În primăvara anului 2019, 73 de morminte au fost găsite distruse în cimitirul evreiesc din Huși, județul Vaslui. Doi elevi de 15 ani și unul de 16 ani au fost trimiși în judecată în anul 2021, fiind acuzați de profanarea mormintelor.  

Faptele de atunci au fost condamnate la cel mai înalt nivel, atât pe plan intern, cât şi internaţional. După incidentul de la Huşi, Guvernul României a reiterat angajamentul pentru lupta împotriva antisemitismului şi pentru combaterea incitării la antisemitism. Ambasadorul SUA în România de la acea vreme, Hans Klemm, a fost prezent la Huşi, unde a declarat că îi este greu să găsească ”altă explicaţie, altceva decât nişte acte antisemite”.

Concluzia anchetei: gest de teribilism, nu antisemitism

În urma anchetei procurorilor din Vaslui, s-a stabilit că nu a fost vorba de o acțiune antisemită, ci de teribilismul unor adolescenți care au distrus monumente funerare, invocând distracția.

Cei trei băieți, pe atunci elevi la un liceu din Huși, au declarat la audieri că s-au retras în cimitirul evreiesc pentru a fuma. Când unul dintre ei s-a așezat lângă o cruce, aceasta s-a prăbușit la sol. Atunci le-a venit ideea unei întreceri, să vadă cine doboară mai multe monumente.

”A fost o distracție de moment”, au invocat minorii în fața anchetatorilor.

”Inculpații au procedat în acest fel de mai multe ori, mergând în Cimitirul Evreiesc de peste 10 ori în perioada februarie-martie 2019 și au distrus monumentele funerare în modalitățile arătate anterior și de câteva ori s-au filmat între ei cu telefoanele mobile, când distrugeau monumentele”, au reținut procurorii la finalul anchetei.

Deși și-au recunoscut faptele încă de la început, ancheta și procesul s-au întins pe mai bine de trei ani. Au fost efectuate expertize pentru a se stabili câte dintre cele 73 de monumente au fost distruse de cei trei elevi. Ei au recunoscut distrugerea a 39 de monumente. Doar pentru acestea procurorii au cerut tragerea lor la răspundere.

Specialistul desemnat să efectueze expertiza a concluzionat că o parte dintre monumente au avut de suferit din cauza intemperiilor naturii de-a lungul anilor.

Faptele s-au prescris, familiile obligate să plătească monumentele

Avocații celor trei adolescenți au cerut judecătorilor să înceteze procesul penal, deoarece a intervenit prescripția faptelor. Cererea a fost admisă de instanță.

Judecătoria a arătat în motivarea hotărârii pronunțate luni, 24 aprilie, că faptele s-au prescris încă din toamna anului 2021.

Daunele morale solicitate de comunitatea evreiască, respinse

Chiar dacă cei trei tineri nu au fost trași la răspundere penală, judecătorul a decis că familiilor lor trebuie să răspundă civil și le-a obligat să plătească contravaloarea monumentelor distruse. În total, familiile celor trei adolescenți trebuie să plătească 163.500 de lei.

Judecătoria Huși a respins solicitarea Federației Comunității Evreiești din România- Cultul Mozaic privind obligarea celor trei minori și a familiilor lor la plata a 200.000 de lei cu titlu de daune morale.

În motivare, judecătorul arată că o persoană juridică „nu poate pretinde un prejudiciu psihic sau vreo suferinţă fizică”.

„Instanța reține că faptele nu au fost săvârșite de inculpați din considerente religioase, antisemite, ori din alte considerente care ar fi putut aduce un prejudiciu de imagine comunității evreiești. În aceste condiții, singurele care ar fi putut solicita daune morale sunt persoanele fizice, rude ori apropiați ai defuncților înhumați în cimitirul unde au avut loc distrugerile”, se arată în hotărârea pronunțată de Judecătoria Huși.

Decizia instanței nu este definitivă.

 
 

Urmărește-ne pe Google News