Cât de des mânânci covrigi? Pâine consumi zilnic? Ai calculat vreodată câtă pâine mânânci în fiecare lună?  Ei bine, datele în acest arată că pe primul loc în preferințele alimentare ale românilor se află pâinea. O cercetare făcută anul trecut de Institutul Național de Statistică (INS) arată că un român cosumă lunar 8, 24 de kg de pâinea și produsele de franzelărie sunt preferatele românilor. Nu-i de mirare că mai la fiecare colț de stradă există câte o covrigărie sau patiserie, care nu duc deloc lipsă de clienți.

Dr. Șerban Damian, despre consumul de pâine: “Riscați o lipsă de vitamine!”

Pâinea îngrașă. ”Un consum excesiv de pâine înseamnă creșterea în greutate și astfel vorbim despre complicații ale obezității: risc crescut de diabet și boli cardiovasculare. Nu mâncați multă pâine, în detrimentul altor alimente, fiindcă riscați o carență alimentară, o lipsă de B-uri și alte vitamine pe care le puteați lua din fructe, legume și lactate. Pâinea nu este nocivă, doar că trebuie să existe un echlibru cu celelalte alimente”, ne-a declarat dr. Șerban Damian, medic nutriționist. Nici în cazul copiilor, pâinea în exces nu este recomandată. ”Pentru  copii, preferabil este să nu le dăm mai mult de 2-3 felii de pâine pe zi, dar să fie pâine integrală, fiindcă are mai multe fibre”, a mai spus dr. Șerban Damian.

Câți cartofi și câtă carne mâncăm?

După pâine, urmează legumele și conservele din legume în preferințele românilor. Conform INS, un român consumă lunar 7, 72 de kilograme.  Iar dacă vorbim de cartofi, cercetarea efectuată de specialiștii de la Statistică arată că o persoană mânâncă 3 kilograme de cartofi în fiecare lună. Fructele nu ne plac la fel de tare. Consumăm doar 3,83 kg/ lună de persoană. Dar ne place laptele. Aproape 6 litri de lapte bea un român în fiecare lună.

Carnea este pe locul patru în acest clasament. Consumul mediu lunar de carne proaspătă și preparate din carne a fost, în 2016, de 4,51 kg/ persoană.

Suntem codași la consumul de brânzeturi și smântână. O persoană mânâncă 1, 46 de kilograme lunar, pensionarii fiind cei mai mari consumatori de astfel de alimente.

Urmărește-ne pe Google News