Chiar daca avem grija sa mancam cate putin si sanatos la o masa, asocierea unor alimente poate duce la ingrasare inexplicabila si la aparitia unor dezechilibre in organism. Potrivit lectorului universitar Lygia Alexandrescu, nutritionist la Clinica de Slabire si Consultanta Nutritionala Natural Silhouette, acest lucru se intampla pentru ca unele combinatii de alimente pot anihila substantele nutritive din hrana. De aceea trebuie sa respectam cateva reguli de alimentatie.
Amestecarea, la o masa, a proteinelor (carne, peste, oua, branza etc.) cu carbohidrati (cartofi, paste, cereale, paine, dulciuri etc.) sau cu grasimi (unt, sunca, smantana etc.) anihileaza absorbtia substantelor nutritive. Spre exemplu, daca mancam, la aceeasi masa, branza (bogata in calciu) si paine (bogata in carbohidrati), carbohidratii vor anihila calciul si, desi consumam din belsug lactate, putem avea lipsa de calciu. De asemenea, astfel de combinari ale alimentelor pot duce la alterarea digestiei, la balonare, constipatie, la aparitia kilogramelor in plus, a celulitei, la degenerarea unor tesuturi si la scaderea rezistentei la boli.
Aceste produse nu trebuie eliminate definitiv din alimentatie, ci trebuie consumate la momente diferite. De exemplu, carbohidratii se consuma individual, necombinati, la o masa. La fel si proteinele, care pot fi amestecate numai cu grasimi. Practic, la o masa se pot consuma carne, oua, peste, branza si legume proaspete sau preparate la abur. Pastele, cerealele, dulciurile trebuie insa mancate doar separat, la fel si fructele. Astfel, inainte de a ne aseza la masa, trebuie sa analizam cat bine ne fac alimentele din farfurie, pentru a ne pastra silueta si sanatatea.