că din acel moment «își ia mâna de pe noi», în măsura în care îl voi sancționa pe Ioan Niculae”, a declarat polițistul la audierile din instanță.

În aceeași zi, polițistul a fost la o nouă discuție cu șefii săi în curtea din spatele sediului de poliție. Au reluat discuția privind permisul lui Ioan Nicolae și superiorii i-au propus agentului mai multe variante, astfel încât să nu-i suspende dreptul de a conduce milionarului. 

Polițiștii au căutat mai multe variante ca să-l scape pe Ioan Niculae

Soluțiile luate în calcul de șefi și menționate ulterior la proces de polițist:

  • Cea propusă la fața locului de a anula procesul-verbal și de a solicita proprietarului autoturismului să comunice datele de identificare ale șoferului;
  • Varianta propusă în birou de către comisarul Pințoiu de a anula procesul-verbal și de a aplica sancțiunile unei alte persoane; 
  • Întocmirea unui raport prin care polițistul să ceară șefului de birou anularea procesului-verbal de contravenție, motivând că a înregistrat autoturismul circulând cu 148 km/h, dar nu l-a oprit și nici recunoscut pe șofer în persoana lui Ioan Nicolae. 

Agentul nu a cedat și le-a cerut șefilor un răgaz pentru a se consulta cu colegii de la Serviciul Rutier, respectiv cei de la Direcția Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române. 

Polițistul a cerut sfatul a doi colegi de la structurile superioare, cărora le-a explicat situația și i-a întrebat cum să procedeze. 

Unul dintre ei i-a comunicat să nu aplice nici o sancțiune motivând că în cazul în care contravenientul câștigă în instanță îi poate face plângere pentru abuz în serviciu. Celălalt coleg i-a recomandat să aplice sancțiunea pentru viteza înregistrată, de vreme ce se observă pe filmare numărul de înmatriculare.  

Au făcut 106 km/h din 148

Când au aflat de sfaturile primite, șeful Biroului Rutier i-a cerut subalternului să modifice procesul-verbal în numele său. Astfel, agentul a modificat, prin îngroșarea scrisului, viteza de deplasare, de la 148 km/h la 106 km/h, așadar, ca și cum viteza legală ar fi fost depășită doar cu 16 km/h în loc de 58. A modificat și datele din celelalte rubrici, astfel că în urma falsificării procesului-verbal, Ioan Niculae a rămas cu două puncte amendă, respectiv 290 de lei, iar dreptul de a conduce nu a mai fost suspendat.

Pentru a avea proba adevărului, polițistul a fotografiat procesul-verbal înainte de suprascriere și a trimis capturile foto pe adresa sa de e-mail. 

La finalul anchetei, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată doar a șefului Biroului Rutier Turnu Măgurele. Ceilalți polițiști nu au fost puși sub acuzare. 

În timpul investigațiilor, comisarul Victor Pințoiu a fost interceptat și în timp ce învăța un motociclist, implicat într-un accident rutier, cum să rămână cu permis.

„Vrei să rămâi fără permis, sau ce dracu? Dacă erai în curte, nu-i accident, dacă ai ieșit în stradă-i accident!”, i-a sugerat comisarul motociclistului care se răsturnase pe șosea în fața unei spălătorii. 

Cum s-a apărat comisarul: teama că subalternii vor face un abuz 

Pus sub acuzare pentru abuz în serviciu și instigare la fals, Pințoiu nu a recunoscut acuzațiile.

Avocatul său a invocat în fața judecătorilor că șeful Biroului Rutier nu trebuie condamnat pentru că există dubii în legătură cu ce s-a întâmplat.

„Chiar dacă nu era o practică uzuală să te deplasezi la faţa locului, în momentul în care vine comandantul unităţii şi spune că «trebuie să mă însoţeşti în teren întrucât avem o reclamaţie», în calitate de subordonat trebuie să te subordonezi”, a argumentat avocatul, arătând că, în fapt, clientul său a acționat conform procedurilor și că a intervenit atunci când a simțit că „agenţii de poliţie din subordinea lui sunt pe punctul să săvârşească un abuz”.  

Acesta a explicat, asemeni omului de afaceri, că aparatul radar a înregistrat mai multe valori ale vitezei, iar Ioan Niculae le declarase șefilor poliției că avea senzor pe maşină, iar el nu putea să depăşească viteza de 130 km/h întrucât îşi setase maşina de aşa natură încât să evite situaţii de acest gen.

Condamnat cu suspendare

Găsit vinovat, pe 28 martie, comisarul Pințoiu a fost condamnat de Tribunalul Teleorman la 3 ani și 2 luni de închisoare cu suspendare. Judecătorii i-au interzis dreptul de a mai ocupa o funcție publică timp de 3 ani. Potrivit presei locale, Victor Pințoiu s-a pensionat anul trecut la vârsta de 48 de ani. 

Decizia Tribunalului Teleorman a fost contestată atât de comisar, cât și de DNA. O decizie definitivă urmează a fi luată, după judecarea căilor de atac, de către Curtea de Apel București.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (18)

parpalache   •   06.04.2023, 12:01

@tatarciuk-Ma insulți degeaba!Inseamna ca n-ai citit și al doilea comentariu!Iar Ioan Niculae-când inca statea la masa cu alde președintele Basescu și cu guralivul Rareș Bogdan-avea probabil„semnalele”lui ca se va incepe„lichidarea”industriașilor români-pentru ca declara la tv.ca probabil va fi nevoit sa inchida!In legatura cu combinatele chimice, zicea ca principala lui grija este sa pastreze salariații,pentru ca desființându-se invațamântul profesional,ii vine tot mai greu sa gaseasca personal calificat in industria chimica!Logic-zic eu- ca s-a desființat(invațamântul profesional,daca s-a desființat industria,realuizându-se astfel, un mare„succes”:desființarea...clasei muncitoare!Te intreb eu pe tine acum:Cum iți explici ca nici o multinaționala nu a fost anchetata de„Justiția”româna?!

tatarciuk   •   06.04.2023, 09:58

Am citit si eu comment-urile la articol Ca de fiecare data , pareri si pareri. Lucru normal dealtfel. Insa , pentru cei care il "acopera" subtil pe nenea Ioan Niculae asta , miliardaru' care face bine la lume , trambitzand tare , ca fabrica de 100 mil euro de la Zimnicea , ca nu a fost lasat sa cumpere firma de asigurari , etc etc... - dl Nicolae este un bandit. Mare. De Liga Campionilor. Intrebati/va interesati ce se intampla cu vreo 10 ani si ceva cu Rafinaria Astra Ploiesti , Amurco Bacau , Donau Chem Turnu Magurele. Le taie si vinde la fier vechi , sistematic ,magnatu' . De aici a incasat banu' gros Vedeti un pic si ce salarii ofera bossu' InterAgro :) Iar treaba cu agentii de la Circulatie Turnu Magurele vs Mos Viteza se contureaza cum nu se poate mai prost pentru ala care a pus botu' sa il scoata basma curata : comisaru care a facut presiuni la subalterni sa se repete lovitura de la 11 m ca s-a miscar portaru' , a incasat parnaie cu suspendare , si este f posibil ca la apel , sa intre nitel la racoare. Iar domnul Niculae , a scapat. Ca sa vezi : dl ofiter a vrut sa faca un bine , si , supriza , a fost pedepsit :))) P.S. : @parpalache - " cati bani iti mosu' sa scrii mizeriile alea slugarnice???! In tarif intra ***

Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

parpalache   •   06.04.2023, 09:34

@Penultimul-„Cum a ajuns securistul ala miliardar”?!Raspunsul trebuie cautat in„pacatul originar”-adica in așa zisa revoluție-orchestrata de„serviciile”occidentale și in„optarea”pentru„economie de piața”!Adica pentru „capitalismul salbatic”-deși nu s-a facut nici un referendum in acest sens!Dimpotriva au fost considerate„o mare rușine”demonstrațiile populare cu...„Nu ne vindem țara”!Concret,Silviu Brucan(la emisiunea lui Mândruța de duminica de la PRO TV),-la intrebarea moderatorului,ca de ce nu se iau masuri impotriva devalizarii economiei naționale,rânjea repetând intr-una:„Pai avem„plan cincinal”,avem sarcina de la Consiliul Europei!Cica nu stau de vorba cu noi daca nu vom avea ...o suta de mii de milionari!In dolari”!Și-spre stupefacția lui Mandruța-a continuat zicând ca deja„avem vreo...48 de mii,dintre care 20 au peste 10 milioane fiecare”!Deci,a trebuit sa se dea drumul la furat,ca sa dovedim ca avem...„economie de piața” și din nevoia de a avea și noi capitaliști români,nu numai turci și arabi(cum erau atunci,prin 1995)! Iar Petre Roman(Prim Ministru), zicea ca,da s-a furat mult,dar copii și nepoții acelor hoți vor fi investitori corecți-daca vor sa ramâna in competiție!Vae victis!

Vezi toate comentariile (18)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Metropola cu 8,5 milioane de locuitori care a rămas fără apă. Dușuri rapide și apă la toaletă doar dacă e necesar
Știrileprotv.ro
Metropola cu 8,5 milioane de locuitori care a rămas fără apă. Dușuri rapide și apă la toaletă doar dacă e necesar
Ce se întâmplă chiar în aceste momente cu copiii Adrianei Bahmuțeanu: "Din respect pentru memoria lui Silviu..." Ce detalii s-au aflat, după scandalul cu Poliția
Viva.ro
Ce se întâmplă chiar în aceste momente cu copiii Adrianei Bahmuțeanu: "Din respect pentru memoria lui Silviu..." Ce detalii s-au aflat, după scandalul cu Poliția
Văduva lui Prigoană, prima reacție după moartea soțului ei. Ți se rupe inima. Surpriză! Cine se va ocupa de înmormântare: ”Mi-a lăsat o listă”. Înhumat sau incinerat?
Libertateapentrufemei.ro
Văduva lui Prigoană, prima reacție după moartea soțului ei. Ți se rupe inima. Surpriză! Cine se va ocupa de înmormântare: ”Mi-a lăsat o listă”. Înhumat sau incinerat?
Mai putea fi salvat Silviu Prigoană? Motivul pentru care ambulanța cu medic a ajuns la 24 de minute de la apelul 112
FANATIK.RO
Mai putea fi salvat Silviu Prigoană? Motivul pentru care ambulanța cu medic a ajuns la 24 de minute de la apelul 112
Gigi Becali își ridică un nou Palat » „Special pentru asta și-l face. Să vezi câți bani a putut să bage”
GSP.RO
Gigi Becali își ridică un nou Palat » „Special pentru asta și-l face. Să vezi câți bani a putut să bage”
S-a aflat! Cine este vedeta care o înlocuiește pe Andreea Bălan în juriul emisiunii „Te cunosc de undeva”
Elle.ro
S-a aflat! Cine este vedeta care o înlocuiește pe Andreea Bălan în juriul emisiunii „Te cunosc de undeva”
Anamaria Prodan i-a cerut iertare lui Reghecampf, după moartea lui Silviu Prigoană: 'Am pus mâna pe telefon şi i-am scris' Ce s-a întâmplat după ce a trimis mesajul
Unica.ro
Anamaria Prodan i-a cerut iertare lui Reghecampf, după moartea lui Silviu Prigoană: 'Am pus mâna pe telefon şi i-am scris' Ce s-a întâmplat după ce a trimis mesajul
Cât costă noaptea de Revelion? Oferte spectaculoase pentru Revelion 2025
Financiarul.ro
Cât costă noaptea de Revelion? Oferte spectaculoase pentru Revelion 2025
"Atât e! O clipire din ochi!" O tânără şi-a condus bunica spre moarte, pe un drum din Mureş. A intrat cu maşina în copac în timp ce aşeza centura bătrânei
Observatornews.ro
"Atât e! O clipire din ochi!" O tânără şi-a condus bunica spre moarte, pe un drum din Mureş. A intrat cu maşina în copac în timp ce aşeza centura bătrânei
Horoscop 14 noiembrie 2024. Balanțele au ocazia să dea dovadă de răbdare, de toleranță și de bunăvoință față de cei din jur
HOROSCOP
Horoscop 14 noiembrie 2024. Balanțele au ocazia să dea dovadă de răbdare, de toleranță și de bunăvoință față de cei din jur

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI