Ce este Android 13

Așa cum sugerează și denumirea, Android 13 este cea de-a 13-a versiune a popularului sistem de operare dezvoltat de Google și lansat pentru prima dată în septembrie 2008. Noua versiune a fost lansată oficial în vara anului 2022.

În luna februarie a aceluiași an, gigantul american din Mountain View anunța succesorul lui Android 12 sub numele de cod „Tiramisu”. Au urmat mai multe actualizări și trei variante Beta – în aprilie, în mai și în iunie – pentru ca lansarea versiunii finale Android 13 să aibă loc pe 15 august. Conform tradiției, Google a livrat noul Android 13 mai întâi pe celebrele sale telefoane mobile Pixel, scrie AndroidPolice.com.

Dacă ai un telefon marca Pixel ar trebui să verifici (dacă nu ai făcut-o deja) dacă aparatul este eligibil pentru Android 13. Poți face asta accesând secțiunea Setări, apoi opțiunea Sistem și în final Actualizare sistem. Dacă aici apare Android 13 ca versiune nouă a sistemului de operare, o poți descărca și apoi instala în cel mult 5 minute.

Cum se instalează Android 13

În momentul în care actualizarea la Android 13 este disponibilă pe telefonul tău mobil vei primi o notificare. Pentru a descărca și instala noua versiune de Android Pixel asigură-te că dispozitivul este conectat la o rețea Wi-Fi stabilă și că bateria are cel puțin 50% energie, minimumul necesar pentru ca o actualizare wireless să funcționeze.

Întregul proces de instalare a Android 13 poate dura între 20 și 30 de minute

De asemenea, dispozitivul trebuie să aibă suficient spațiu de stocare pentru a putea descărca și instala actualizarea Android 13, altfel nu vei putea continua. De obicei, dimensiunea fișierului de actualizare este de câțiva gigaocteți.

Primul pas pe care trebuie să-l faci este să accesezi secțiunea Setări, apoi să derulezi în jos și să dai click pe opțiunea Sistem și apoi pe Actualizare de sistem. Dacă actualizarea la Android 13 este disponibilă ar trebui să se încarce aici în câteva secunde. În caz contrar, va trebui să atingi opțiunea Verifică pentru actualizări.

În cele din urmă, dă click pe butonul verde Descarcă și instalează situat în partea din dreapta-jos, iar Android 13 se va descărca și apoi se va instala. Întregul proces poate dura între 20 și 30 de minute, în funcție de dimensiunea și de starea telefonului tău. Odată ce telefonul s-a restartat, vei folosi noua versiune Android.

Ce telefoane primesc Android 13

Dacă deții un telefon Google Pixel 4, Pixel 5 sau Pixel 6 ar fi trebuit să fi primit deja actualizarea de software.

În schimb, dispozitivele mai vechi de Pixel 4 au fost oprite de la alte upgrade-uri ale versiunii Android. Primul dintre aceste modele a primit actualizări doar până în octombrie anul trecut, în timp ce al doilea model va beneficia de actualizări doar până în luna august a anului curent.

În același timp, upgrade-ul a fost și continuă să fie livrat și către ceilalți mari producători de dispozitive mobile, și anume Samsung, Nokia (HMD), Xiaomi, OnePlus, Oppo, Realme, Sharp, Sony, Vivo, Poco, Motorola, TCL, iQOO și Asus. În funcție de politica fiecărui fabricant, prioritate în primirea noii versiuni de Android vor avea cele mai noi modele de smartphone-uri.

Android 13 vs Android 12

Probabil că mulți dintre utilizatorii de dispozitive cu Android și-au pus întrebarea care este diferența dintre Android 12 și Android 13? În primul rând, trebuie spus că diferențele dintre Android 12 și Android 13 nu sunt majore, însă utilizarea generală, viteza și performanța telefonului se vor îmbunătăți odată cu actualizarea la Android 13.

Android 13 reprezintă un upgrade important în ceea ce privește posibilitățile de personalizare ale telefonului

Android 12 a fost la momentul lansării, în mai 2021, una dintre cele mai importante actualizări după mai mulți ani în care Google nu a făcut multe schimbări în ceea ce privește caracteristicile și funcționalitatea sistemului său de operare. Practic, se poate spune că Android 13 a venit cu o serie de îmbunătățiri ale funcțiilor pe care le oferea deja predecesorul său.

În același timp, utilizatorii primesc pe Android 13 un upgrade fantastic în ceea ce privește posibilitățile de personalizare ale telefonului. În plus, există instrumente multitasking, precum și mai multă compatibilitate „încrucișată” cu Chromebook și tablete, potrivit PlotProjects.com.

Mergând mai departe, după instalarea Android 13 vei observa că bara de navigare va fi puțin mai mare comparativ cu cea pe care o oferea Android 12. Există, de asemenea, o nouă metodă de vizualizare folosind un ecran divizat, în timp ce clipboard-ul din Android 13 va permite ca, odată copiat un text, să primești un mic preview în partea stângă a ecranului, iar accesând această zonă va putea fi editat textul copiat, iar acesta va fi salvat în clipboard pentru a fi accesat la nevoie. Pozele copiate pot fi editate și sunt ușor de accesat din clipboard, iar parolele, email-urile și alte informații sensibile vor fi șterse din clipboard automat după o oră pentru a se asigura confidențialitatea utilizatorilor.

Ce noutăți aduce Android 13

Cu Android 13 accentul nu se pune neapărat pe interfață, cu toate că există unele schimbări vizibile. În schimb, au apărut o serie de caracteristici noi în ceea ce privește funcționalitatea și accesibilitatea sistemului de operare de la Google.

Astfel, noua versiune include o serie de actualizări ale permisiunilor de confidențialitate și de securitate, precum și o serie de îmbunătățiri pentru „Material You” (n.n. – noul limbaj de design unificat al celor de la Google care a fost introdus pentru prima dată pe Android 12). Temele oficiale au fost învățate să se adapteze la icon-urile aplicațiilor favorite, ceea ce înseamnă că nu vor mai fi probleme de afișare. În plus, există noi opțiuni de limbă și de accesibilitate, precum și o serie de funcții extinse și perfecționări.

Telefonul trebuie să aibă suficient spațiu de stocare pentru a putea descărca și instala actualizarea Android 13, altfel nu vei putea continua

În primul rând, în ceea ce privește aspectul, Android 13 vine cu noi teme cu care orice telefon poate fi personalizat. Știm deja de la Android 12  că smartphone-urile pot prelua culorile de pe wallpaper și le poate integra în meniul principal. De asemenea, au fost introduse și noi teme, care te vor ajuta să-ți personalizezi telefonul după bunul tău plac.

Interesant este că noua versiune Android 13 permite să atribui pentru anumite aplicații câte o limbă specifică fiecăreia dintre acestea. Trebuie să știi că acest lucru este posibil doar dacă respectivele aplicații au o funcție multilinguală.

O nouă funcție pe care o propune Android 13 are rolul de a-ți proteja telefonul împotriva blocării neprevăzute a acestuia sau chiar a restartării. De asemenea, funcția „Phantom Killer”, care exista și pe Android 12, este mult îmbunătățită pe noua versiune și va bloca aplicațiile lăsate deschise pentru ca acestea să nu consume bateria dispozitivului.

Nu în ultimul rând, Android 13 le va permite utilizatorilor să-și personalizeze în detaliu ecranul smrtphone-ului lor atunci când este blocat. În plus, au fost aduse îmbunătățiri în ceea ce privește volumul și administrarea dispozitivelor pe care transmiți sunetul, din telefon, dar și o economie mai mare a resurselor de care smartphone-ul tău are nevoie pentru a funcționa impecabil. 

Ce alte funcții mai oferă Android 13

Cu noua versiune de Android, Google a acordat o atenție sporită intimității utilizatorului, „ambalajului” și suportului pentru diverse tehnologii. Iată ce alte funcții mai oferă Android 13:

  • Partajarea de conținut media – acum există un nou element de interfață care permite transferarea de conținut media spre un difuzor aflat în apropierea telefonului. De asemenea, se va putea transfera conținut media către alte dispozitive conectate precum o tabletă, un televizor Smart sau chiar un Android Box.
  • Modul „Bedtime” – această funcție are scopul de a te ajuta să te relaxezi noaptea făcând telefonul mai puțin interesant pentru tine atunci când trebuie să dormi și este tot mai personalizabilă cu estomparea imaginii de fundal și cu o temă întunecată.
  • „Clear Calling” – cu această funcție activată conversațiile sunt mai clare atunci când te afli într-un mediu zgomotos. Potrivit AndroidPolice.com, „Clear Calling” va fi oferită exclusiv pe modelele Pixel 7 și Pixel 7 Pro.
  • VPN gratuit – aceasta este o altă caracteristică disponibil doar pe Pixel 7 și Pixel 7 Pro și reprezintă o funcție ideală pentru un plus de confidențialitate atunci când telefonul este conectat la o rețea Wi-Fi publică.
  • Statistici mai bune ale bateriei – pe telefoanele Pixel cu Android 13 afișează statisticile bateriei bazate din ultimele 24 de ore, nu de la ultima încărcare cum era pe Android 12.
  • Un nou player media – Android 13 dispune de un player media actualizat care își adaptează aspectul și senzația în funcție de muzica sau de podcast-ul pe care îl asculți. Spre exemplu, când asculți muzică, player-ul pune în evidență grafica albumului și are o bară de redare care dansează pe măsură ce piesa este redată.
  • Gestionarea notificărilor – Android 13 te ajută să-ți gestionezi notificările și să te asiguri că primești doar alertele pe care le setezi. Aplicațiile descărcate vor avea nevoie acum de permisiunea ta pentru a putea trimite notificări, nu ca până acum când li se permitea să trimită notificări în mod implicit.
  • Animație nouă cu amprentă digitală – când te autentifici pentru a efectua plăți sau tranzacții bancare online acum există o mică bifă verde în locul senzorului de amprentă digitală cu care eri obișnuit de pe Android 12.
  • Comutator pentru încărcarea wireless inversă – această funcție îți permite să optezi pentru utilizarea caracteristicii de încărcare wireless inversă atunci când conectezi telefonul. Anterior, opțiunea de încărcare wireless inversă se activa automat timp de 10 minute după ce conectai telefonul și se dezactiva doar dacă nu detecta nici un accesoriu pregătit pentru încărcare.

Vezi şi cum alegi cel mai bun router Wi-Fi!

Urmărește-ne pe Google News