La acest abator lucrează multe persoane din România și alte țări est-europene, prin intermediul unor subcontractori.

Până în prezent, 1.266 de angajați Tönnies au fost testați. Situația actuală: 803 infectați, 463 sănătoși. Restul angajaților vor fi, de asemenea, examinați în următoarele zile.

Autorităţile locale au decis închiderea tuturor şcolilor şi grădiniţelor din regiune până la vacanţa de vară, pentru a frâna răspândirea SARS-CoV-2. Mulţi dintre angajaţii abatorului au copii fie la şcoală, fie la grădiniţă.

Abatorul este cel mai mare din Europa. Sunt sacrificați peste 16 milioane de porci în fiecare an.

Clemens Tönnies, care e și șef la clubul de fotbal Schalke, în ”carantină de muncă”

Patronul Clemens Tönnies, 64 de ani, a fost obligat și el să intre într-o ”carantină de muncă”, în sensul că poate face naveta doar între domiciliu și serviciu.

Tönnies, care este președintele Consiliului Director al clubului de fotbal FC Schalke 04, este sănătos, potrivit purtătorului de cuvânt al grupului, André Vielstädte.

Clemens Tonnies (dreapta), la meciul Schalke – Bayern, de pe 30 mai. Foto: EPA

În total, circa 7.000 de oameni, angajați Tönnies și membrii familiilor lor, sunt în carantină, a confirmat Jan Focken, șeful districtului administrativ Gutersloh.

Scandal diplomatic din cauza focarului de Covid

Zilele trecute, Ministerul Afacerilor Externe s-a autosesizat după ce premierul landului Renania de Nord-Westfalia, Armin Laschet (CDU), declarase că sursa focarului de Covid-19 din abatorul Tönnies provine de la românii și bulgarii care lucrează acolo. Ulterior, premierul din Renania de Nord a spus că nu a intenţionat să învinovăţească lucrătorii din România şi Bulgaria, infectaţi cu coronavirus.

Într-un interviu pentru Deutsche Welle, Elena Stato, consilier în cadrul organizaţiei Arbeit und Leben, a spus că afirmaţia potrivit căreia angajaţii ar fi adus virusul la întoarcerea din ţările de origine este aproape absurdă: ”Cei responsabili trebuie să facă mai mult pentru angajaţi, să le pună la dispoziţie dezinfectanţi sau să instaleze aparate pentru măsurarea temperaturii la intrarea în halele de lucru. Trebuie schimbate condiţiile din centrele de cazare, evitate supra-aglomerările şi îmbunătăţită igiena”.

Angajaţii spun că au lucrat tot timpul şi că nu au mai primit concediu de multe luni, dat fiind că volumul de muncă a fost enorm. Mulţi ne-au relatat că au lucrat 10-12 ore pe zi, cel puţin 6 zile pe săptămână. Trebuie să ne gândim că ne aflăm în plin sezon de grătar şi că cererea pentru produse din carne este mare.

Elena Strato:

Face agricultură bio în Iași și în Botoșani

Prin Orgapic SRL, Clemens Tönnies exploatează în România câteva mii de hectare de teren pe care face agricultură bio. Firma are în arendă 7.000 de hectare, 4.000 în Iași și 3.000 în Botoșani. Orgapic are 39 de angajaţi

Orgapic are ca obiect de activitate cultivarea orezului, a legumelor și plantelor producătoare de semințe oleaginoase. Firma a fost certificată pentru producția de grâu, orz, soia și mazăre ecologice.

Născut în anul 1956 în Rheda, Westfalia, într-o familie cu şapte copii, Tönnies s-a implicat de tânăr în industria cărnii. Cel mai probabil, faptul că tatăl său a fost măcelar a contat în parcursul său pe piaţa de profil, cunoscând de timpuriu mersul lucrurilor în acest domeniu.

În prezent, compania Toennies Lebensmittel, unul dintre cei mai mari producători europeni de carne de porc și de vită, are o cifră de afaceri de aproximativ 8 miliarde de euro anual.

Tönnies e situat pe locul 1.349 în topul Forbes pe 2019, cu o avere estimată la 1,6 miliarde de dolari. Toennies Lebensmittel are peste 16.000 de angajați.

Ce probleme a mai avut Tönnies cu muncitorii

  • În 2013, ministrul muncii din Landul Nordrhein-Westfalen, Guntram Schneider, l-a acuzat pe președintele CA de la Schalke 04 că în firma sa exploatează muncitori, printre care și români. Ministrul anunțase că, în urma unei acțiuni speciale a inspectorilor din sectorul protecției muncii, s-a descoperit că firma lui Tonnies practica “salarii de înfometare și condiții precapitaliste”. ”Acuzațiile sunt nefondate. Nu se face așa ceva. Datoria unui ministru este să se așeze la o masă cu liderul unui branșe și să îi comunice dacă are ceva de criticat. Suntem victimele unei campanii”, s-a apărat Tonnies, citat de finanzen.net.
  • În ultima perioadă au apărut mai multe filmulețe cu românii ținuți fără buletine într-un abator Tönnies din Germania, obligați să lucreze 12 ore pe zi și cu aglomerația din cantina unui abator al aceleiași firme.

 
 

Urmărește-ne pe Google News