Comisia Europeană a transmis un prim răspuns la întrebările adresate de Ministerul Finanțelor, după ce OMV Petrom a anunțat că nu va plăti taxa de solidaritate în România.
Compania a motivat că nu se încadrează în condițiile de aplicare a măsurilor europene transpuse în legislația națională. OMV Petrom susține că ponderea în cifra de afaceri a companiei obținută din trei domenii vizate de taxa de solidaritate – extracția de petrol, extracția de gaze și rafinarea petrolului – este sub pragul de 75% stabilit de Bruxelles.
Guvernul de la București a întrebat Comisia Europeană dacă procentul de 75% poate fi modificat. Răspunsul este categoric: „Statele membre nu îl pot reduce din propria inițiativă”, conform documentului citat de Profit.ro.
Anterior primirii răspunsului de la Bruxelles, mai mulți oameni politici și-au exprimat dorința de a modifica legislația adoptată de Guvern în sensul reducerii pragului de la care poate fi aplicată taxa de solidaritate.
Întrebare de 1 miliard de euro
Executivul ceruse lămuriri de la Bruxelles și asupra modului în care este calculată ponderea domeniilor vizate de taxa specială în cifra de afaceri. În acest caz, Comisia Europeană a solicitat informații suplimentare înainte de a se pronunța.
Răspunsul la această întrebare ar putea clarifica definitiv cazul OMV Petrom, de la care statul spera să obțină 1 miliard de euro din taxa de solidaritate, notează sursa citată.
Comisia Europeană a comunicat și codurile CAEN pentru care se aplică taxa:
- 051 extracție cărbune
- 061 extracție țiței
- 062 extracție gaze naturale
- 191 fabricarea produselor de cocserie
- 192 fabricarea produselor obținute din prelucrarea țițeiului.
Cum a motivat OMV Petrom refuzul
Guvernul a adoptat, la finalul anului trecut, o ordonanță de urgență prin care a transpus regulamentul UE privind impozitarea profiturilor foarte mari realizate de companiile energetice ca urmare a creșterii prețurilor.
Impozitul este de 60% din profiturile excedentare realizate în 2022 și 2023 și sunt definite drept cele care depășesc cu 20% media profiturilor din anii 2018-2021.
Petrom a anunțat, pe 12 ianuarie, pe Bursa de Valori București (BVB), că nu va achita contribuția de solidaritate, conform Libertatea.
„Regulamentul UE 1854/2022, care a introdus o contribuție de solidaritate cu caracter temporar, a fost transpus în legislația românească prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 186 publicată în data de 29 decembrie 2022. În baza rezultatelor noastre financiare preliminare aferente anului 2022 și a prevederilor acestei ordonanțe de urgență, ne așteptăm ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului”, se arată într-o comunicare către bursă.
Petrom, cea mai profitabilă companie din România, a raportat o creștere de cinci ori a profitului net în primele nouă luni ale anului 2022, de la 1,67 miliarde de lei la 9,1 miliarde de lei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro