Trebuie precizat că scopul acestei proceduri constă, în primul rând, în crearea unui sistem care să permită fiscalizarea veniturilor obţinute (şi) de această categorie de comercianţi. Ceea ce, în definitiv, este cât se poate de corect, pentru că în ziua de azi toată lumea plăteşte impozit pe venit, inclusiv pensionarii. În al doilea rând, pe baza celor două documente (atestatul de producător şi carnetul de comercializare) se poate urmări trasabilitatea produselor. Adică, se poate verifica dacă legumele, fructele şi celelalte produse agricole aduse în piaţă provin, într- adevăr, din producţia proprie şi nu din import (de unde sunt aduse şi ţinute prin depozite, tratate cu tot felul de chimicale ş.a.m.d.). Nu în ultimul rând, măsura ar trebui să ducă la dispariţia intermediarilor, care, de mulţi ani, au pus stăpânire pe pieţe şi care măresc preţurile în mod artificial, practicând adaosuri fără nici o justificare. Aşadar, măsura ar trebui să-i mulţumească atât pe producători/comercianţi, cât şi pe cumpărători.
Amenzi pentru producători
Pentru nerespectarea acestor prevederi, legea conţine amenzi consistente, atât pentru producători, cât şi pentru reprezentanţii autorităţilor cu atribuţii în domeniu. Astfel, vânzarea în piaţă a produselor de către persoane care nu au atestat de producător se sancţionează cu amendă de la 500 la 2.000 de lei. Cu aceeaşi amendă se sancţionează vânzarea produselor de către alte persoane decât titularul atestatului (sau persoanele menţionate în document), precum şi comercializarea altor produse decât cele menţionate în atestat şi în carnetul de comercializare. Cea mai mare amendă, cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei, se aplică pentru cumpărarea, de către producătorii agricoli sau alte persoane (intermediari), a unor produse agroalimentare, în scopul revânzării lor.
Amenzi pentru autorităţi
Eliberarea de către primar a atestatului de producător fără respectarea condiţiilor legale (de exemplu, dacă solicitantul nu deţine teren sau animale) se sancţionează tot cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei. Şi administratorii pieţelor riscă amenzi. Astfel, închirierea de mese şi cântare, fără verificarea existenţei şi valabilităţii atestatului de producător se sancţionează cu amendă de la 500 la 2.500 de lei. De asemenea, necompletarea la zi de către administratorul pieţei a Registrului de evidenţă a producătorilor individuali şi a comercianţilor sau neîndepărtarea din piaţă a persoanelor care nu posedă certificat de producător se sancţionează cu amendă de la 500 la 2.500 de lei.

Proceduri pentru eliberarea documentelor

Deşi unii “pieţari” invocă “birocraţia greoaie”, în realitate, procedura intrării în posesia acestor documente este extrem de simplă. Practic, atestatul de producător se eliberează de către primarii comunelor, oraşelor, municipiilor şi ai sectoarelor municipiului Bucureşti, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării. La eliberare, primăriile verifică datele cu privire la deţinerea suprafeţelor de teren ori a animalelor, atât pe baza informaţiilor din registrul agricol, cât şi în teren, existenţa produselor, estimarea producţiilor şi a cantităţilor destinate comercializării ş.a.m.d.

 
 

Urmărește-ne pe Google News