Multe persoane nu ştiu că, odată cu integrarea României în Uniunea Europeană, cei care merg la muncă în statele membre pot beneficia de alocaţia pentru copil din ţările respective. “Dacă părinţii copiilor desfăşoară activităţi salariale sau independente în alt stat membru UE, copiii lor pot primi prestaţii sociale din acea ţară”, ne-au spus reprezentanţii Ministerului Muncii. Astfel, părinţii trebuie să depună o cerere-tip la instituţiile competente, cu plata prestaţiilor pentru copii din statul membru în care îşi desfăşoară activitatea.
Iată situaţiile în care puteţi obţine aceşti bani:
• Dacă un părinte lucrează în străinătate, iar celălalt e în ţară şi nu are venit sau dacă ambii părinţi lucrează în străinătate, fie în aceeaşi ţară, fie în state diferite. În acest caz: România trebuie să suspende dreptul la ajutor pentru copii. Micuţul va primi alocaţia din ţara străină care acordă indemnizaţie mai mare (fie de unde lucrează mama, fie de unde lucrează tatăl).
Depuneţi o cerere în ţara respectivă
• Dacă un părinte lucrează în străinătate, tatăl, spre exemplu, iar celălalt (mama) munceşte în România, unde are reşedinţa şi copilul. În acest caz: România va fi statul competent prioritar al alocaţiei pentru copii. Atenţie: dacă în statul în care munceşte tatăl alocaţia pentru copii e mai mare decât în ţara noastră, acel stat trebuie să le achite părinţilor diferenţa raportată la valoarea prestaţiilor plătite de in- stituţiile din România.