Membrii Batalionului 126 de Apărare Teritorială ucrainean au dezgropat amfore sau recipiente antice folosite pentru a stoca și transporta bunuri lichide și uscate, potrivit Heritage Daily, citat de Artnews. Forma înaltă, cu gât de sticlă, era comună în ceramica greacă, romană și bizantină antică, însă cele mai vechi exemple ale formei datează din perioada neolitică.
Soldații au găsit amforele în timp ce pregăteau Odessa, al treilea cel mai populat oraș din Ucraina și un port maritim de importanță strategică de pe coasta de sud-vest, pentru o nouă agresiune din partea Rusiei. Recipientele datează din secolele III-IV î.Hr., când Odesa era o așezare romană numită Odessus.
Nu se pot face mai multe cercetări din cauza războiului
Documentarea sitului arheologic este în prezent imposibilă din cauza luptelor, însă imaginile împărtășite de către unitatea 126 de apărare teritorială arată cum membrii acesteia transportă artefactele și câteva fragmente de ceramică, la Muzeul Arheologic din Odessa pentru a fi conservate.
Patrimoniul cultural din întreaga țară a fost o victimă a invaziei Rusiei iar UNESCO a estimat că cel puțin 127 de situri importante din punct de vedere cultural au fost deteriorate, inclusiv 54 de clădiri religioase, 15 monumente și 11 muzee.Muzeul de Artă Kuindzhi și Muzeul de Istorie Locală din orașul Ivankiv, care adăpostesc zeci de picturi ale celebrei artiste populare ucrainene Maria Prymachenko, s-au numărat printre cele distruse la începutul conflictului. Organismul de monitorizare al Organizației Națiunilor Unite a cerut protecția bunurilor arheologice din țară, deși bombardamentele intense ale Rusiei și criza actuală a refugiaților au împiedicat eforturile de conservare.
După câteva luni de război, rapoartele privind atacurile deliberate asupra culturii ucrainene au devenit frecvente. La 7 mai, bombardamentele rusești au distrus un muzeu dedicat filosofului și poetului din secolul al XVIII-lea Hryhoriy Skovoroda, una dintre cele mai iubite personalități literare ale țării. Muzeul era situat în micul sat nemilitarizat Skovorodynivka, în afara orașului Harkov.
Când ținta este arta
Oficialii ucraineni au declarat că peste 2.000 de opere de artă au fost jefuite din muzeele din Mariupol, un oraș portuar lovit timp de săptămâni de bombardamentele rusești, scrie Artnews. Trupele rusești ar fi furat mai multe capodopere de pictură, precum și icoane vechi, Evanghelia din 1811 de la tipografia venețiană pentru grecii din Mariupol și peste 200 de medalii de la Muzeul de Artă Medalionară Harabet.
Primarul orașului Melitopol a raportat că o colecție prețioasă de artefacte din aur vechi de peste 2.300 de ani a fost furată din pivnița muzeului local de istorie. Obiectele din aur provin de la sciți, un popor nomad care a fondat un imperiu puternic centrat în Peninsula Crimeea.
„În fiecare zi a acestui război, armata rusă face ceva care te lasă fără cuvinte. Atacuri țintite asupra muzeelor – asta nu i-ar trece prin cap nici măcar unui terorist. Dar aceasta este armata care duce război împotriva noastră”, a declarat președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky.