Marţi, 3 septembrie, la Tribunalul Constanța, s-a judecat cererea de înlocuire a măsurii arestului preventiv, în care Vlad Pascu se află de peste un an, cu cea a arestului la domiciliu. În încercarea de a îndupleca judecătorul, avocatul Alin Trandafirescu, unul dintre apărătorii lui Vlad Pascu, a susținut, potrivit Antena 3, că în rapoartele necropsiei victimelor apar valori care indică un consum de alcool.
„În corpul persoanelor decedate s-a găsit alcool în sânge și în urină, cantități destul de mari în sensul de 0,7 spre 1 la mie. Cred că acest element pe care îl regăsim în raportul de necropsie, care este probă în dosarul penal, ar trebui analizat strict ca circumstanță de comitere a infracțiunii, cum ne spune de altfel textul legal pe care îl invocăm la momentul înlocuirii arestului preventiv cu cel la domiciliu”, a spus avocatul Trandafirescu.
Roberta Dragomir avea o alcoolemie în sânge de 0.78g la mie
Miercuri, 4 septembrie, avocatul Adrian Cuculis, care îi reprezintă în proces pe părinţii Robertei Dragomir şi pe cei trei tineri răniţi în accident, a remis presei un comunicat, pentru a lămuri situaţia.
„Din actele medicale ale celor 2 decedaţi, Dragomir Roberta cât şi Olariu Sebastian, reies alte date ştiinţifice decât cele prezentate în cadrul afirmaţiilor publice făcute de către avocatul apărării”, se precizează în comunicat.
Astfel, „cu privire la numita Roberta Dragomir, necropsia relevă faptul că aceasta avea o alcoolemie în sânge de 0.78g la mie, ceea ce din punct de vedere al codului rutier, reprezintă pragul de contravenţie, şi nu de infracţiune. Ca atare, legiuitorul a stabilit că o persoană cu o îmbibație alcoolică de sub 0.80g la mie este cel mult pasibilă de amendă contravențională.
În ceea ce îl priveşte pe Olariu Sebastian, acesta NU avea alcool în sânge DELOC. Mai mult decât atât, chiar şi în ipoteza în care valorile alcoolemiei celor doi ar fi fost de peste 0.80 g la mie sau în orice altă concentraţie, acest lucru este irelevant în contextul în care victimele au fost accesate de pe partea NON CAROSABILĂ, respectiv de pe terasamentul drumului unde se considera a fi zona PIETONALĂ.
Astfel, existenţa sau nu a unei concentraţii de alcool în sânge (deşi nu există, în cazul lui Sebastian absolut deloc), NU ar fi putut influenţa posibilitatea de apărare a victimelor care ar fi fost oricum lovite şi omorâte”, se precizează în comunicat.
„Încercarea de culpabilizare a victimelor aratăt un CINISM exagerat”
Familia Dragomir şi tinerii răniţi în accide4nt mai spun, în comunicatul remis presei prin avocat că „faptul ca Vlad Pascu, sub multiplă influenţă a drogurilor şi conducând cu viteză, a gonit spre ei şi i-a omorât pe cei doi, iar acum apărarea încearcă culpabilizarea victimelor nu arată nimic altceva decât un CINISM exagerat şi lipsă totală de empatie, de înţelegere a unor probe, şi în conformitate cu Decizia de interpretate a ÎCCJ cu numărul 12/2016 referitoare la culpă, în întinderea prejudiciului.
Afirmaţiile absolut denigratoare la memoria victimelor şi la demnitatea supravieţuitorilor, făcute de către apărarea lui Vlad Pascu, sunt vădit contrazise şi de raportul de expertiză efectuat în cauză cu privire la dinamica accidentului, unde se arată culpă lui Vlad Pascu în producerea accidentului.
Apreciem ca drept jignitoare afirmaţiile produse în spațiul public, nu doar în raport de persoanele în cauză, ci şi faţă de multitudinea de victime ale accidentelor rutiere produse de către şoferii îmbibaţi de substanţe interzise şi care conduc cu mult peste viteza legală, în dispreţul lor vădit pentru viaţă.”
Vlad Pascu, aproape de prima condamnare
În noaptea de 18/19 august, anul trecut, Vlad Pascu a urcat drogat la volan şi, având peste 100 km/h, a intrat cu maşina într-un grup de tineri care mergeau pe marginea drumului ce leagă Vama Veche de 2 Mai. În urma impactului, doi tineri au murit, iar alţi trei au fost răniţi.
Roberta Dragomir avea 20 de ani, iar Sebastian Olariu, 21 de ani. Ambii erau studenţi la Facultatea de Geografie din Bucureşti.
După accident, Vlad Pascu a fost testat pentru droguri şi a ieşit pozitiv la cocaină, amfetamine, metamfetamine şi ecstasy. El a fost trimis în judecată sub acuzațiile de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe şi părăsirea locului accidentului.
Următorul termen al procesului de la Judecătoria Mangalia va fi pe 20 septembrie, în aşteptarea expertizelor INML ce ar trebui să stabilească dacă doi dintre tinerii răniţi în accident au suferit vreo infirmitate permanentă.
Rezultatul noilor expertize va conta atât în stabilirea cuantumului daunelor morale, dar și la încadrarea juridică a acuzațiilor. Pentru vătămarea corporală ce a cauzat o infirmitate, Vlad Pascu ar putea primi 6 luni în plus la pedeapsă, dacă va fi găsit vinovat.
Dacă expertizele INML vor fi gata până pe 20 septembrie, atunci ar putea fi ultimul termen de la Judecătoria Mangalia.
Foto: Dumitru Angelescu
lustin • 05.09.2024, 13:59
Nu este ilegal ca pietonii sa fi baut. Orice betiv responsabil nu urca la volan ca drogatii iresponsabili.
Trandafir • 05.09.2024, 11:31
Nerusinarea avocatilor care apara criminalul depaseste orice limita !
popescumihai1970 • 05.09.2024, 06:33
Morții sunt de vina...CE CAUTAU EI ÎN CALEA LUI BĂIATUL LUI TATA ? PUN PARIU CA PANA DE REVELION KRIMINALUL VA FI ÎN AREST LA DOMICILIU !!!