Elena Udrea a ocupat funcţia de ministru al Turismului și Dezvoltării Regionale între decembrie 2008 şi februarie 2012. Chiar dacă a părăsit Executivul la finalul guvernării Boc 2, fostul ministrul nu părăseşte însă frontispiciul politicii româneşti. Câteva luni mai târziu câştigă un nou mandat de deputat şi rămâne în Parlametul României până în 2016. Este şi momentul în care cariera de parlamentar se întrepătrunde cu cea de afacerist. La mai puţin de un an de la alegerile parlamentare, două societăţi comerciale sunt înregistrate, aparent fără legătură, pe 18 septembrie 2013 şi 7 octombrie 2013, în municipiul Zalău, respectiv sectorul 1 al Capitalei. Ambele urmează să cântărească greu în declaraţia de avere a Elenei Udrea.
„Pierderi” de apă termală
Prima societate este Băi Boghiş S.R.L., la care Elena Udrea deţine în prezent 50% din acţiuni, care are activitate principală declarată “hoteluri şi alte facilitaţi de cazare”.
Partenerii săi sunt Nadine Stanca, cu 40% din pachet, şi Veronica Stanca, cu 10% din firmă. Fostul ministru intră în acţionariatul firmei în iunie 2015. Anul următor societatea înregistrează pentru prima dată pierderi. Dacă în 2015 Băi Boghiş S.R.L. a declarat la ministerul Finanţelor 73.399 lei profit net la o cifră de afaceri de 2.929.381 de lei, anul următor pierderile ajung la 263.867 de lei pentru o cifră de afaceri de 2.235.067 de lei. Iar trendul continuă. În 2017 minusul ajunge la 507.059 de lei iar cifra de afaceri scade la 1.811.364 lei.
Băi Boghiş S.R.L. administrează, în fapt, inima staţiunii balneoclimaterice Boghiş Băi şi, potrivit ultimei declaraţii de avere completată de Elena Udrea, la 18 ianuarie 2017, societatea este datoare vândută fostului ministru. Aceasta a împrumutat firmei aproape 400 de mii de euro, în două ocazii: o dată cu suma 220.000 de euro iar a două oară cu 803.620 de lei. Un calcul simplu arată că nici măcar toată cifra de afaceri a societaţii pe anul trecut nu ar avea cum să acopere datoriile către fostul ministru. Tot ar rămâne o diferenţă de peste 3.000 de euro.
Epopeea “ Nana”
Cea de-a doua societate controlată de Elena Udrea este Agro Green Nana S.R.L., înregistrată în octombrie 2013. Aceasta este deţinută în prezent 100% de fostul ministru şi are profilul principal de activitate declarat “cultivarea cerealelor (exclusiv orez), platelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase”. Dacă în cazul societăţii din Sălaj a fost înregistrat la un moment dat profit, în cazul firmei din sectorul 1 al Capitalei afacerile au mers prost de la bun început. În primul an de existenţă firma o pierdere de 125.534 de lei, la o cifra de afaceri 0. În 2017, pierderile s-au diminuat la 3.829 de lei, cifra de afaceri nu a mai fost declarată iar datoriile ajung la 1.465.844 de lei. Din această sumă, tot potrivit ultimei declaraţii de avere, 1.160.098 de lei reprezintă împrumutul acordat de Elena Udrea propriei sale societăţi. Numele Agro Green Nana S.R.L. a fost implicat în scandalul terenurilor din comuna Nana, judeţul Călăraşi, în care au fost implicaţi fostul preşedinte Traian Băsescu şi familia sa.
Retragerea “strategică”
Înainte de condamnarea în dosarul “Gala Bute”, Elena Udrea a făcut o tranzacție de 500.000 de euro care a vizat, concret, ieşirea din acţionariatul Tim Rail Cargo. Operatorul feroviar privat, controlat în proporţie de 25% de fostul ministru până în aprilie 2018, a avut anul trecut o cifră de afaceri netă de 256.240.011 de milioane de lei, 88 de angajaţi, zero profit şi pierderi de 549.998 de lei. Elena Udrea și-a vândut toate acțiunile către Ioan Valeriu Trică, fost director general al CFR SA. Tranzacţia a fost intermediată de Oprea Villy Sorinel despre care Gazeta Sporturilor a scris că ar fi partenerul lui Anjeev Kumar, un om de afaceri indian care a vrut să preia Clubul Dinamo.
Universul Udrea
De-a lungul timpului Elena Udrea a mai avut acţiuni la alte trei societăţi, radiate în prezent de la Registrul Comerţului. Este vorba despre DALLI INTERNATIONAL CO. SRL radiată în 2010, ELAN GROUP SRL, radiată în 2007 şi NEW GLOBAL INVESTMENTS SRL, radiată în 2007. Toate acestea făceau parte din “portofoliul” de familie, în perioada când Elena Udrea era căsătorită cu omul de afaceri Dorin Cocoş.
ANALIZĂ. 1.100 de români au fost opriți din drumul lor spre visul canadian. Solicitanții de azil tensionează relațiile dintre România și Canada, la doar șase luni de la ridicarea vizelor
REPORTAJ/Invazie de broscuțe pe un drum din județul Vaslui. ”Nu am mai văzut așa ceva, pare desprins din filme”/FOTO-VIDEO
VIDEO/Colegii de generație și prietenii lui Alexandru Jula au depănat amintiri despre maestru. ”Soția prietenului meu”, melodia pe care Ceaușescu a scos-o de sub cenzură
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro