În acest context, este esențial să conștientizăm efectul pe care electrocasnicele îl au asupra consumului de energie electrică și să le folosim responsabil și rațional pentru a putea să menținem costurile la un nivel cât mai scăzut, dar și pentru a reduce emisiile de carbon care dăunează mediului. De aceea, ne-am gândit ca în acest articol să-ți spunem care sunt cei mai mari consumatori de energie într-o gospodărie obișnuită și, totodată, cum poți să reduci consumul de curent electric în propria locuință.

Ce electrocasnice consumă cea mai mare cantitate de energie electrică

Românii care își doresc să economisească energie electrică și, implicit, să reducă cheltuielile cu facturile la utilități trebuie să știe care sunt electrocasnicele care consumă cea mai mare cantitate de energie electrică. Având în vedere creșterea constantă a prețurilor la energia electrică, românii ar trebui să renunțe la utilizarea acestor aparate din casă ori să limiteze folosirea acestora pentru a putea micșora factura.

Multă vreme, televizorul a fost considerat drept cel mai mare consumator de curent electric, însă, surprinzător, în momentul de față, acesta este cel mai avantajos aparat din locuințele noastre din acest punct de vedere. Haideți să vedem, așadar, cum arată acest clasament, de la cel mai mic, la cel mai mare consumator de curent.

Moartea mezzosopranei Maria Macsim Nicoară are toate șansele să rămână doar un accident casnic pe fondul consumului de alcool. Soțul artistei a refuzat să fie audiat din nou
Recomandări
Moartea mezzosopranei Maria Macsim Nicoară are toate șansele să rămână doar un accident casnic pe fondul consumului de alcool. Soțul artistei a refuzat să fie audiat din nou

Televizorul și echipamentele media: 2%

Televizorul este în zilele noastre extrem de eficient din punct de vedere energetic. Problema este aceea că ele „funcționează” adesea chiar și atunci când nu le folosim efectiv. Orele în care televizoarele sunt în stand-by pot duce la un consum ridicat de energie electrică și, prin urmare, televizorul ajunge să consume într-o lună în jur de 2% din total.

Mașina de spălat vase: 2%

Mașina ta de spălat vase necesită o cantitate relativ mică de energie electrică. În general, aceasta este responsabilă pentru aproximativ 2% din totalul consumului lunar de curent electric din casa ta.

Cuptorul electric: 3%

În timpul gătitului se consumă destul de multă energie, însă nu la fel de multă ca în timpul altor activități. Printre cei mai mari consumatori din bucătărie cuptorul și plita, ambele electrice. În general, cuptoarele electrice sunt responsabile pentru aproximativ 3% din consumul lunar de energie electrică.

Ceainicul electric: 4%

Un ceainic electric a devenit un aparat electrocasnic foarte popular pe care mulți oameni îl folosesc pentru încălzirea apei pentru ceai, cafea și alte băuturi calde. Însă, înainte de a începe să-l utilizezi, trebuie să afli câtă energie consumă. Un astfel de fierbător de bucătărie 3 kW și folosește aproximativ 0,11 kWh pentru a încălzi 1 litru de apă, adică 4 pahare. Chiar și atunci când sunt oprite, unele ceainice moderne consumă 30 W în fiecare oră, scrie GreenMatch

Răscoala sătenilor de la Lupșa, Alba. Cum au fost deposedați de sute de hectare de terenuri și păduri prin cadastrarea sistematică a imobilelor
Recomandări
Răscoala sătenilor de la Lupșa, Alba. Cum au fost deposedați de sute de hectare de terenuri și păduri prin cadastrarea sistematică a imobilelor

Mașina de spălat și uscătorul de rufe: 5%

Consumul lunar de energie electrică de care au nevoie mașina de spălat și uscătorul va depinde, desigur, de cât de des vei spăla rufe. Însă, în momentul în care folosești mașina de spălat și uscătorul, aceste electrocasnice mari tind să consume multă energie electrică, mai ales dacă folosești mașina de spălat la un program cu apă fierbinte. În medie, spălarea rufelor reprezintă aproximativ 5% din consumul anual de energie electrică.

Frigiderul: 8%

Frigiderul este unul dintre principalii consumatori de energie din casă. Deși nu necesită atât de multă energie pentru a funcționa în fiecare oră, acesta are nevoie de mai mult de o treime din toată energia electrică folosită pentru electrocasnice deoarece este mereu pornit, funcționând 24 de ore din 24.

Iluminatul: 9-12%

De-a lungul anilor, becurile au devenit mult mai eficiente din punct de vedere energetic. În prezent, cea mai bună tehnologie de iluminat de pe piață, LED-urile, utilizează mult mai puțină energie decât predecesorii lor CFL (n.n. – becurile fluorescente compacte) și becurile cu incandescență și, de asemenea, durează mult mai mult, ceea ce reduce risipa de energie. Ca să nu mai spunem că și costurile de funcționare sunt mai mici. Cu toate acestea, iluminatul reprezintă o parte semnificativă din consumul de energie electrică dintr-o casă în fiecare lună din cauza gradului de utilizare pe care îl au.

Revoltă pentru pâine în România comunistă. Cum a fost reprimat cu focuri de armă protestul minerilor din Motru, în octombrie 1981
Recomandări
Revoltă pentru pâine în România comunistă. Cum a fost reprimat cu focuri de armă protestul minerilor din Motru, în octombrie 1981

Boilerul și încălzitorul de apă: 12%

Dacă aveți un boiler sau un alt încălzitor de apă electric, trebuie să știi că acesta este al doilea cel mai mare consumator de energie din casa ta. Utilizează boilerul și încălzitorul de apă pentru a face duș, nu baie, pentru a te spăla la chiuvetă, pentru spălarea vaselor și pentru spălarea rufelor. În total, aceste activități se adună pentru a face din boiler și încălzitorul de apă un consumator semnificativ de energie în fiecare lună.

Sistemele de încălzire a locuinței: 31%

Radiatoarele, convectoarele electrice, aerotermele și alte dispozitive de încălzire se numără printre cei mai mari consumatori de curent electric, putând atinge un nivel de consum în jur de 31% din totalul consumului electric dintr-o locuință. În aceste condiții, este important să acorzi o deosebită atenție asupra modului în care poți să diminuezi impactul pe care îl are acest consumator, în special în sezonul rece, potrivit Perch Energy.

Aparatul de aer condiționat: 45-50%

Cel mai mare consumator de energie electrică în medie dintr-o gospodărie este aparatul de aer condiționat. Acesta consumă foarte multă energie electrică pentru a menține în propria locuință o temperatură cât mai potrivită pentru tine și familia ta. Totuși, consumul depinde de modul pe care îl utilizezi mai mult, și anume cel de răcorire sau cel de încălzire, acesta din urmă aducând în general un consum mai mare de curent pe tot parcursul anului. Mai exact, atunci când aparatul de aer condiționat este folosit pe modul de încălzire, consumul reprezintă peste 25% din consumul anual de energie electrică, mai precizează experții de la Perch Energy.

Un încărcător conectat la priză consumă energie?

Încărcătoarele pentru telefoanele mobile au două componente principale: mufa încărcătorului și cablul de încărcare. Mufa încărcătorului este conectată la o sursă de alimentare, de obicei o priză de perete, în timp ce cablul de încărcare este utilizat pentru a conecta telefonul la mufă.

Charger-ul este conceput pentru a converti curentul alternativ (AC) de la sursa de alimentare în curent continuu (DC) care poate fi utilizat de bateria telefonului. Specialiștii în domeniu spun că, în medie, un încărcător pentru smartphone consumă între 0,1 și 0,5 wați atunci când sunt în standby (sunt conectate, dar nu încarcă nici un dispoztivi), notează site-ul LDNIO.

Diferența nu va fi vizibilă într-o lună sau două, însă, după un timp, dacă vei ține încărcătorul în priză în permanență fără să-l folosești, consumul se va regăsi pe factură. Asta, pentru că, deși scoți dispozitivul de la încărcat, circuitul nu este complet deconectat de la priză. În aceste condiții, încărcătorul va consuma energie, motiv pentru care trebuie scos din priză când nu îl folosești. Dincolo de risipa de energie, există riscul ca, conectat fiind non-stop, el să se supraîncălzească din cauza unor defecte și să provoace un scurtcircuit, care poate duce la incendiu.

Cum poți reduce consumul energetic acasă

Un număr mare de electronice și electrocasnice într-o casă duce la un consum ridicat de energie electrică și, implicit, la costuri mai mari la facturi. Pentru a afla cât consumă mașina de spălat, frigiderul sau aparatul de aer condiționat, poți să consulți eticheta fiecăruia.

Aceasta oferă informații referitoare la puterea aparatului și la consumul energetic într-o perioadă specifică (kWh). Se recomandă să analizezi cât consumă electrocasnicele tale, iar dacă cifra este mare, înlocuiește-le cu unele dintr-o clasă energetică superioară.

Aparatele sunt de obicei etichetate de producători cu eticheta unitară de energie UE, astfel încât consumatorii să poată evalua eficiența energetică. Concret, clasa „A” înseamnă că aparatul are un consum scăzut de energie, iar clasa „G” reprezintă un consum foarte ridicat. O altă metodă prin care poți reduce consumul de curent la tine acasă este să schimbi toate becurile incandescente cu unele economice (fluorescente sau cu LED), care consumă de până la zece ori mai puțină energie electrică comparativ cu becurile clasice, relatează specialiștii de la Nova Power and Gas.

În același timp, becurile LED au o durată de viață mai lungă, de până la 50.000 de ore. De asemenea, scoate din priză aparatele electrocasnice atunci când nu le folosești pentru că, așa cum am mai precizat anterior, acestea pot consuma energie electrică chiar și în stand-by. Odată scoase din priză, consumul de energie electrică va fi redus cu până la 10%. Nu în ultimul rând, folosește un prelungitor cu prize multiple și cu buton de Pornit/Oprit, astfel încât să poți conecta/deconecta simultan electrocasnicele mici din bucătărie pe care nu le folosești des.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (2)

K62i   •   03.08.2024, 19:29

Pe înțelesul tuturor ,aparatele electrocasnice cosuma doar cat timp sunt utilizate, adică puterea instalată al unui aparat in timp este egal energia electrică absorbita de aceasta! Nu este regula exemplu articolului, fiecare familie are un specific de consum!

gigiladrea   •   01.08.2024, 16:36

ce sa inteleg din articol si de la perch energy ca vara trebuie sa stau la 35 de grade sau mai mult in casa si iarna la 5 - 10 grade sau mai putin ca sa salvez planeta ? articol prostesc si inutil romania are deja cel mai mare pret la energie din ue si importa cu 900 euro/mgw fata de germania cu 70 euro/mgw, noi am inchis toate centralele pe carbune in timp ce germania si polonia le folosesc la greu fara nici un stres si la noi se anunta o explozie si dublare a preturilor de la 1 aprilie 2025 ceea ce nu se va intampla nicaieri in ue daca nici asta nu e bataie de joc si jaf legalizat din banii populatiei cu scumpirea tuturor produselor si serviciilor din piata si saracirea masiva a populatiei suplimentara fata de inflatie nu stiu ce mai e; e chiar jignitor

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Rapperul american Fatman Scoop a murit la vârsta de 53 de ani, după ce s-a prăbușit pe scenă în timpul unui concert
Știrileprotv.ro
Rapperul american Fatman Scoop a murit la vârsta de 53 de ani, după ce s-a prăbușit pe scenă în timpul unui concert
De nerecunoscut! Cum arată și cu ce se ocupă Adina Asăvoaiei, ”păpușa de la Glina”, la aproape 18 ani. Este model internațional și s-a schimbat mult, în ultimii ani
Viva.ro
De nerecunoscut! Cum arată și cu ce se ocupă Adina Asăvoaiei, ”păpușa de la Glina”, la aproape 18 ani. Este model internațional și s-a schimbat mult, în ultimii ani
Alina Vidican, 3 ani de căsnicie cu pilotul brazilian milioanar. Cum arată azi fosta soție a lui Borcea. Uite ce viață de regină duce la Miami!
Libertateapentrufemei.ro
Alina Vidican, 3 ani de căsnicie cu pilotul brazilian milioanar. Cum arată azi fosta soție a lui Borcea. Uite ce viață de regină duce la Miami!
Orașul în care tot mai mulți români vor să se mute. Va fi cel mai sigur loc din țară. Se investesc 9.000.000.000 de euro, apar autostrăzi, hoteluri și va fi plin de soldați
FANATIK.RO
Orașul în care tot mai mulți români vor să se mute. Va fi cel mai sigur loc din țară. Se investesc 9.000.000.000 de euro, apar autostrăzi, hoteluri și va fi plin de soldați
Soția noului supertransfer al lui Liverpool se mută în Anglia pentru a-i fi alături: „Un nou capitol pentru noi”
GSP.RO
Soția noului supertransfer al lui Liverpool se mută în Anglia pentru a-i fi alături: „Un nou capitol pentru noi”
Animalul crescut în cantități industriale de români, dar care ajunge pe mesele străinilor. Puțini oameni își permit să-l cumpere, așa că merge direct la export. Carnea lui ajută la protejarea împotriva infecțiilor
FANATIK.RO
Animalul crescut în cantități industriale de români, dar care ajunge pe mesele străinilor. Puțini oameni își permit să-l cumpere, așa că merge direct la export. Carnea lui ajută la protejarea împotriva infecțiilor
Val de comentarii după cea mai recentă apariție a Nicoletei Luciu. 'Nu te mai recunosc' Cum arată acum vedeta / FOTO
Unica.ro
Val de comentarii după cea mai recentă apariție a Nicoletei Luciu. 'Nu te mai recunosc' Cum arată acum vedeta / FOTO
Detalii terifiante, după decesul handbalistei Iryna Glibko, campioană a României! "Ficatul era plin de ganglioni". Drama ultimilor ani | EXCLUSIV
Orangesport.ro
Detalii terifiante, după decesul handbalistei Iryna Glibko, campioană a României! "Ficatul era plin de ganglioni". Drama ultimilor ani | EXCLUSIV
Plaja din Vama Veche, efectiv ruptă în două de furtuna devastatoare. De la ce a pornit dezastrul care a schimbat relieful zonei
Observatornews.ro
Plaja din Vama Veche, efectiv ruptă în două de furtuna devastatoare. De la ce a pornit dezastrul care a schimbat relieful zonei
Horoscop 1 septembrie 2024. Berbecii au parte de o zi care îi poate ajuta să se elibereze din strânsoarea unor complicații emoționale
HOROSCOP
Horoscop 1 septembrie 2024. Berbecii au parte de o zi care îi poate ajuta să se elibereze din strânsoarea unor complicații emoționale

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI