Şeful Executivului a explicat că sunt două categorii de companii care și-au trimis angajații în șomaj tehnic și cărora Guvernul le va susține plata salariilor.
Prima categorie este cea a angajatorilor afectați direct de măsuri restrictive dispuse de autorități (hoteluri, restaurante, cafenele, instituții de spectacole etc.) prin suspendarea activității pe perioada situației de urgență.
A doua categorie este cea aangajatorilor care nu au fost afectați direct de măsuri restrictive, dar au fost afectați de diferite consecințe ale epidemiei de coronavirus.
Astfel, pentru a putea beneficia de această plată pentru salariații pe care nu îi pot permite să-și plătească, companiile trebuie să depună o declarație care să arate că le-au scăzut veniturile cu cel puțin 25%.
„Practic, acești angajatori, aceste companii sau alte categorii de angajatori, ca urmare a măsurilor restrictive adoptate de autorități în baza decretului pentru situații de urgență, este clar că nu își pot plăti angajații, pentru că și-au întrerupt temporar, total sau parțial activitatea”, a explicat Orban.
Şeful Executivului a explicat că, dacă ar fi ales măsura de a susține plata salariului printr-o măsură activă din bugetul fondului de șomaj ar fi instituit obligația angajaților de a se duce la muncă.
„Am considerat că este pe moment, pentru situația de urgență, mult mai utilă măsura de a plăti șomajul tehnic, neobligându-i să se ducă la serviciu, astfel încât să stea acasă și să evite contactele sociale care ar fi putut să crească riscul de contaminare”, a declarat premierul.