Conform Codului de Deontologie Medicală, publicat în Monitorul Oficial în decembrie 2016 şi intrat în vigoare în ianuarie 2017, la Articolul 26, intitulat „Limitele angajamentului profesional”, există două puncte, după cum urmează:
Zeci de medici de la mai multe spitale din țară au demisionat în ultimele zile, vorbind despre lipsa de echipamente de protecție și despre riscul de a fi infectate.
Timişoara, Braşov, Orăştie, Mioveni, Arad sunt doar câteva dintre oraşele care se confruntă cu valuri de demisii ale cadrelor medicale.
Camelia Roiu, omul care a dezvăluit în 2016, discutând cu echipa de investigații GSP & Libertatea, cum au murit răniții de la Colectiv, infectați cu germeni nosocomiali, le-a luat apărarea cadrelor medicale.
„Nu sunt deloc de acord cu blamarea acestor medici. Eu consider că autoritățile, managerii de spital și toți ceilalți implicați în deciziile acestor momente și care ne cer să luptăm cu acest virus fără posibilitatea de a ne proteja comit un act criminal”, a afirmat Roiu.
Pe de altă parte, Radu Țincu, medic primar Anestezie și Terapie Intensivă la Spitalul de Urgență Floreasca din București, are o altă părere.
„Aceste cadre medicale trebuie să-și salveze semenii. Nu putem să fugim cu toții când țara e afectată de o molimă. Nu e moral să plecăm când semenii au nevoie de ajutorul nostru”, a explicat medicul.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro