Am plecat să documentăm drama familiei în speranța că mediatizarea poveștii ar putea ajuta la găsirea unor soluții. Și totul ar fi rămas, poate, o poveste tristă despre sărăcie, dacă adevărul n-ar fi ieșit brusc la iveală: Alexandra, fata de 16 ani a soților Bucur, și-a făcut curaj și a reclamat că a fost violată în repetate rânduri de tatăl său.
Inclusiv la câteva ore distanță de vizita reporterilor Libertatea, în fața cărora bărbatul a povestit cum se chinuie să-și crească și să-și protejeze copiii.
Dormeau pe câmp cu un nou-născut
Povestea soților Alexandru și Mariana Bucur a devenit prima oară publică în 2005, când au fost decăzuți din drepturile părintești. Protecția Copilului a luat în plasament cei patru copii, pentru că erau neglijați. Îi aveau împreună pe Alexandra, atunci în vârstă de doar 1 an, și pe Cristian, care avea 2 ani. Alți doi copii sunt din prima căsătorie a femeii și au acum 21 și, respectiv, 23 de ani.
Pentru că soții ajunseseră să doarmă sub cerul liber cu un copil nou-născut, al cincilea, și bolnav pe deasupra, omul de afaceri Gigi Becali le-a cumpărat o casă în comuna Văgiulești. Presa locală relata, în 2012, că Becali a venit personal cu elicopterul în sat pentru a semna actele de cumpărare. Tot el le-a adus și mobilă, frigider, mașină de spălat, mese și veselă, le-a oferit 5.000 de lei ca să treacă de iarnă cu bine și le-a promis că îi ajută lunar cu 2.000 de lei, o perioadă.
Localnicii spuneau atunci, potrivit presei gorjene, că oricine altcineva din sat ar fi meritat ajutorul, numai soţii Bucur nu, mai ales că şi primăria a încercat să-i ajute şi le-a dat o casă pe care au distrus-o.
DGASPC le-a dat copiii înapoi
După ce s-au mutat în casa nouă, în toamna lui 2012, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Gorj i-a chemat pe părinți în instanță pentru a le reda drepturile. Autoritățile s-au bazat mai ales pe considerente financiare: cei doi au o casă, condițiile de trai sunt bune și au venituri lunare constante, dar au luat în calcul și faptul că părinții și-au vizitat copiii în orfelinat, unde aceștia au stat șapte ani.
“Autoritatea locală de la domiciliul pârâților a notificat petenta în legătură cu schimbarea situației socio-familiale, în sensul că au primit prin donație o casă compusă din trei camere, utilată și mobilată corespunzător, precum și o donație lunară în bani. Pe toată durata rezidenței, părinții au menținut relații cu copiii. Pârâții au solicitat să fie repuși în drepturi”, se arată în motivarea Judecătoriei Motru.
Doar că nici o minune nu ține mult.
Casa a ajuns o groapă de gunoi
Dacă mama era casnică, tatăl, Alexandru, muncea cu ziua prin sat. Prin 2018, i-a fost amputat piciorul drept și de atunci nu a mai fost apt de muncă. A început să se deplaseze doar cu ajutorul cârjelor, iar singurele venituri au rămas alocațiile copiilor și salariul de asistent social pentru Andrei, băiatul de 7 ani cu handicap locomotor.
Casa care le-a fost dăruită a fost lăsată de izbeliște și încet, încet a ajuns să semene cu o groapă de gunoi. Din trei camere, doar două mai au sobe. Gardul a fost dărâmat și folosit ca lemn de foc, nici grădina din față nu mai există, pereții sunt plini de igrasie, iar una dintre camere este folosită și ca bucătărie.
Nu mai este ușă la intrarea în casă, iar pereții exteriori sunt crăpați, cu tencuiala căzută.
În grija tatălui
Părăsiți de mamă în vara anului trecut, copiii, cu vârste între 5 și 21 de ani, au rămas cu tatăl invalid. Băiatul cel mare, Nicu, de 21 de ani, a fost câteva luni plecat la muncă în străinătate, dar s-a întors pentru că nu câștiga atât cât i s-a promis.
Într-o cameră, cea folosită și ca bucătărie, doarme Nicu. Înghesuiți în trei paturi, în cealaltă dorm ceilalți copii, cu tatăl.
Alexandra, care are acum aproape 16 ani, a fost forțată să renunțe la școală încă din clasa a patra. A devenit, pe lângă soră mai mare, și mamă. Ea și-a dus frații la grădiniță, a gătit, a spălat, s-a dus cu bidonul tras într-un cărucior după apă de la vecini. A făcut ce a putut, cât a putut, de una singură.
“Andrei își dorește alte picioare!”
Toate aceste lucruri au fost prezentate de Asociația Glasul Sufletului pe propria pagină de Facebook. Mesajul postat pe 16 ianuarie este unul emoționant și este însoțit de imagini greu de privit: Andrei, pe jumătate dezbrăcat, cu picioarele murdare, cu o rană pe piciorul drept, spune că își dorește alte picioare ca să poată merge la grădiniță. Are un handicap din naștere: labele picioarelor sunt sucite și nu și le poate folosi.
“Andrei își dorește alte picioare, «să le taie de aici, să îmi pună altele, să mă pot duce la grădiniță fără să se mai uite urât la picioarele mele”. Asta mi-a spus un pui de om, Andrei, când ne-a văzut în casa lui și să îl luăm cu noi să facă și el baie. Oare cum ați reacționa voi? Pe noi ne-a terminat, chiar dacă am văzut atâtea cazuri grave tot nu ne-am revenit”, a scris asociația pe Facebook.
Oamenii au reacționat, s-au mobilizat și au donat bani, mobilă și mâncare pentru familie. La una dintre camere au fost montate termopane, ca să nu mai stea în frig, iar copiii din Văgiulești și tatăl lor s-au trezit din nou ajutați de străini.
Toți copiii erau bolnavi, dar nu au fost duși la medic
Reporterii Libertatea au decis să meargă în Văgiulești, jud. Gorj, pentru a înțelege cum au ajuns așa, cum se descurcă, de ce nu i-a ajutat nimeni până acum și ce ar fi de făcut pentru a le îmbunătăți traiul.
Am găsit agitație joi, 23 ianuarie, în curtea casei. O fundație de la București adusese familiei Bucur alimente, jucării și apă. Am găsit și șase copii bolnavi de gripă, dormind în așternuturi murdare, într-o cameră cu trei paturi, cu haine și ambajale aruncate la întâmplare pe jos și pe după sobă.
“Noi ne descurcăm cu banii, nu avem nici o problemă. De fapt, vecinii chiar sunt invidioși pe noi”, ne-a spus Alexandru Bucur când l-am întrebat cum reușește să hrănească atâți copii doar din alocații și salariul de însoțitor pentru Andrei.
În timp ce povestește cum l-a părăsit soția, Alexandra îl șterge la nas pe Denis, un băiețel cu părul blond, ciufulit. Denis are 4 ani și vorbește ușor stâlcit. Copiii se hârjonesc, printre accesele de tuse.
La familia Bucur a ajuns și un reprezentant al Primăriei Văgiulești, care a promis că a doua zi îi va duce la spital pe Alexandru, care are probleme și cu cel de-al doilea picior, și pe Andrei, pentru a-i face analize în legătură cu o posibilă operație.
Alexandra, fata de 16 ani, se ocupă mult de cei mici. Un copil maturizat peste noapte, dar care nici o clipă, în timpul vizitei noastre, nu lasă de înțeles ori de bănuit că viața ei e un film horror când se stinge lumina.
Curajul Alexandrei
La 4 zile distanță de vizita noastră la familia Bucur, Asociația Glasului Sufletului, cea care face eforturi să-i ajute pe copii, primește un telefon alarmant. Internată în spital pentru gripă, Alexandra și-a făcut curaj să spună adevărul. Mărturisirile ei îi șochează.
“A sunat-o pe colega noastră, care a înregistrat conversația și a alertat poliția. Acest copil a fost violat de mai multe ori și are traume”, a declarat pentru Libertatea președintele asociației, Cristina Lia.
Când asistentele o ating pe mână ca să îi poată pune firul perfuziei în branulă, tresare și le spune că are impresia că o apucă tatăl ei de mână și o trage în pat lângă el
Cristina Lia, Asociația Glasul Sufletului:
A fost abuzată jumătate de an
Poliția din Gorj a deschis deja un dosar penal pentru viol pe numele lui Alexandru Bucur. Alexandra le-a povestit anchetatorilor că tatăl său a violat-o, de mai multe ori, din vara lui 2019 până în seara de 23 ianuarie.
Abuzurile au început la scurt timp după plecarea mamei sale.
“La data de 27 ianuarie a.c., polițiști din cadrul Poliției Municipiului Motru au fost sesizați cu privire la faptul că, din cursul anului 2019 și până în luna ianuarie a.c., un bărbat de 43 de ani ar fi întreținut raporturi sexuale, prin constrângere, cu fiica sa, de 15 ani. În urma verificărilor efectuate de poliţiști s-a stabilit faptul că începând cu vara anului 2019 şi până la data de 23 ianuarie a.c., bărbatul ar fi întreţinut raporturi sexuale, în mod repetat, prin constrângere, cu fiica sa”, se arată în comunicatul de presă al IPJ Gorj.
Până acum, polițiștii nu au luat nici o măsură împotriva bărbatului, pentru că este în continuare internat în spital.
Primarul din Văgiulești: “Am mai încercat să luăm o dată copiii, dar instanța nu a fost de acord”
Contactat de Libertatea, primarul comunei Văgiulești, Constantin Pîrjol, spune că instituția pe care o conduce a încercat să ajute familia Bucur și cu ani în urmă, dar cei doi soți “și-au bătut joc de tot”.
“Cel mai dificil acum este pentru fată. A suferit niște traume, e consiliată acum de un psiholog. Pe Andrei, băiatul cu handicap, îl monitorizează asistența socială și sperăm că vor trece toți cu bine peste asta. Nu se vor întoarce oricum la părinții lor, chiar dacă mama a trecut puțin pe la ei, să-i vadă, după ce a aflat ce s-a întâmplat”, a declarat primarul pentru Libertatea.
Edilul o consideră cea mai mare vinovată pe mama copiilor, despre care a spus că a fost întotdeauna iresponsabilă.
“Tocmai de aceea am mai încercat o dată să luăm copiii acum câțiva ani, însă instanța a respins cererea pe motiv că părinții au condiții și își pot crește copiii. Noi i-am monitorizat și nu duceau niciodată lipsă de mâncare. Atât doar că trăiau în mizerie, nu știau să păstreze curățenia”, a mai spus primarul.
Alexandra și frații ei vor fi dați în plasament la asistenți maternali, iar asociația din Gorj promite că va face toate eforturile ca micuții să fie aproape unii de alții.
Gigi Becali a comentat acest caz, afirmând că el „a ajutat copiii”. Totodată, el a spus că ”cei care fac asta sunt posedați de draci. Ca și Dincă. Credeți ca au vreo vină? Sunt posedați de draci. Numai dracul te pune să iei o fetiță și să o omori. Numai dracu te pune să îți violezi fata. Cum poți să te uiți la fata ta ca la femeie? Nu înseamnă ca e dracul?”.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 12Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro