Mai multe muncitoare de la fabrica Tanex din Vălenii de Munte nu și-au primit salariile complete în aprilie, deși au fost întreaga lună la muncă. Cazul uneia dintre muncitoare, Angela Manole, a devenit public. Ulterior, aceasta a fost concediată pentru că a vorbit cu mass-media.
2.000 lei amendă pentru că nu s-a dat salariul minim pe economie
Prima amendă, în valoare de 2.000 de lei (valoarea maximă prevăzută de actul normativ), a fost aplicată ”pentru că angajatorul nu respectă prevederile Codului Muncii privind garantarea în plată a salariului brut lunar cel puțin egal cu salariul de bază minim brut pe țară”, a transmis ITM București, la solicitarea Libertatea.
A doua amendă este în valoare de 10.000 lei (valoarea maximă prevăzută de actul normativ).
Aceasta a fost dată ”pentru că angajatorul nu a îndeplinit în totalitate măsurile dispuse de către inspectorii de muncă privind prezentarea cererilor de concediu fără plată pentru toți salariații care s-au aflat în această situație și privind prezentarea dovezii că a adus la cunoștința salariaților decizia de suspendare a contractului individual de muncă în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activităţii, pentru motive economice”, a mai precizat ITM București.
Angajatorul a declarat că sistemul electronic de pontaj era stricat
La momentul controlului inspectorilor muncii, angajatorul a declarat că sistemul de pontare electronic era defect.
Compania Tanex a prezentat ”foi colective de prezență completate la locul de muncă de către șefii de secții și asumate prin semnătură de către directorul punctului de lucru”, a mai specificat ITM București.
Inițial, firma a susținut că muncitoarele nu și-au făcut norma, de aceea le-ar fi redus salariile, apoi a spus că, de fapt, acestea ar fi fost în concediu fără plată. Dar muncitoarele nu au depus cereri pentru concedii fără plată. Inspectorii de muncă i-au dat dreptate inițial angajatorului. După intervenția ministrului muncii, au revenit asupra concluziilor inițiale.