Într-un comunicat remis redacției, Depozitarul Central ne informaează că a încheiat un protocol de colaborare cu Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România, mai exact, cu Centrul Naţional de Administrare a Registrelor Naţionale Notariale. În baza acestui parteneriat, notarii publici vor putea obţine sumare de cont, care atestă toate deţinerile de instrumente financiare ( inclusiv certificate de acțiuni, subscrise la diferite societăți comerciale sau societăți de investiții financiare-SIF- n.red ) ale persoanelor decedate, evidenţiate în conturile individuale administrate de către Depozitarul Central. Aceste documente sunt necesare la dezbaterea succesiunilor, pentru includerea în masa succesorală a instrumentelor financiare evidenţiate în conturile titularilor decedaţi, în vederea menţionării acestora în certificatele de moştenitor.
Notarii pot afla ce acțiuni au deținut persoanele decedate
În prezent, la efectuarea unei succesiuni, este foarte greu de aflat ce acțiuni au deținut persoanele decedate. Așadar, dacă faceți succesiunea după un buncic, după un părinte sau după o altă rudă apropiată, solicitați la notariat o verificare la Depozitarul Central, pentru a vedea dacă la masa succesorală nu pot (și trebuie) incluse și niște acțiuni, deținute de persoana decedată. În comunicatul remis redacției, Depozitarul Central precizează că, urmare a acestul parteneriat, persoanele care deţin calitatea de moştenitor vor fi scutite de efectuarea unor demersuri suplimentare pentru a intra în posesia tuturor documentelor necesare dezbaterii succesiunii, respectiv pentru includerea în masa succesorală alături de celelalte titluri de proprietate şi a celor asupra instrumentelor financiare (acțiuni) deţinute de defunct.
Transfer rapid, fără costuri suplimentare
„Acest parteneriat este un pas important înspre eficientizarea operaţiunilor de transfer al tuturor drepturilor de proprietate în cazurile de succesiune. Procesul va fi mult mai facil şi se asigură, astfel, posibilitatea efectuării transferului instrumentelor financiare într-un termen mai rapid. Această colaborare reconfirmă preocuparea noastră pentru optimizarea serviciilor oferite şi pentru întâmpinarea nevoilor deţinătorilor. Vom continua pe viitor să identificăm şi alte modalităţi de îmbunătăţire a serviciilor oferite de Depozitarul Central, astfel încât acestea să poată fi utilizate cu uşurinţă de către români”, precizează Silvia Buicănescu, director general al Depozitarului Central.
Citește și: Cum afli ce valoare au acțiunile tale
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!