Interpreta de muzică populară Sofia Vicoveanca nu l-a cunoscut personal pe Regele Mihai, care a murit la reședința sa din Elveția și care va fi înmormântat pe meleagruile natale în data de 16 decemebrie 2017.
Însă, artista și-a amintit de unele momente din viața ei când Regele Mihai a fost protagonistul, momente care au marcat-o atât de tare încât nu s-a putut abține să nu izbusnească în lacrimi.
„Eram școlăriță, aveam șase ani când au intrat doi politruci în sala de clasă, la Vicov, ne-au luat toate manualele și, la fiecare, au rupt prima pagină cu poza Regelui Mihai! Nu știam ce se întâmplă, nu știam de ce fac asta, am început să plâng, nu din părere de rău pentru soarta țării ci din cauza brutalităţii acelor străini, pentru că rupeau din cărțile cumpărate de mama, cu sudoarea frunții!…
Eram mică, încă nu puteam înțelege…
Mă jucam odată cu nepoatele, erau mici, când la Televizor se dădea un eveniment unde era prezent Maiestatea Sa și începuse să se intoneze Imnul Regal. Încărcată de emoția momentului, am început să plâng… Fetițele au crezut că sunt supărată, au venit să mă aline!… Ajunseseră ele deja la vârsta la care încă nu puteau înțelege…
Tot lacrimi de-ale mele, dar la distanță de zeci de ani… Ca mulți dintre noi, abia peste zeci de ani am descoperit demnitatea, discreția, suferința, puterea interioară ale aceluia de pe paginile rupte ale copilăriei!…
Nu sunt eu în măsură să vorbesc despre importanța sa în istorie, despre personalitatea și rolul său… Și deși Casa Regală a României mi-a făcut onoarea să mă includă în panoplia celor decorați, nu am avut ocazia să îl cunosc în persoană pe Regele Mihai, din păcate!”, a spus Sofia Vicoveanca.
Biografia monarhului
Regele Mihai, care s-a stins din viață marți, 5 decembrie 2017, la vârsta de 96 de ani, I s-a născut pe 25 octombrie 1921, la Sinaia, ca fiu al regelui Carol al II-lea şi al prinţesei Elena, strănepotul reginei Victoria a Marii Britanii şi văr de gradul trei al reginei Elisabeta a II-a.
În al Doilea Război Mondial, când România se aliază cu Germania împotriva Uniunii Sovietice, iar ruşii câştigă războiul, Mihai se vede nevoit să abdice. Legenda spune că, pe 30 decembrie 1947, când a părăsit România şi a plecat în exil, în Elveţia, trenul său ar fi fost încărcat cu aur, bijuterii şi tablouri, considerate a fi patrimoniu naţional.
În 1992, regelui i se permite să revină în ţară pentru a participa la prăznuirea Paştelui. Cum peste un milion de oameni au ieşit în stradă pentru a-l întâmpina, excesul de popularitate l-a îngrijorat pe Ion Iliescu, preşedintele României la acea vreme, așa că l-a întors pe rege de la Aeroportul Otopeni înapoi în Elveţia!
Regele Mihai, care a fost alungat de două ori din țară, e reprimit în ţară, în 1997, de preşedintele Emil Constantinescu, iar momentul a fost marcat și printr-un discurs emoționant în fața guvernului și parlamentului:
”Nu suntem cerșetori. Vrem să fim în Alianță și în Uniunea Europeană pentru că suntem de părere că ele ar fi incomplete fără România. Suntem gata să contribuim mai mult ca alte state la împlinirea acestor instituții. Supraviețuirea lor este în interesul nostru. Fără NATO și Uniunea Europeană continentul poate aluneca spre noi sfere de influență, iar România ar fi una din primele țări care ar avea de suferit. Avem încredere în promisiuni, dar așteptăm mișcări concrete în această direcție, și le așteptăm (…) În acest spirit, vreau să vă spun că doresc ca prima mea fiică, Margareta, să succeadă în toate drepturile și prerogativele mele când Atotputernicul va decide că mi-a sosit clipa. (…) Sunt sigur că Margareta va fi înconjurată cu afecțiune și încredere, în același fel în care au fost înconjurate Reginele Elisabeta, Maria și Elena, cu aceeași afecțiune și speranță cu care a fost înconjurată alături de mine, Regina Ana”.
Citește și: Ce zvonuri a lansat Securitatea despre Principesa Margareta. „Ar fi fost prietenă cu Valentin Ceaușescu”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro