Un neurolog ne-a explicat ce se întâmplă cu creierul nostru când dormim, ce se modifică în corpul nostru când sforăim, avem apnee, dăm din picioare sau suferim de somnambulism.
Somnul are mai multe stadii. Didactic, neurologul Dan Mitrea ne-a arătat clasificarea etapelor de somn. Pe parcursul unei nopți avem stadii REM și stadii non-REM. REM este perioada când avem vise iar ochii se mișcă rapid sub efectul acestora. Somnul non-REM se împarte în trei stadii, în funcție de profunzimea sa. În jurul acestei clasificări se învârte și felul tulburărilor de somn.
Bătutul din picioare în timpul nopții
Una dintre cele mai frecvente tulburări este sindromul picioarelor neliniștite, adică datul din picioare. „La un somn normal, intri în stadiul 1, apoi intri în stadiul doi, trei. După care vii în somnul REM, somnul cu vise, stai acolo 20-30 de minute, după care te duci într-un somn mai profund, doi-trei, apoi în stadiul doi și mai ajungi o dată în REM și apoi te trezești. La pacienții care au sindromul picioarelor neliniștite, care e foarte frecvent, simt să-și miște picioarele înainte să adoarmă, e o dereglare de circuit la nivelul creierului. Ei sunt treji cel puțin o oră de când s-au băgat în pat, simt să miște picioarele, adorm un pic, ajung într-un stadiu 1, câteva minute, apoi iar se trezesc, iar adorm și iar se trezesc. Se trezesc de multe ori pe noapte”, explică medicul. E o tulburare care se poate moșteni și poate fi legată de alte probleme, cum ar fi anemia, adică un deficit de fier în organism. Și cel mai bine e să mergi la medic.
Narcolepsia sau dormitul la comandă
Problemele cu somnul nu rămân niciodată netaxate de colegii de muncă. Atâta îți trebuie să ațipești la birou, că apar ironica întrebare: „dar ce-ai făcut astă noapte, dragă?” Și dacă răspunsul sincer este: „am dormit”, atunci e bine să mergi la medic. Un adult are nevoie în medie de 7-8 ore de somn, așa că nu prea ai de ce să pici în somn în timpul zilei. Decât dacă ești narcoleptic. „Șoferii profesioniști ar trebui să-și facă polisomnografie ca să nu sufere de o patologie din hipersomnie, care poate fi dată de apnee sau de o tulburare de circuit neuronal. Un pacient normal doarme de la 24.00 la 8 dimineața. Un pacient cu narcolepsie are un ciclu de trezie și somn până a doua zi la 16.00. Poate dormi oriunde și ajunge într-un stadiu profund de somn repede”, explică Dan Mitrea. Dacă un om sănătos adoarme într-un interval între 8 și 18 minute, unul narcoleptic adoarme în mai puțin de 8 minute și intră direct într-un somn profund. „Narcolepsia poate fi dată de lipsa unor neurotranzitori din creier care coordonează starea de veghe. Faptul că ele nu sunt secretate când trebuie, atunci pici în somn”, completează neurologul.
Cea mai frecventă dintre problemele cu somnul este apneea, când pur și simplu nu mai respiri și simți că te îneci. Și apneea poate fi cauzată fie de faptul că traheea ți se subțiază sau se închide sau din cauză că nu mai trimite creierul semnalele potrivite către mușchii responsabili cu respirația. Indiferent de cauză, e important să mergi la medic pentru diagnostic și tratament.
Ați auzit de oameni care merg prin somn, încearcă să facă tot felul de acțiuni și apoi nu-și mai amintesc nimic. Unii s-au și accidentat în timpul somnului, au căzut de la etaj sau s-au lovit de diferite obiecte.
De ce te miști prin somn?
„În timpul somnului cu vise trebuie să stai nemișcat, există lipsa tonusului muscular. Pentru că atunci este perioada în care creierul își reface memoriile, își curăță toxinele, se reorganizează. Și dacă tu visezi și treci prin amintiri, corpul ar fi tentat să înceapă să se miște. Și atunci există niște neurotransmițători care inhibă funcția motorie să fie transmisă de la creier către membre, tu visezi, dar nu te miști. La pacienții cu această tulburare, se întâmplă cu totul, și vis și mișcare”, explică neurologul Dan Mitrea.
Există multe alte tulburări de somn, cum ar fi visele vivide, vise care par foarte reale și te pot înspăimânta. Există oameni care merg prin somn și mănâncă și apoi nu-și mai amintesc nimic. Oricare ar fi tulburarea de somn, este indicat că mergeți la doctor, fiindcă în spatele unei nopți agitate pot sta și alte boli. „Pot predispune sau pot apărea semne precoce ale unor boli cum este Parkinson, demența cu corpi Lewy, atrofia multisistem”, explică medicul.
Cu toate că cei mai mulți dintre noi dormim prost, luăm acest lucru ca pe o normalitate. Unu din trei oameni au o tulburare de somn. Cum îți așterni, așa dormi, spune un proverb românesc. Așa că cel mai bine ar fi ca înainte de toate să îți așterni o vizită la medic.