„Orice boală în timpul călătoriei sau la întoarcerea dintr-o zonă endemică trebuie raportată unui medic specialist, inclusiv informații despre toate călătoriile și istoricul recent de vaccinare”, a transmis Ministerul Sănătății, duminică, 22 mai.
Totodată, rezidenții și călătorii în țările cunoscute că au cazuri de variola maimuței ar trebui să evite contactul cu animalele bolnave care ar putea fi infectate și ar trebui să se abțină de la consumul vânatului sălbatic, se mai arată în comunicat.
„Orice persoană care face o erupție neobișnuită ar trebui să consulte medicul”, a mai transmis Ministerul.
Cum se manifestă variola maimuței
Primele cazuri confirmate de variola maimuţei au fost depistate la începutul lunii mai în Europa şi în America de Nord. Autoritățile sanitare la nivel mondial se tem că maladia s-ar putea propaga în Africa de Vest, dar și în restul lumii.
Boala se manifestă prin febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, ganglioni limfatici umflaţi, frisoane şi oboseală. Pot apărea erupţii cutanate, adesea pe faţă, şi se răspândesc în alte părţi ale corpului, inclusiv pe organele genitale.
Nu există tratament
În acest moment, nu există tratament pentru variola maimuței, care se transmite prin contact cu o persoană bolnavă sau prin salivă. Infecția se vindecă de la sine. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis că urmărește îndeaproape cazurile din Marea Britanie, care la prima vedere par transmise în cadrul comunităţii homosexuale.
La variola normală, mortalitatea este de sub 30%, potrivit precizărilor făcute de autorități pe pagina de Facebook RO Vaccinare, prin doctorul Cristian Apetrei, profesor în Departamentul de Microbiologie și Genetică Moleculară la Universitatea din Pittsburgh, SUA.
Variola maimuței este mai puțin mortală decât variola normală, boală eradicată în 1977. Varianta vest-africană are o rată a mortalității de sub 4%. Până acum, între cazurile din ultimele zile nu a fost înregistrat niciun deces.
OMS a mai anunțat că se așteaptă să identifice mai multe cazuri de variola maimuței, pe măsură ce extinde supravegherea în țările în care boala nu este de obicei găsită. Până sâmbătă, 21 mai, au fost raportate 92 de cazuri confirmate și 28 de cazuri suspecte în 12 state membre care nu sunt endemice pentru virus.
Vezi evoluţia de până acum a cazurilor de variola maimuţei în România!