– In 1968, toata echipa putea
sa ramana in Canada
Toata echipa a primit in 1968, dupa un turneu, propunerea de a ramane in Canada, la Drumondville. Comunitatea romaneasca de acolo le oferea jucatorilor casa si masa, iar preotul se oferise sa le gaseasca sotii tuturor componentilor lotului Romaniei.

– Glume intre coechipieri
Pana a marturisit ca ii placea sa rada de colegul sau Gheorghiu: “Era mai fricos si ma punea pe mine sa-i tin banii cu care iesea afara. Eu aveam o metoda infailibila, ii piteam in pasta de dinti. Odata, aveam doua tuburi la mine, unul gol, altul cu banii nostri. Ce-mi vine, ca m-apuc si arunc pe geamul trenului pasta de dinti goala. Gheorghiu sa moara de inima: “Ce faci ba, iti bati joc de munca mea?”. Atat de speriat era, ca m-a facut si pe mine sa intru la banuieli ca am aruncat banii si am verificat imediat sa nu fi facut vreo prostie!”

– Deplasari cu “Margareta”
Deplasarile lotului national se faceau atunci cu o Skoda Carosa, poreclita de jucatori Margareta, care nu depasea 40 km/ h. Un drum in Italia, de exemplu, dura patru zile. Romania avea permanent 10-12 deplasari pe an.

– Echipament de 25 kg
Pantalonii specifici erau confectionati gratis de croitorul Bancila, prieten al antrenorului Flamaropol. Erau din burete si, cum atunci se juca mai mult in aer liber, cand incepea sa ploua, buretele se imbiba cu apa si ajungea sa cantareasca peste 25 kg. Uneori, jucatorii se cereau afara pentru ca nu mai puteau duce in spate o asemenea greutate.

– Azi se joaca ramanerea in liga secunda
Azi, de la ora 14.00, in direct pe TVR2, Romania lupta pentru supravietuirea in Divizia 1 contra unui adversar romantic: Coreea de Sud. Antrenorul asiaticilor, Byun Sun Wook, a marturisit ca pentru echipa lui nu conteaza daca retrogradeaza: “Avem o echipa tanara, cu multi studenti si juniori dornici de a deprinde cat mai mult din tainele hocheiului. Personal, nu ma intereseaza daca pierd sau castig. Poate pentru voi e decisiv, pentru noi e inca un prilej de a mai invata ceva. Chiar si de la nationala Romaniei”.

Din Â98, Eduard Pana este in “Hall of Fame”

Tricoul cu numarul 15 al lui Eduard Pana, ajuns azi la 60 de ani, se afla la Toronto, in Muzeul Hall of Fame, care reuneste toate gloriile hocheiului pe gheata.

Extrema dreapta care in perioada in care juca masura 1,71 m si cantarea 78 kg a fost inclusa in Hall of Fame in 1998, la Lausanne, intr-o festivitate gazduita de Muzeul Olimpic. Pana, capitan al “tricolorilor”, a jucat peste 700 de meciuri pentru Romania, reusind 600 de puncte si a participat la 12 Campionate Mondiale si la trei Olimpiade. “A fost o surpriza pentru mine pentru ca nu stiam nimic cand am fost chemat in Elvetia.
Eram la o sedinta si deodata pe ecranul din sala au aparut imagini din meciurile mele. Ramasesem mut, ma gandeam de unde sa fac rost de bani ca sa cumpar si eu caseta, pentru ca in tara nu gaseam acel film. La sfarsit, presedintele Federatiei Internationale, elvetianul Rene Fasel, impotriva caruia am si jucat, a facut anuntul oficial ca am fost acceptat in Hall of Fame. Sa fiu sincer, cred ca s-a apreciat nu atat talentul meu – caci fratii Szabo sau Tureanu au fost mai buni ca mine – cat longevitatea pe gheata. Eu am jucat pentru Romania aproape 20 de ani la nivel inalt”, a marturisit Pana.

 
 

Urmărește-ne pe Google News