Din 15 mai, masca nu mai e obligatorie în aer liber în România, cu câteva excepții. Măsura a fost anunțată astăzi, 13 mai, de președintele Klaus Iohannis, și vine pe fondul scăderii numărului de cazuri zilnice și a creșterii numărului de persoane vaccinate în România.
Decizia anunțată joi de Klaus Iohannis se înscrie într-un trend european în care mai multe state au renunțat treptat la această obligativitate. România are însă o rată de vaccinare cu prima doză mai mică decât multe dintre țările care au decis renunțarea la mască în spaţiile deschise.
În România, până pe 11 mai, 19,29% din populație a fost vaccinată cu cel puțin o doză de vaccin anti-COVID, potrivit ourworldindata.org.
În Polonia, tot din 15 mai, masca nu mai este obligatorie în spațiile publice deschise unde se poate respecta o distanță de 1,5 metri. La fel ca în România, ea rămâne obligatorie în spațiile publice închise și în mijloacele de transport în comun, arată BBC.
În Polonia, până pe 11 mai, 28,03% din populație a fost vaccinată cu cel puțin o doză de vaccin anti-COVID, potrivit ourworldindata.org.
Nici Cehia nu mai obligă cetățenii să poarte mască în spațiile deschise, dar aici distanța obligatorie ce trebuie respectată este de 2 metri.
Până pe 12 mai, în Cehia a fost vaccinată cu cel puțin o doză de vaccin anti-COVID 26,48% din populație.
Italia, unul din statele care a adoptat cele mai stricte măsuri privind portul măștii, ia în considerare să ridice obligativitatea purtării măștii în exterior, potrivit thelocal.it.
În Italia, până pe 12 mai, 29,30% din populație a fost vaccinată cu cel puțin o doză de vaccin anti-COVID, potrivit ourworldindata.org.
În Ungaria, oamenii care au primit ambele doze de vaccin vor putea renunța la mască când participă la evenimente sportive și culturale, după ce numărul de imunizări va trece de 4 milioane, potrivit dailynewshungary.com.
Până pe 12 mai, 45,76% din populația Ungariei a fost vaccinată cu cel puțin o doză de vaccin anti-COVID şi 26,76% din populaţie cu ambele doze, potrivit ourworldindata.org.
Israel, prima ţară în care a fost ridicată obligativitatea măştii
Obligativitatea purtării măștii a fost ridicată în Israel atunci când rata de vaccinare a populației a trecut de 50%.
Mai exact, în luna aprilie a acestui an, când a reuşit să vaccineze cu ambele doze de vaccin anti-COVID 53% din cei 9,3 milioane de locuitori.