„Ziua pe care o așteptam cu toții, ziua care o aștepta întregul district Ohtirka, comunitățile Trosteaneț și Boromlia! Evenimente pentru care întreaga lume a aplaudat! Astăzi, Trosteaneț și Boromlia au fost eliberate de forțele armate împreună cu localnicii. Ne înclinăm în fața forțelor locale de apărare și în fața tuturor celor care au ajutat la eliberarea comunităților noastre”, a scris oficialul ucrainean, în mesajul său de pe Telegram, însoțit de zeci de poze.

El a afirmat că acum autoritățile ucrainene lucrează „pentru a restabili viața în oraș cât mai curând posibil”.

„Multe facilități din oraș, inclusiv spitalul, rămân minate. Îi îndemn pe toți locuitorii din Trosteaneț să fie cât mai atenți. Raportați articolele suspecte armatei noastre. Am fost chestionat despre lucruri care îi preocupă pe oameni „cum e Sumi?”, „Ce zici de Mariupol?”, „Rezistă Kievul?”. Oamenii aici erau rupți de lume, de informații. Deși eliberat de orci, orașul nu este o zonă sigură. Nu te poți apropia de echipamentele inamice distruse și de taberele de orci! Continuăm să lucrăm.”, a continuat oficialul.

Imaginile publicate de oficialul ucrainean arată clădiri rezidențiale distruse și alte clădiri cu ferestre sparte, rămășițe de muniție rusească ruptă înfipte în pământ și o mulțime de echipamente militare distruse pe străzi.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 23

Soldații ruși au intrat în orașul care înainte de război avea 20.000 de locuitori chiar în prima zi a invaziei, pe 24 februarie. Pe 4 martie, șeful OVA Sumi, Jivitski a anunțat că armata rusă a blocat orașul.

El a afirmat că soldații au preluat controlul substației de ambulanță, împiedicând medicii să meargă la apeluri, dar și că au jefuit magazine și au amenințat locuitorii.

Timp de câteva zile, au semănat o adevărată teroare în Trosteaneț, au adunat sute de piese de echipament militar și, după ce le-au instalat în mijlocul orașului, au tras la întâmplare în zona rezidențială, acuză oficialii ucraineni. Acum multe dintre case sunt nelocuibile.

Trosteaneț a fost eliberat pe 26 martie de forțele brigăzii 93 separate mecanizate „Holodnîi Iar”, cu sprijinul luptătorilor din apărarea teritorială și a partizanilor locali. Ulterior, trupele ruse au plecat din oraș, lăsând în urmă echipamentul armele și muniția. Unii dintre ei au fost luați prizonieri.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Urmărește-ne pe Google News