DNA l-a pus sub control judiciar pe liderul sindical după ce l-a audiat miercuri seară la capătul a șapte ore de percheziții la 16 locații, printre care sediul USLM și locuința lui Ion Rădoi.
Ion Rădoi este acuzat de două fapte de șantaj și de folosire a influenței sau a autorității de către o persoană ce deține o funcție de conducere într-un sindicat, infracțiuni comise între septembrie 2018 – iulie 2021.
Alături de el, DNA mai cercetează o persoană fizică, administrator al unor societăți comerciale, care i-a fost complice lui Ion Rădoi.
Concret, DNA arată că în cursul anului 2003, Metrorex a încheiat cu societatea sindicatului care este controlată de Ion Rădoi un contract privind organizarea în comun de activități comerciale în stațiile și căile de acces de la metrou.
„În realitate, SC Sindomet Servcom SRL a controlat și gestionat singură administrarea spațiilor comerciale de la metrou, având control total asupra modului de atribuire a contractelor de închiriere a spațiilor comerciale, a modului de înființare de noi spații comerciale și a modului de stabilire a chiriei pentru spațiul comercial închiriat”, susțin procurorii DNA.
Procurorii anticorupție precizează „că unele dintre contractele de închiriere ar fi fost încheiate de societatea respectivă pe o perioadă cu mult mai mare decât durata contractului de asociere în participațiune, care a încetat în luna septembrie 2018”. Din acest moment, intervine Ion Rădoi, care comite mai multe infracțiuni.
Prin refuzul de a preda spațiile și continuarea exploatării lor nelegale, societatea controlată și administrată de liderul de sindicat a obținut un profit ilegal de 10 milioane de lei, acuză procurorii anticorupție.
Șantaj prin paralizarea Bucureștiului
DNA arată că Ion Rădoi a apelat la proteste, care au dus la blocarea circulației la metrou, pentru a șantaja Ministerul Transporturilor și pe directorul general al Metrorex să ia decizii în favoarea sa.
Unul dintre acestea a avut loc pe 25/26 martie 2021, când Rădoi a coordonat angajații Metrorex și membrii de sindicat în acțiunea de protest care a blocat circulația la metrou. Mai mult, a cooptat în acțiuni și angajați ai societății comerciale controlate de al doilea inculpat din dosar.
DNA acuză că Ion Rădoi „ar fi făcut demersuri în vederea identificării unor persoane cu funcții de decizie la nivel politic, guvernamental și local, pentru a interveni în sprijinul său, în favoarea susținerii propriilor interese, cu scopul de a-i determina pe ministrul transporturilor și pe directorul general al Metrorex să renunțe la acțiunile de desființare a spațiilor comerciale de la metrou și, ulterior, de a se bloca demararea procedurii de desființare a spațiilor respective”.
Dosarul a pornit după ce ministrul transporturilor a depus o plângere penală în urma protestului de la metrou.
Evacuarea și demolarea spațiilor comerciale de la metrou au început pe 7 aprilie, în stația Ștefan cel Mare. Primăriile Sector 3 și Sector 5 nu au început această operațiune și au fost vizate de perchezițiile de miercuri.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro