Ce ati face daca ati primi pe neasteptate 1.000 de euro? Dar daca suma ar fi de 10.000 de euro? Sunt intrebari pe care le-am adresat catorva persoane intalnite pe strazile Capitalei. Concluzia: daca ar avea o suma de bani, fie ca este vorba de 1.000 de euro, fie ca este vorba de 10.000 de euro, mai toata lumea se gandeste cum sa-i cheltuiasca, nicidecum sa-i investeasca sau sa-i economiseasca.
Calatoriile prin Europa ori in insule exotice si cumparaturile fara grija zilei de maine sunt optiunile care le-au venit in minte prima data.
Nici una din persoanele intervievate de noi nu s-a gandit, nici macar o secunda, sa raspunda ca ar dori sa porneasca o afacere sau sa bage banii in ceva care ar face ca suma primita initial sa sporeasca.
„I-as cheltui intr-o ora” – Roxana Moraru, 23 de ani
”Cu o mie de euro nici nu as avea ce sa fac intr-o ora. As merge intr-un mall si i-as sparge pe bijuterii, cizme si haine. Chiar daca as avea 10.000 de euro, nu as sta prea mult pe ganduri si as pleca undeva intr-o capitala europeana. Plimbari prelungite si ore in sir petrecute in magazine de lux. Asta as face cu o suma mai mare de bani”.
„As pleca la munca in strainatate” – Andrei Gabriel, 30 de ani, somer
”Desi este o suma mica, cu 1.000 de euro m-as incumeta sa plec intr-o tara din Europa sa muncesc. In scurt timp voi reusi sa-mi scot banii. Insa, daca as avea o suma mai mare, aproximativ 10.000 de euro, as incerca sa imi cumpar o casa. Banii astia ar fi numai buni pentru plata avansului”.
„Mi-as amenaja casa” – Ana Dobre, 39 de ani, operator calculatoar
“Orice suma am avea acum suplimentar, sau peste venitul meu si al sotului, as investi-o in amenajarea casei. In primul rand as cumpara gresie si faianta. O suma mare de bani as folosi-o pentru a pleca, impreuna cu familia, intr-o calatorie de mai multe zile”.
„Mi-as schimba mobila” – Florin Tufoiu, 25 de ani, agent decorator
”De mai multa vreme ma chinui sa imi schimb macar o parte din mobila. 1.000 de euro nu mi-ar ajunge sa fac schimbari radicale, dar macar dormitorul mi l-as face ca la carte. In schimb, daca as avea 10.000 de euro as tine-o numai in distractii si excursii prin tara”.
Elena Soare, 22 de ani, studenta
“De foarte multa vreme visez sa calatoresc spre o insula exotica. 1.000 de euro nu mi-ar ajunge sa imi indeplinesc dorinta, dar ar fi totusi un pas. Iar daca ar da norocul peste mine si m-as trezi cu 10.000 euro in mana, nu as sta prea mult pe ganduri si mi-as lua o masina”.
Costin Jelea, 25 de ani
“Oricat de multi bani mi-ar pica in mana, pe toti i-as toca pe vacante in strainatate. Cu o mie de euro as da o fuga cu prietena mea la Roma sa vedem principalele atractii
turistice. Cu 10.000 de euro stiu de pe acum ce as face. As fugi intr-o calatorie prin Tibet”.
In ce ar fi mai bine sa investesti?
In cazul in care ai reusit sa pui o suma consistenta la saltea, poti incepe prin a investi in actiuni sau, de ce nu, intr-o afacere imobiliara. Suma de 10.000 de euro este mica pentru cumpararea unei case, dar un teren, daca e in afara Capitalei, este o investitie pe termen lung, pentru ca valoarea lui va creste in ani. Daca nu ai nici experienta si nici idei, poti investi intr-o franciza. Astfel, poti pune mana pe o afacere care deja “a prins”.
Compania-mama de la care cumperi iti asigura resursele necesare si suportul de care ai nevoie pentru a creste repede. Astfel, in loc sa bajbai incercand ceva nou, poti continua o “reteta” deja intrata in sistem, pe care o aplici si are mult mai multe sanse de reusita. Studiile specialistilor arata ca rata de esec a afacerilor independente este mult mai mare comparativ cu cele in sistem de franciza. Doar 20% dintre francize isi inchid activitatea dupa trei ani, pe cand rata de esec a afacerilor clasice este de 80%. In ziarul de duminica viitoare veti putea citi despre cele mai ieftine afaceri in franciza.
Cea mai simpla solutie: depozitul bancar
Cel mai simplu si fara bataie de cap ar fi sa depui banii intr-un depozit bancar. Dobanzile nu sunt prea mari, implicit nu te vei trezi cu o suma multiplicata, dar ai siguranta ca nimeni nu se atinge de agoniseala ta. Astfel, daca vei depune la banca 1.000 de euro, cu o dobanda de aproximativ 3%, rezervele tale vor creste in trei luni cu 8 euro, iar intr-un an cu 35 de euro. Daca ai 10.000 de euro si vrei sa ii depui la banca, in trei luni suma va creste cu 80 de euro, iar in 12 luni, cu 370 de euro.