Conform Ordinului nr. 874/81/2020, pot fi exceptate de la regula purtării măştii de protecţie:

  • persoanele care suferă de boli ce afectează capacitatea de oxigenare;
  • cei care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.);
  • angajaţii care sunt singuri într-un birou;
  • prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  • vorbitorii în public, în spații interioare, cu condiția respectării distanței de 3 metri între aceștia și alte persoane, doar în cazul în care nu se află mai mult de 16 persoane în incintă;
  • copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Pentru ceilalţi însă, regula este obligatorie, iar legea prevede sancţiuni.

Întrebarea 1: Cu ce sume sunt sancționați cei care nu respectă regula privind obligativitatea purtării măştii de protecţie?
Răspunsul Poliţiei Române: Purtarea măștii care acoperă nasul și gura este obligatorie începând cu 15 mai 2020 în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise.

Persoanele care nu respectă obligația de a purta mască în spațiile menționate pot fi sancționate contravențional în baza Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (publicată în Monitorul Oficial nr. 396 din 15 mai 2020), raportat la art. 65 lit. h, respectiv “nerespectarea de către persoane fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții”.

Se sancționează cu amendă între 500 de lei și 2.500 de lei, în situația în care nu sunt respectate prevederile Ordinului privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă.

Întrebarea 2: Cine aplică sancțiuni?
Răspunsul Poliţiei Române: În ce privește purtarea măștii de protecție, constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac, potrivit prevederilor legale, de către agenții și ofițerii de poliție, subofițerii și ofițerii de jandarmi, polițiștii locali.

 
 

Urmărește-ne pe Google News