Elementul central este întrevederea oficială cu liderul de la Casa Albă, Donald Trump, moment despre care spune că va avea un impact pozitiv major asupra publicului din România.
Șeful statului român a participat, miercuri, la Washington, D.C. la dezbaterea „20 Years After — The Relevance of the Romanian — U.S. Strategic Partnership in the Current International and Security Context”, dedicată aniversării a două decenii de la încheierea parteneriatului strategic bilateral, găzduită de Heritage Foundation.
Tot atunci, președintele Klaus Iohannis a participat și la o întâlnire cu membri ai comunității românilor din Washington D.C., organizată la Ambasada României din capitala SUA.
La eveniment au fost prezenți soția președintelui român, Carmen Iohannis, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, Hans G. Klemm, fostul ambasador al Statelor Unite ale Americii la București Mark Gitenstein, consilierii prezidențiali Dan-Andrei Muraru și Bogdan Aurescu, precum și șeful SRI, Eduard Hellvig.
La finalul întâlnirii, răspunzând la întrebările presei române prezente la eveniment, președintele Klaus Iohannis a declarat că îl admiră pe Florin Morariu, românul care a devenit cunoscut ca urmare a faptelor sale curajoase din timpul atentatului terorist din 3 iunie de la Londra.
„Mi-a plăcut foarte mult și recunosc că am văzut reportajele și l-am admirat. E demn de toată aprecierea. Astfel de oameni cu un curaj civic ieșit din comun sunt exemple extraordinar de frumoase și pentru tânăra generație,” a declarat șeful statului, citat de Agerpres.
Întrebat fiind dacă a luat în considerare decorarea lui Florin Morariu, președintele a replicat: „E o idee, care poate fi urmărită, de ce nu?!”.
Președintele României, Klaus Iohannis, efectuează o vizită în Statele Unite ale Americii, în perioada 4-9 iunie. Printre evenimentele de pe agenda sa amintim întâlnirea cu directorul CIA – Mike Pompeo – sau primirea distincției ”Light Unto the Nations”, un „merit al românilor care apără neîncetat valorile democrației„.