În mai 2021, cu trei luni înainte de căderea Kabulului în mâna talibanilor, Parisul a început să îi evacueze pe afganii care colaboraseră cu ambasada și cu alte organizații franceze, împreună cu familiile lor.

Oficialii au precizat că 623 de oameni au fost transportați în Franța în săptămânile dinaintea colapsului armatei afgane.

Aceste evacuări s-au adăugat celor efectuate după finalizarea operațiunilor militare franceze în Afganistan, în 2014, când alți 800 de afgani fuseseră transportați în Franța.

În plus, autoritățile de la Paris au recomandat în mod repetat cetățenilor francezi să părăsească țara.

La momentul respectiv, decizia a declanșat critici din partea ONG-urilor și a unor aliați ai Franței. Criticii, îngrijorați de o abandonare a Afganistanului, au acuzat Franța că este prea pesimistă cu privire la felul în care va arăta situația din țară, după retragerea totală a trupelor aliate.

Analiza Parisului privind colapsul iminent al Kabulului a contrastat cu lipsa aparentă de pregătire a SUA și a declanșat speculații cum că serviciile secrete franceze știau lucruri pe care americanii nu le cunoșteau.

Dar oficialii de la Paris și analiștii independenți, scrie Financial Times, au asigurat că aliații au beneficiat de aceleași informații și că singura diferență a fost cea de interpretare a informațiilor cu pricina.

O analiză mai puțin emoțională

Când Franța a fost capabilă să facă o analiză mai puțin emoțională și să tragă concluziile corecte cu privire la retragerea trupelor SUA, americanii au fost orbiți de lunga lor asociere cu forțele armate afgane și de investiția de un trilion de dolari în țară.

„Aș vrea să aduc un omagiu analiștilor noștri, deoarece am avut aceleași informații ca toată lumea”, a declarat un înalt oficial francez.

„Analiza a fost cea diferită, în sensul că odată ce americanii au decis să plece, am luat în calcul cel mai negru scenariu”, a adăugat acesta, potrivit Financial Times.

Varianta a fost confirmată de Jean-Marie Guéhenno, un expert în misiuni de pace, care conduce un program de rezolvare a conflictelor la Universitatea Columbia din New York.

„Cred că atunci când ești mai distanțat de evenimentele de zi cu zi poți fi uneori mai obiectiv. Americanii erau prea implicați cu forțele afgane”, a spus acesta.

Cel mai mare eșec al serviciilor secrete americane nu a fost acela că au subestimat forța talibanilor, ci că au supraestimat puterea, coerența și loialitatea armatei afgane, potrivit lui Myriam Benraad, profesoară de relații internaționale la Schiller International University.

„Am avut această imagine complet distorsionată a armatei afgane care va menține controlul asupra teritoriului, când ei, de fapt, dezertau în fața talibanilor”, a spus Benraad.

Armata afgană nu oferea informațiile corecte despre forțele afgane, iar americanii „voiau să îi creadă, după ce au investit așa de mult. Am mai văzut asta și în alte locuri”, a explicat experta.

Lecție pentru americani

Una dintre lecțiile eșecurilor americane, fie că acestea au avut loc în Afganistan, Iran sau Irak, este că un aparat mai puternic al serviciilor secrete nu înseamnă automat că analiza situației din teren este cea mai corectă.

De fapt, Francois Heisbourg, consilier special la Fondation pour la Recherche Stratégique, un think-tank francez, a susținut că în mod paradoxal, cu cât mai mare a fost investiția americană în serviciile secrete în Orientul Mijlociu, cu atât mai mare a fost eșecul.

Financial Times notează totuși că Franța nu este întotdeauna în top, atunci când vine vorba despre analiza informativă, și se chinuie la rândul ei să gestioneze eșecul propriului război interminabil cu militanții islamiști din Africa.

Iar în Afganistan, chiar și francezii au fost totuși luați prin surprindere de rapiditatea avansului talibanilor spre Kabul.

În cele din urmă, ca alte țări, precum Germania sau India, Franța s-a bazat pe trupele americane care au controlat aeroportul, pentru a-și evacua ultimii 3.000 de cetățeni francezi și colaboratori afgani vulnerabili.

Ultimul militar al SUA a părăsit Kabulul

Ultimii soldaţi americani au părăsit Afganistanul după un război de 20 de ani, a anunţat luni Pentagonul, notează AFP.

„Ultimul avion C-17 a decolat de pe aeroportul din Kabul pe 30 august, la orele 19:29 GMT”, a declarat într-o conferinţă de presă generalul Kenneth McKenzie, care conduce comandamentul central de care depinde Afganistanul.

Statele Unite au lăsat astfel ţara în mâinile talibanilor, duşmanii lor de 20 de ani, după cel mai lung război din istoria SUA.

În acest timp, cancelarul german Angela Merkel a discutat telefonic, luni, cu preşedintele francez Emmanuel Macron despre modalităţile în care vor putea fi scoşi în continuare oameni din Afganistan după ce zborurile de evacuare s-au încheiat.

„Amândoi au fost de acord că o acţiune coordonată îndeaproape a comunităţii internaţionale este urgentă în această chestiune. Din această perspectivă, ei au discutat despre implementarea ultimelor decizii ale G7, precum şi consideraţiile corespondente în cadrul ONU”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert.

Urmărește-ne pe Google News