„Atacul fără precedent a avut loc la primele ore ale dimineții, când forțele de apărare aeriană au reperat pe cer un roi de drone care se îndreptau spre Moscova”, scrie cotidianul economic Kommersant, adăugând că Ministerul rus al Apărării a anunțat că „opt avioane fără pilot de tip aeronavă au fost implicate în atacul terorist” și că „regimul de la Kiev” s-a aflat în spatele loviturilor, lucru pe care Ucraina îl neagă.
Ministerul Apărării a raportat că toate cele opt drone au fost interceptate – „trei dintre ele au fost suprimate de războiul electronic, au pierdut controlul și au deviat de la țintele vizate”, iar „alte cinci drone au fost doborâte de sistemul SAM Panțir-S din regiunea Moscovei”.
În acest context, Kommersant prezintă declarația unei persoane „din structurile puterii”, potrivit căreia „dronele nu erau de luptă, ci civile, dotate cu motoare cu combustie internă, dar (…) aduse în stare de luptă”, iar „potrivit datelor preliminare, acestea transportau cu ele între 6 kg și 12 kg de explozibil”.
Laude pentru sistemul Panțir
Ruskaia Gazeta laudă sistemul Panțir despre care autoritățile de la Moscova au anunțat că a doborât majoritatea dronelor lansate asupra Capitalei.
Pus în funcțiune în 2012, sistemul „rămâne unul dintre cele mai bune din lume în clasa sa”, notează publicația de stat, prezentând „caracteristicile și beneficiile” acestuia, printre care faptul că este „un armament combinat format din rachete și tunuri”, care „creează o zonă continuă de distrugere la o distanță de până la 20 de kilometri și o înălțime de până la 15 kilometri”.
Întregul sistem „poate funcționa în mod complet automat”, iar „intervalul dintre lansarea rachetelor și capturarea noilor ținte este de numai o secundă și jumătate”, ceea ce reprezintă „un fel de record mondial”, mai menționează Ruskaia Gazeta.
În același timp, presa rusă prezintă declarațiile oficialilor de la Moscova, care au anunțat că sunt câteva persoane care au fost rănite ușor de fragmente de drone, dar că nimeni nu a avut nevoie de spitalizare.
Evacuare „fără panică”
Într-un alt material, Ruskaia Gazeta redă câteva mărturii ale locuitorilor din clădirile avariate, precizând că în urma incidentelor ce au fost evacuați de autorități, dar între timp au primit permisiunea de a se întoarce acasă.
„Ne-au trezut la 5 dimineața, nu înțelegeam ce se întâmplă”, a spus una dintre persoane, care locuiește într-o clădire înaltă dintr-un complex rezidențial.
„O rezidentă de la etajul șase, Margarita, a povestit că a auzit două pocnituri puternice în zorii zilei. Și nu le-a acordat atenție: nu se știe niciodată, poate că a căzut ceva de la vecini. Iar după un timp, poliția a sunat la ușă…”, scrie publicația citată, adăugând că rezidenții au fost evacuați „fără panică”.
„Oamenii nu și-au luat bunurile în valize, s-au limitat la rucsacuri cu cele mai necesare lucruri. Mulți au luat animale de companie. Și un tip a luat o sticlă de șampanie”, mai notează Ruskaia Gazeta.
„Un act de impotență al Kievului”
Komsomolskaia Pravda, publicație pro-Kemlin, redă declarația lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, care a afirmat că atacul cu drone de la Moscova este „răspunsul regimului de la Kiev la lovitura noastră foarte eficientă asupra unuia dintre centrele decizionale (din Capitala ucraineană – n.r.) care a avut loc duminică”.
Ziarul Moskovski Komsomoleț îl citează pe „generalul-maior de aviație, Erou al Rusiei, Serghei Lipovoi”, care a declarat pentru News.ru că dronele care au lovit Moscova au venit din Ucraina, dar au fost produse în Occident.
„Dronele lansate din Ucraina au o rază de zbor de 1.000 km și au zburat la altitudine joasă. (…) La o altitudine extrem de joasă, (…) ele sunt mai greu de detectat, așa au ajuns pe teritoriul rusesc”, relatează publicația citată.
„Occidentul furnizează în mod activ UAV-uri (drone), pentru ei aceasta este o alergare, ca la un teren de antrenament”, a adăugat generalul rus.
O altă reacție a venit din partea lui Serghei Tsekov, membru al comitetului internațional din Consiliul Federației Ruse, camera superioară a Parlamentului. Acesta a declarat, citat de săptămânalul Argumenti i Fakti și agenția RIA Novosti că atacul asupra Moscovei reprezintă „un act de impotență al Kievului”.
„Dacă ar fi atacat obiective militare, atunci undeva acțiunile lor ar fi avut sens. În acest caz, ei sunt teroriști, din impotență. (…) Dorind să-și arate capacitățile, ei își demonstrează neputința în situația care se dezvoltă într-o operațiune militară specială”, a spus senatorul din Crimeea.
„Senatorul a adăugat că Rusia are toate posibilitățile de a răspunde de o sută de ori regimului de la Kiev pentru atacurile asupra Capitalei”, mai notează Argumenti i Fakti.
În același timp, cotidianul de stat Izvestia publică marți un interviu cu deputatul german Gunnar Lindemann, membru al partidului de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), care a declarat că Occidentul nu ar trebui să ignore atacurile cu drone din zona Moscovei.
„Trebuie să influențăm Ucraina pentru a preveni și a opri astfel de acte, pentru că nu putem permite o escaladare suplimentară. (…) Acest atac cu drone din partea Ucrainei este doar un alt nivel de escaladare pe care trebuie să îl acceptăm”, a spus Gunnar Lindemann.
Foto: Profimedia