Decizia a fost luată luni seară, după ce PSD a votat în ședința Comitetului Executiv din 15 ianuarie pentru retragerea sprijinului politic.
Ulterior, președintele l-a desemnat pe Mihai Fifor drept premier interimar, până la desemnarea unui nou Guver.
Viorica Dăncilă este propunerea PSD de premier; A fost votată cu unanimitate de voturi în CEXN.
De altfel, 17 ianuarie e o zi decisivă pentru desemnarea premierului. Președintele Iohannis a programat consultăari cu partidele politice, la Palatul Cotroceni. Coaliția PSD-ALDE a propus-o pe Viorica Dăncilă, în timp ce PNL cere alegeri anticipate.
Acum, mulți se întreabă ce atribuții are un guvern interimar, în frunte cu premierul desemnat. Cu alte cuvinte, ce poate să facă și ce nu, un prim-ministru care nu să mai mult de 45 de zile în această funcție.
Iată ce spune Legea nr. 90 din 2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor (publicată în Monitorul Oficial nr. 164 din 2 aprilie 2001):
Art. 5.
Functia de membru al Guvernului inceteaza in urma demisiei, a revocarii, a pierderii drepturilor electorale, a starii de incompatibilitate, a decesului si a demiterii in conditiile prevazute la art. 8 alin. (2).
Art. 6.
Demisia din functia de membru al Guvernului se anunta public, se prezinta in scris primului-ministru si devine irevocabila din momentul in care s-a lua act de depunerea ei, dar nu mai tarziu de 15 zile de la data depunerii.
Art. 7.
(1) Revocarea din functia de membru al Guvernului se face de Presedintele Romaniei, prin decret, la propunerea primului-ministru.
(2) Revocarea are loc in caz de remaniere guvernamentala.
Art. 8.
(1) In cazul in care incetarea calitatii de membru al Guvernului intervine ca urmare a demisiei, a pierderii drepturilor electorale, a incompatibilitatii, a decesului si in alte situatii prevazute de lege, Presedintele Romaniei, la propunerea primului-ministru, ia act de aceasta si declara vacanta functia de membru al Guvernului.
(2) In cazul in care un membru al Guvernului a fost condamnat penal printr-o hotarare judecatoreasca definitiva sau averea sa a fost declarata, in tot sau in parte, ca fiind dobandita in mod ilicit, printr-o hotarare judecatoreasca irevocabila, el este demis de Presedintele Romaniei, la propunerea primului-ministru.
Art. 9.
(1) Daca primul-ministru se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 5 sau este in imposibilitate de a-si exercita atributiile, Presedintele Romaniei va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a indeplini atributiile primului-ministru, pana la formarea noului Guvern. Interimatul pe perioada imposibilitatii exercitarii atributiilor, inceteaza daca primul-ministru isi reia activitatea in Guvern in cel mult 45 de zile.
(2) Prevederile alin. (1) se aplica in mod corespunzator si celorlalti membri ai Guvernului, la propunerea primuluiministru, pentru o perioada de cel mult 45 de zile.
(3) In situatiile prevazute la alin. (2), inauntrul termenului de 45 de zile, primul-ministru va initia procedurile prevazute de lege pentru numirea unui alt membru al Guvernului.
Art. 10.
Numirea in functia de membru al Guvernului, in caz de remaniere guvernamentala sau de vacanta a postului, se face de Presedintele Romaniei, la propunerea primului-ministru.
Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern. Interimatul pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor, încetează dacă primul-ministru îşi reia activitatea în Guvern în cel mult 45 de zile
Un premier interimar semnează doar acte administrative și nu are voie să dea Ordonanțe de Urgență, ci doar Ordonanțe simple.
Poate să elibereze și să numească în funcții, ceea ce actualul premier interimar, Mihai Fifor (FOTO), a făcut deja. Bogdan Despescu, șeful Poliției Române, a fost demis și Cătălin Ioniță a fost numit în locul său.
Află cine este Cătălin Ioniţă, noul șef al Poliției Române, și ce avere are.
Care e procedura învestirii unui nou Guvern
Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de zece zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună.
Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
CITEȘTE ȘI… Interviul care a făcut-o celebră la Bruxelles pe Viorica Dăncilă. „Cum să refuzi să răspunzi”